Τουρισμός

Αεροπορικές εταιρείες και παγκόσμιες παραγγελίες αεροσκαφών

Οι παραγγελίες εμπορικών αεροσκαφών σημείωσαν ρεκόρ το 2023, καθώς η ταξιδιωτική ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σημειώθηκαν αυτές οι σημαντικές επιδόσεις στα αεροσκάφη που παραγγέλθηκαν.

Στο παρόν άρθρο, αναλύονται αυτές οι παραγγελίες άνω των 30 αεροσκαφών και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τις αεροπορικές εταιρείες και τις χώρες προέλευσης αυτών για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023. Αυτή η προσέγγιση βοηθάει να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την αεροπορική βιομηχανία και το μέλλον της.

Αυτές οι σημαντικές παραγγελίες που αναλύονται, πραγματοποιήθηκαν στο Paris Air Show και στο Dubai Air Show. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι 19-25/6/2023 και το δεύτερο 13-17/11/23. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν αν όχι τις σημαντικότερες, από τις πιο σημαντικές της βιομηχανίας των αεροσκαφών, καθώς λαμβάνουν χώρα παρουσιάσεις αεροσκαφών και πολύ σημαντικές παραγγελίες.

Το γεγονός ότι η ινδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους IndiGo παρήγγειλε 500 αεροσκάφη τον Ιούνιο, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 55 δισεκατομμύρια δολάρια, όσον αφορά τιμές καταλόγου, επιβεβαιώνει την σημασία τους. Στην πραγματικότητα, η τιμή αυτή είναι πιθανότατα χαμηλότερη, δεδομένου ότι επρόκειτο για μια μεγάλη παραγγελία (οι οικονομικές καταστάσεις δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί). Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη παραγγελία αποτελεί την μεγαλύτερη συμφωνία αγοράς αεροσκαφών στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας. Τα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ 2030 και 2035.

Λίγους μήνες νωρίτερα, μία ακόμη ινδική αεροπορική εταιρεία, η Air India παρήγγειλε 470 αεροσκάφη. Η παραγγελία χωρίζεται σε 250 αεροσκάφη Airbus: 140 A320neo (μονής ατράκτου) και 70 A321neo (μονής ατράκτου), 34 αεροσκάφη A350-1000 (ευρείας ατράκτου) και έξι αεροσκάφη A350-900 (ευρείας ατράκτου) και 220 Boeing (190 αεροσκάφη 737 MAX, 20 αεροσκάφη 787 «Dreamliners» και 10 αεροσκάφη 777X). Η αεροπορική εταιρεία είχε υπογράψει επιστολή προθέσεων για την απόκτηση αυτών των αεροσκαφών τον Φεβρουάριο του 2023, πριν προβεί στην παραγγελία τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Η τελευταία φορά που μια παραγγελία ήταν τόσο μεγάλη ήταν το 2011, όταν η American Airlines αγόρασε 460 αεροσκάφη.

Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει τις παραγγελίες αεροσκαφών ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία (λαμβάνονται υπόψιν παραγγελίες άνω των 30 αεροσκαφών). Η κατάταξη είναι όπως περιγράφεται στο γράφημα.

Γράφημα του aviationlife.gr

Να τονιστεί ότι όλες οι παραπάνω εταιρείες είναι αεροπορικές είτε χαμηλού κόστους, είτε οι λεγόμενες παραδοσιακές, εκτός από την Avolon που είναι εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών με έδρα την Ιρλανδία. Σε αυτό το σημείο τονίζεται η σημασία της χρηματοδοτικής μίσθωσης στον αεροπορικό κλάδο, για αυτό και μία εταιρεία αυτού του κλάδου, επέλεξε να αγοράσει αυτό τον αριθμό αεροσκαφών.

Για περισσότερα πάνω στην χρηματοδοτική μίσθωση στον αεροπορικό κλάδο μπορείτε να διαβάσετε την παρακάτω ανάλυση: «Το leasing στην αεροπορική βιομηχανία», Δημήτρης Ζοπουνίδης, 25/4/23, https://aviationlife.gr/t%ce%bf-leasing-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1/)

Ποιες αεροπορικές εταιρείες αγόρασαν τα περισσότερα αεροσκάφη;

Η βιομηχανία αεροσκαφών αποτελείται κυρίως από ένα δυοπώλιο μεταξύ της Boeing και της Airbus, με το μέσο εμπορικό αεροσκάφος να κοστίζει κατά μέσο όρο, πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθούν οι κορυφαίες χώρες των αεροπορικών εταιρειών της παρούσας ανάλυσης με βάση τις παραγγελίες αεροσκαφών για το 2023:

Γράφημα του aviationlife.gr

Όπως προκύπτει από το παραπάνω γράφημα, οι αεροπορικές εταιρείες στην Ινδία αγόρασαν περισσότερα αεροσκάφη από ό,τι οι υπόλοιπες 13 χώρες μαζί.

Η ταξιδιωτική ζήτηση στην Ινδία προβλέπεται να αυξηθεί, καθώς η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική αγορά στον κόσμο και μέχρι το 2042, η αγορά της αναμένεται να είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από τα επίπεδα του 2019.

Σε ολόκληρη την Ινδία, οι λεγόμενες διακριτικές δαπάνες, αντιπροσωπεύουν το 24% της κατανάλωσης των νοικοκυριών το 2020, από 13% το 2000.

Η Southwest Airlines και η United Airlines αγόρασαν η καθεμία πάνω από 100 αεροσκάφη. Τα αεροπορικά ταξίδια στις ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι με 16,3 εκατομμύρια πτήσεις.

Η νέα αεροπορική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, η Riyadh Air, αγόρασε 39 αεροσκάφη, καθώς η χώρα επιδιώκει να ενισχύσει τον διεθνή τουρισμό. Πριν από το 2019, οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στη χώρα. Η αεροπορική εταιρεία χρηματοδοτείται από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας. Η επένδυση αυτή αναμένεται να προσθέσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην εθνική οικονομία τους.

Κλείνοντας, η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται σε μια περίοδο ανόδου και αναπτυξιακής δυναμικής, καθώς οι παγκόσμιες παραγγελίες αεροσκαφών συνεχίζουν να αυξάνονται. Η αυξημένη ζήτηση για νέα αεροσκάφη από τις αεροπορικές εταιρείες και οργανισμούς είναι πρωτοφανής, καθώς η ανάγκη για ταχείες και αποτελεσματικές εναέριες μεταφορές, συνεχώς αυξάνεται. Τα καινοτόμα αεροσκάφη, που συχνά ενσωματώνουν προηγμένα συστήματα και βιώσιμες τεχνολογίες, προσφέρουν νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και πρόοδο στον αεροπορικό κλάδο.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και η αύξηση των ταξιδιωτικών αναγκών συντείνουν στην ενίσχυση του ανταγωνιστικού κλίματος στον ταξιδιωτικό κλάδο. Με την επιτάχυνση των παραγγελιών αεροσκαφών, παρατηρείται μια δυναμική που υποδεικνύει μια φωτεινή και εποικοδομητική μελλοντική πορεία για την αεροπορική βιομηχανία, παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν με τις παραδόσεις των αεροσκαφών από την πλευρά της βιομηχανίας των κινητήρων.

* Ο κ. Δημήτρης Ζοπουνίδης είναι ερευνητής, Financial Engineering Laboratory, Πολυτεχνείο Κρήτης, επικεφαλής Έρευνας, Crete Aviation Observatory, συντονιστής Παρατηρητηρίου Τουρισμού ΜΑΙΧ, CIHEAM MAICh, ιδρυτής Επιστημονικού Ιστότοπου, Aviationlife.gr, ιδρυτής Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης, υπεύθυνος «Air Letter», Ελληνική Αεροπορική Ένωση

Αεροπορικές εταιρείες και παγκόσμιες παραγγελίες αεροσκαφών

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button