Τουρισμός

Αλβανία | Πώς μετατρέπεται σε τουριστικό παράδεισο των Βαλκανίων

Μπορεί η Αλβανία να ήταν μια χώρα απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη για περίπου 50 χρόνια, πλέον όμως αποτελεί έναν από τους πιο ανερχόμενους προορισμούς των Βαλκανίων. Και δεν είναι μόνο οι ελκυστικές τιμές που κάνουν την Αλβανία δημοφιλή προορισμό διακοπών. Είναι και οι φυσικές ομορφιές της, τις οποίες η χώρα προωθεί δυναμικά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας τα έσοδα από τον τουρισμό το 2023 έφτασαν τα 1,84 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 72% σε σύγκριση με το 2022, ενώ τη χώρα επισκέφθηκαν συνολικά περίπου 10,2 εκατ. ξένοι πολίτες, δηλαδή κατά 35% περισσότεροι, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το περασμένο έτος ήταν πολύ καλό για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Η Τράπεζα της Αλβανίας υπολογίζει ότι οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν συνολικά περίπου 4,2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023, 47% περισσότερο σε σχέση με το 2022, ενώ αντίστοιχα τα χρήματα που ξόδεψαν οι Αλβανοί πολίτες για ταξίδια στο εξωτερικό υπολογίζονται στα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 32% περισσότερο σε σύγκριση με το 2022.

Tα πρώτα στοιχεία για το 2024 δείχνουν ότι η αύξηση του αριθμού των αφίξεων από το εξωτερικό συνεχίζεται, αποδεικνύοντας ότι ο τουρισμός έχει εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης που αναμένεται να συνεχιστεί.

Η TUI, για παράδειγμα, αναφέρει διψήφια αύξηση για την Αλβανία, η οποία μάλιστα θα βρεθεί στο επίκεντρο της ITB Berlin 2025 ως χώρα υποδοχής. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να προβάλλει ευρέως στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία τις ομορφιές της.

Η πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, έχουν έντονη νυχτερινή ζωή. Περίπου 300 μίλια ακτογραμμής με υπέροχες παραλίες, κάστρα, βουνά και λίμνες ενώ η χώρα έχει και πολιτιστικό ενδιαφέρον με αρκετά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, ο χώρος ανασκαφών της ιστορικής πόλης Butrint.

Το ότι η Αλβανία θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη ITB δείχνει και τη δουλειά που έχει γίνει σε ό,τι αφορά την προβολή της. Δημοσιογράφοι και influencers επιστρατεύτηκαν και δημοσίευσαν σε διεθνή περιοδικά και σε πολυπληθείς λογαριασμούς social media, φωτογραφίες με υπέροχα τοπία και κείμενα που υμνούν τη χώρα και τις ομορφιές της.

Μαζί με τους τουρίστες, έρχονται και επενδύσεις

Όπως αναφέρεται σε έκθεση του διεθνούς κτηματομεσιτικού οίκου Colliers, «η Αλβανία έχει προσελκύσει σημαντικές διεθνείς μάρκες φιλοξενίας, οι οποίες αναπτύσσουν υψηλών προδιαγραφών νέα projects στην αλβανική Ριβιέρα. Μαζί με τα μικρά και μεσαία ξενοδοχεία, νέα masterplan μεγάλων αναξιοποίητων παραθαλάσσιων περιοχών χωροθετήθηκαν για πολυτελή έργα, τα οποία έχουν δημιουργήσει ζήτηση για μεγάλη χρηματοδότηση και υψηλού επιπέδου συνεργάτες από τοπικούς επενδυτές που κυριαρχούν στις αγορές γης και ξενοδοχείων».

Ο οίκος Colliers σημειώνει ότι στην ανάπτυξη αυτή έχει συνεισφέρει και η έναρξη δημόσιων έργων σύγχρονων υποδομών, όπως το αεροδρόμιο της Αυλώνας και η σήραγγα Llogara, τα οποία πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα και θα βελτιώσουν την πρόσβαση στη Νότια Αλβανία.

Ήδη μεγάλα διεθνή ξενοδοχειακά brands, όπως η Marriott και η ισπανική Melia εισήλθαν στην ξενοδοχειακή αγορά των Τιράνων το 2023, ενώ άλλες μάρκες των ξενοδοχειακών αλυσίδων, όπως Intercontinental, Hyatt, Mercure και Hilton έχουν υπογράψει ή βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα.

«Η αγορά αυξάνεται με πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης, δημιουργώντας ζήτηση για μεγάλη χρηματοδότηση, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και κλαδική τεχνογνωσία. Οι τάσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και για το 2024, ειδικά για τα έργα που βρίσκονται στην αρχική φάση του σχεδιασμού ή της κατασκευής», εκτιμά ο οίκος Colliers.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δήλωσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στον Διεθνή Αερολιμένα των Τιράνων πραγματοποιούνται εργασίες για την επέκταση του τερματικού σταθμού, τη συντήρηση του διαδρόμου προσγείωσης και την αύξηση του αριθμού των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι κατά το πρώτο τρίμηνο στο αεροδρόμιο πραγματοποιούνταν 92 πτήσεις την ημέρα, ενώ φέτος έφτασαν τις 147 πτήσεις.

Από την άλλη, ο Υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης 80 εκατ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα για το έργο «Καθαρό και Βιώσιμο Περιβάλλον για τη Γαλάζια Θάλασσα», με στόχο τη μείωση της ρύπανσης στο υδάτινο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσών και των ποταμών.

Πηγή: powergame.gr
Βίκη Τρύφωνα

Αλβανία | Πώς μετατρέπεται σε τουριστικό παράδεισο των Βαλκανίων

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button