Τουρισμός

Αυτές είναι οι προτάσεις του ΣΕΤΕ για να μπουν όρια στα Airbnb -Επιστολή «φωτιά»

Συμπλήρωμα στο εισόδημα κάποιων νοικοκυριών ή «βιομηχανία» χαμηλού κόστους; Εναλλακτική επιλογή για ταξίδια χαμηλού κόστους ή αθέμιτος ανταγωνισμός στα οργανωμένα καταλύματα;

Η συζήτηση αυτή για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν έχει τέλος και λίαν συντόμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει (;) απαντήσεις, δημοσιοποιώντας το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για όλη την Ευρώπη. Επειδή όμως οι Βρυξέλλες μάς έχουν συνηθίσει σε… χρησμούς, αναθέτοντας στις εθνικές κυβερνήσεις να βγάζουν το φίδι από την τρύπα, στην Ελλάδα οι κλαδικοί φορείς του τουρισμού βρίσκονται σε θέση «μάχης».

Με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) επί της ουσίας προτείνει τη θεσμοθέτηση ασφαλιστικών δικλίδων στη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, εκτιμώντας ότι το ισχύον πλαίσιο έχει «κενά», τα οποία επιτείνουν τις συνθήκες ανταγωνισμού, αλλά και το υπαρκτό πρόβλημα στέγης ειδικά στις γειτονιές κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Τι προτείνει ο ΣΕΤΕ με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά το «φρενάρισμα» της πανδημίας;

Πολυκατοικίες διαμερισμάτων: Προτείνεται να προβλεφθεί ρητά πως, σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών εκμισθώνεται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, τότε αυτό θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

ΦΠΑ: Προτείνεται η απαλλαγή από ΦΠΑ του εισπραττόμενου μισθώματος να περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που ο δικαιούχος του εισοδήματος είναι φυσικό πρόσωπο και έχει καταχωρίσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι δύο (2) ακίνητα στον ΑΦΜ του (εκ των οποίων το ένα από τα δύο ακίνητα θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικεί). Σε αντίθετη περίπτωση, καθώς και σε κάθε περίπτωση που δικαιούχος του εισοδήματος είναι νομικό πρόσωπο, τότε στο εισπραττόμενο μίσθωμα θα πρέπει να επιβάλλεται ΦΠΑ.

Παρακράτηση φόρου: Προτείνεται να προβλεφθεί η υποχρέωση κάθε ψηφιακής πλατφόρμας να παρακρατά φόρο 5% επί του συνολικού αντιτίμου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τον οποίο θα αποδίδει στη συνέχεια στο Δημόσιο.

Μέγιστος αριθμός ακινήτων που εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο: Προτείνεται να παρέχεται το δικαίωμα στους ΟΤΑ Α’ βαθμού να ορίσουν, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τους, η οποία θα αιτιολογείται με βάση σχετική επιστημονική μελέτη, τον μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης για την περιοχή εντός των ορίων τους.

Επιβολή δημοτικού φόρου: Προτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες να επιβάλλεται φόρος υπέρ των ΟΤΑ Α’ βαθμού, ο οποίος θα ισούται με ποσοστό 0,5% επί του αντιτίμου της μίσθωσης και θα αξιοποιείται από τους ΟΤΑ στην κάλυψη των αυξημένων δαπανών καθαριότητας, φωτισμού κ.λπ. που προκαλείται από τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με το BnB Νews, στην πρόταση που θα ανακοινώσει η Κομισιόν εντός των ημερών, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων θα πρέπει να παρέχουν στις εθνικές αρχές δεδομένα σχετικά με τους αριθμούς της πελατείας τους και τις διανυκτερεύσεις. Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε ένα ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαθέσιμο σε όλες τις δημόσιες αρχές.

Το προσχέδιο κανόνων της ΕΕ θα είναι παρόμοιο με τη συμφωνία κοινής χρήσης δεδομένων για την Airbnb και τις άλλες μεγάλες πλατφόρμες που συνήφθη με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ -τη Eurostat- πριν από δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία αυτή επιτρέπει στις δημόσιες αρχές να έχουν πρόσβαση σε τριμηνιαία δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες της και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, με βάση τις κρατήσεις τους.

Οι δημοτικές αρχές στο Άμστερνταμ, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις που είναι δημοφιλείς στους τουρίστες έχουν κατηγορήσει την Airbnb για την επιδείνωση στην εύρεση στέγης από τους κατοίκους τους, ειδικά από όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Αντίθετα, οι μικρότερες πόλεις και προορισμοί της επαρχίας είναι υπέρ της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την προσδοκία ότι με αυτόν τρόπο θα προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες. Ο προτεινόμενος νόμος της ΕΕ αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των συμφερόντων των δύο πλευρών.

πηγή: creta24

oi-protaseis-sete-na-mpoyn-oria-sta-airbnb-epistoli-fotia/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button