Τουρισμός

Γερμανικός Τύπος: Προβλέψεις για νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2023

Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα για το 2023 σταδιακά ξεκινάει και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι φετινές αφίξεις πρόκειται να ξεπεράσουν ακόμη και τα επίπεδα – ρεκόρ που έφτασαν προ πανδημίας, το 2019.

«Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα πρόκειται φέτος να επιμηκυνθεί, ξεκινώντας νωρίτερα από ποτέ», αναφέρει το RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Το γερμανικό μέσο επισημαίνει ακόμη πως «κατά το 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ελάχιστα λιγότερα από το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία. Για το 2023, ο κλάδος αναμένει νέο ρεκόρ. Η αρχή του έτους είναι πολλά υποσχόμενη: κατά τον Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση 5% στον αριθμό ταξιδιωτών που αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε σύγκριση με το 2019».

Το RedaktionsNetzwerk Deutschland κάνει αναφορά και στις δηλώσεις Κικίλια για επέκταση της τουριστικής σεζόν, η οποία «θα ξεκινήσει νωρίτερα φέτος στην Ελλάδα από ποτέ.

Η ταξιδιωτική σεζόν ξεκινά νωρίτερα από ποτέ

Στις 11 Μαρτίου, η Easyjet θέλει να πετάξει τους πρώτους παραθεριστές φέτος από τη Μεγάλη Βρετανία στη Ρόδο. Την ίδια μέρα, η Delta Airlines επαναλαμβάνει τις προγραμματισμένες πτήσεις από τη Νέα Υόρκη προς την Αθήνα, οι οποίες είχαν ανασταλεί τον χειμώνα.

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει μεγάλες ελπίδες για ταξιδιώτες από τη Βόρεια Αμερική. Θα υπάρχουν 56 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ και τον Καναδά αυτή τη σεζόν, περισσότερες από ποτέ. Οι επισκέπτες του εξωτερικού είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, επειδή μένουν περισσότερο και ξοδεύουν περίπου 60 τοις εκατό περισσότερο κατά κεφαλήν από τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες κατά μέσο όρο.

Δημοφιλέστερα νησιά Κρήτη, Ρόδος, Κως

Οι tour operators αναφέρουν επίσης αυξανόμενες κρατήσεις για ταξίδια στην Ελλάδα από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία καθώς και τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Εκτός από την Κρήτη και τη Ρόδο, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί περιλαμβάνουν το νησί των Δωδεκανήσων, την Κω και τα νησιά του Ιονίου, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο.

Όπως και η Tui, ο ταξιδιωτικός πράκτορας FTI αναφέρει επίσης μεγάλη ζήτηση και ως εκ τούτου επεκτείνει ορισμένα προγράμματα μέχρι τον Νοέμβριο», αναφέρει το RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και αλλού. «Ποιος θα στρώσει όμως τα κρεβάτια των επισκεπτών, ποιος θα τους σερβίρει πρωινό; Πολλοί Έλληνες ξενοδόχοι δεν έχουν ακόμη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ ο κλάδος έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα στελέχωσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια απέλυσαν μαζικά εργαζομένους. Πολλοί βρήκαν καλύτερα αμειβόμενες, λιγότερο αγχωτικές θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους και δεν δείχνουν καμία διάθεση να επιστρέψουν στον τομέα των υπηρεσιών. […] Φέτος, προβλέπονται ακόμη και 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, οι εργοδότες ζητούν από την κυβέρνηση ρυθμίσεις για τη χορήγηση βίζας που θα επιτρέψουν την απασχόληση εργαζομένων από ασιατικές και βαλκανικές χώρες εκτός Ε.Ε.»

Το ειδησεογραφικό δίκτυο εξηγεί τέλος πως «ένας από τους λόγους για την έλλειψη προσωπικού στον τομέα των υπηρεσιών είναι ο χαμηλός κατώτατος μισθός με τον οποίο αμείβονται πολλοί εργαζόμενοι», ενώ «πολλές φορές, εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να εργάζονται απλήρωτες υπερωρίες».

Φωτογραφία: Φίλιππος Τσαγάκης

Πηγή: dw.com

Γερμανικός Τύπος: Προβλέψεις για νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button