Τουρισμός

Εντολή απαγόρευσης της στάθμευσης στο μεγάλο υπαίθριο πάρκινγκ στα Φαλάσαρνα

Μείζον θέμα αναφορικά με τη στάθμευση στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας Παχειά Άμμος στα Φαλάσαρνα δημιουργείται από τη φετινή τουριστική περίοδο.

Και τούτο διότι Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, μετά από έκτακτο έλεγχο και έκθεση αυτοψίας που συνέταξε, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι οικότοπος 2110, παραδέχεται ότι «ως τώρα δεν υπήρχε κανονιστική διάταξη για τη διαχείρισή της» και ζητά από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του χώρου (πρόκειται για ιδιωτική έκταση που ανήκει στην «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.») να καταστήσει σαφές «στους τρίτους ότι εκεί δεν επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων και η στάθμευση».

Ουσιαστικά, δηλαδή, το Κλιμάκιο ζητά την απαγόρευση της κίνησης και της στάθμευσης των οχημάτων στη μεγάλη έκταση πίσω από την παραλία της Παχειάς Άμμου στα Φαλάσαρνα, που εδώ και δεκαετίες λειτουργούσε ως υπαίθριο μη οργανωμένο πάρκινγκ, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των χιλιάδων επισκεπτών.

Το γεγονός γνωστοποίησε σήμερα, με ανακοίνωσή της, η εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.», αναφέροντας ότι ο έκτακτος έλεγχος από το Κλιμάκιο πραγματοποιήθηκε μετά από έγγραφο του Δήμου Κισάμου και έκθεση αυτοψίας του ΟΦΥΠΕΚΑ. Η εταιρεία παρουσιάζει ορισμένα από τα βασικά σημεία της έκθεσης αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος και στη συνέχεια γνωστοποιεί τις ενέργειες που έχει κάνει, με δική της πρωτοβουλία και έξοδα, για την προστασία του σπάνιου φυτού androcymbium rechingeri.

Επίσης, η εταιρεία «ενημερώνει τους πολίτες ότι προχώρησε στην τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων αναφορικά με την απαγόρευση της κίνησης και της στάθμευσης οχημάτων στον συγκεκριμένο ιδιωτικό χώρο, προκειμένου αυτό να καταστεί σαφές στους επισκέπτες, με βάση όσα αναφέρονται στην έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων».

Και καταλήγει: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αναστάτωση που θα προκληθεί στην περιοχή των Φαλασάρνων καθώς ο μεγαλύτερος μη οργανωμένος χώρος στάθμευσης, που εξυπηρετούσε εδώ και δεκαετίες τους επισκέπτες, παύει, πλέον, να υφίσταται. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να σεβαστούμε -και αυτό πράττουμε ως Εταιρεία- την υφιστάμενη νομοθεσία και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτήν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος επισημαίνεται, ακόμη, ότι «ο Δήμος Κισάμου θα πρέπει να εξετάσει την απομάκρυνση των πινακίδων που προτρέπουν την ελεύθερη στάθμευση στην παραλία από τον δημοτικό δρόμο».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρείας:

Η εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.» επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες για τα εξής:

Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων πραγματοποίησε έκτακτο έλεγχο για την κίνηση και στάθμευση οχημάτων πέριξ της παραλίας Παχειάς Άμμου στα Φαλάσαρνα, δηλαδή στον μη οργανωμένο χώρο που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται από χιλιάδες επισκέπτες για τη στάθμευση των οχημάτων τους. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από έγγραφο του Δήμου Κισάμου και έκθεση αυτοψίας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Στην έκθεση αυτοψίας που συνέταξε, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι οικότοπος 2110.

Παράλληλα:

1. Αναγνωρίζει ότι «ως τώρα δεν υπήρχε κανονιστική διάταξη για τη διαχείριση της περιοχής».

2. Επισημαίνει ότι η έκταση αυτή δεν λειτουργεί «ως οργανωμένος χώρος στάθμευσης με την έννοια της καταβολής αντιτίμου».

3. Σημειώνει ότι «δεν μπορεί να συσχετιστεί η στάθμευση με τη λειτουργία των καταστημάτων εντός της έκτασης της παραλίας, καθώς οι λουόμενοι που παρκάρουν στην έκταση αυτή διαχέονται στην παραλία και εξυπηρετούνται και από άλλους παρόχους υπηρεσιών (ομπρελοκαθίσματα)».

4. Τονίζει πως «είναι γεγονός ότι η στάθμευση εκεί από ιδιώτες πραγματοποιείται πριν από την απόκτηση της έκτασης από την εταιρεία».

5. Υπογραμμίζει ότι «πράγματι ένα τμήμα της έκτασης με το androcymbium rechingeri έχει πλέον απομονωθεί και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση».

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία μας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του σπάνιου αυτού είδους, που πρέπει να προφυλαχθεί και να διατηρηθεί, προχώρησε κατά το παρελθόν, με αποκλειστικά δική της πρωτοβουλία, σε συγκεκριμένες ενέργειες προστασίας, με βάση επιστημονική μελέτη, την οποία εκπόνησε με δικά της έξοδα, κάτι που δεν είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία μας προχώρησε στην τοποθέτηση ξύλινων πασσάλων για να μην υπάρχει πρόσβαση οχημάτων, τόσο στους αμμόλοφους, όσο και στην έκταση όπου βρίσκεται ο κύριος πυρήνας που φύεται το androcymbium rechingeri.

Στην έκθεση αυτοψίας του, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων τονίζει, επίσης, ότι «επειδή ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιωτικός, θα πρέπει να καταστεί σαφές από την ιδιοκτήτρια εταιρεία» (δηλαδή από την Εταιρεία μας) «στους τρίτους ότι εκεί δεν επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων και η στάθμευση».

Παράλληλα, το Κλιμάκιο κρίνει στην έκθεση αυτοψίας ότι «ο Δήμος Κισάμου θα πρέπει να εξετάσει την απομάκρυνση των πινακίδων που προτρέπουν την ελεύθερη στάθμευση στην παραλία από τον δημοτικό δρόμο».

Με βάση όλα τα παραπάνω, η Εταιρεία μας ενημερώνει τους πολίτες ότι προχώρησε στην τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων αναφορικά με την απαγόρευση της κίνησης και της στάθμευσης οχημάτων στον συγκεκριμένο ιδιωτικό χώρο, προκειμένου αυτό να καταστεί σαφές στους επισκέπτες, με βάση όσα αναφέρονται στην έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αναστάτωση που θα προκληθεί στην περιοχή των Φαλασάρνων καθώς ο μεγαλύτερος μη οργανωμένος χώρος στάθμευσης, που εξυπηρετούσε εδώ και δεκαετίες τους επισκέπτες, παύει, πλέον, να υφίσταται. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να σεβαστούμε -και αυτό πράττουμε ως Εταιρεία- την υφιστάμενη νομοθεσία και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτήν.

Εντολή απαγόρευσης της στάθμευσης στο μεγάλο υπαίθριο πάρκινγκ στα Φαλάσαρνα

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button