Τουρισμός

Ηράκλειο | Επ’ αυτοφώρω σύλληψη ξενοδόχου – Κατηγορείται ότι ζητούσε πίσω μέρος των μισθών

Πλήρωνε κανονικά τους υπαλλήλους τους και μετά ζητούσε πίσω μέρος των μισθών. Ξενοδόχος τουριστικής περιοχής του Ηρακλείου «υπεράνω κάθε υποψίας» φέρεται να είχε βρει αυτόν τον τρόπο για να… μειώνει το μισθολογικό κόστος και να εμφανίζεται νομότυπος.

Ωστόσο, χθες βρέθηκε με χειροπέδες, καθώς υπάλληλοι, οι οποίοι κατά δήλωσή τους έπεσαν θύματά του, αποφάσισαν να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να πιαστεί στα… πράσα.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω ξενοδόχος για τέτοιο αδίκημα. Η καταγγελία έγινε από τρεις ξενοδοχοϋπαλλήλους, δύο γυναίκες 22 και 21 ετών και έναν άνδρα 23 ετών κατ’ αρχάς στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρός του Νίκος Κοκολάκης.

Ενημερώθηκαν τόσο ο εισαγγελέας Ηρακλείου όσο και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας και οργανώθηκε επιχείρηση για την σύλληψη του ξενοδόχου. Ο 46χρονος επιχειρηματίας, που στην ξενοδοχειακή του επιχείρηση, στην Σταλίδα του Δήμου Χερσονήσου, φέρεται να απασχολεί 70 – 80 εργαζόμενους συνελήφθη χθες, Πέμπτη, την ώρα που παραλάμβανε 500 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα από τον ξενοδοχοϋπάλληλο, χρήματα που προηγουμένως του είχε καταβάλει ως αποζημίωση απόλυσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοκολάκης, δεδομένου ότι η τήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι υποχρεωτική, ο επιχειρηματίας κατέθετε κανονικά τα δεδουλευμένα (μισθούς, επιδόματα, αποζημιώσεις κ.α.) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπαλλήλων του και μετά τους ζητούσε μέρος των χρημάτων πίσω. Και αυτό με την απειλή ότι δεν θα τους έδινε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν στον ΟΑΕΔ για να πάρουν το επίδομα ανεργίας με τη λήξη της τουριστικής σεζόν, αν δεν του επέστρεφαν τμήμα της μισθοδοσίας τους. Έτσι, ζαχαροπλάστης υπάλληλος που εμφανιζόταν να παίρνει 1.100 ευρώ, τελικά έπαιρνε 770, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η 22χρονη υπάλληλος είχε λάβει 7.200 ευρώ και ο επιχειρηματίας της ζητούσε εκβιαστικά πίσω 2.500. Η ίδια του είχε επιστρέψει 1.000 ευρώ. Αντιστοίχως, η 21 ετών συνάδελφός της είχε λάβει 2.200 ευρώ και καλείτο να επιστρέψει στον επιχειρηματία τα 800.

Όπως είπε ο κ. Κοκολάκης, ανάλογη τακτική ακολουθούσε ο επιχειρηματίας και με τους υπόλοιπους ξενοδοχοϋπαλλήλους του και όχι μόνο φέτος, αλλά, όπως του έχουν αναφέρει, και τα προηγούμενα χρόνια. Ο ίδιος κάλεσε και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να μη φοβούνται και να καταθέσουν όσα βίωναν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας.

Ο 46χρονος ξενοδόχος συνελήφθη και θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Συνελήφθη χθες (03.11.2022) το απόγευμα σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου ημεδαπός κατηγορούμενος για εκβίαση και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου περιήλθαν καταγγελίες τριών εργαζομένων σε επιχείρηση που διατηρεί ο ανωτέρω ημεδαπός ότι κατά το χρονικό διάστημα από Απρίλιο έως Οκτώβριο του 2022 τους εξανάγκαζε να του επιστρέφουν μέρος των καταβληθέντων αποδοχών τους οι οποίες προβλέπονταν από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας οργανώθηκε χθες (03.11.2022) συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας κατελήφθη ανωτέρω ημεδαπός κατά το χρόνο που λάμβανε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ από 23χρονο ημεδαπό στον οποίο είχε καταβληθεί ως αποζημίωση απόλυσης.

Το χρηματικό ποσό κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον 23χρονο.

Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου».

Πηγή: ertnews.gr
Νεκταρία Μανουσουδάκη

Φωτογραφία αρχείου

Ηράκλειο | Επ’ αυτοφώρω σύλληψη ξενοδόχου – Κατηγορείται ότι ζητούσε πίσω μέρος των μισθών

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button