Τουρισμός

Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ετοιμάζεται για… πάρτι εισπράξεων -Τι εκτιμούν

Έτοιμη η ΑΑΔΕ να στήσει «δόκανα» για τους «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες.

Τα 520 εκ. ευρώ των περσινών εισπράξεων από τις μισθώσεις τύπου Airbnb πιθανότατα φέτος θα ανέβουν κατά 30- 40 εκ ευρώ και στην ΑΑΔΕ παίρνουν τα μέτρα τους για να κόψουν την όρεξη των… «πονηρών».

Σύμφωνα με την ανάλυση της KeyData, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μέσες ημερήσιες τιμές κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 3,4% και η πληρότητα αυξήθηκε κατά 17,6%, ενώ τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο είναι 21,6% περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο το 2022. Όπως επισημαίνει το BNBnews, αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά το ότι πάμε για μια εξαιρετική χρόνια και στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Προφανές είναι ότι από το πάρτι αυτό, η Ελλάδα δεν πρόκειται να λείψει.

Από τα τελευταία στοιχεία της AirDNA προκύπτει ότι το Μάρτιο, η ζήτηση μεταξύ των 20 κορυφαίων χωρών της Ευρώπης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις παρουσίασε ισχυρή ανάπτυξη, με 18 από αυτές να ξεπερνούν τα επίπεδα ζήτησης του 2022. Οι δέκα κορυφαίες επιδόσεις στη ζήτηση αυτό το τρίμηνο καταγράφονται σε προορισμούς της Νότιας Ευρώπης και είναι ενδεικτικό ότι καταγράφεται ειδικά για την Αθήνα αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2019!

AirDNA: Μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις

Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι πάμε για… μεγάλα πράγματα είναι ότι από τον Απρίλιο κιόλας οι διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν για μελλοντικά ταξίδια αυξήθηκαν κατά 34,2% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 22% σε σύγκριση με το 2019. Η ζήτηση για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 κινείται με αύξηση 30,2% έναντι του 2022, ενώ για το τρίτο θερινό τρίμηνο του έτους η αύξηση είναι 39,8% σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή. Πολύ καλά κινείται ο Σεπτέμβριος, με το ποσοστό αύξησης έναντι του περυσινού Σεπτεμβρίου να φτάνει στο 77,7%, έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι.

Περιμένοντας, λοιπόν, τις… ορδές των τουριστών να «καταλάβουν» και τους ελληνικούς προορισμούς, η ΑΑΔΕ φροντίζει να προσθέσει δικλείδες ασφαλείας στο πλαίσιο συνεργασίας με τις πλατφόρμες, το οποίο πέρσι απέδωσε καρπούς αν λάβει κανείς υπόψιν ότι εντοπίστηκαν πάνω από 70.000 ύποπτες περιπτώσεις, που τελικά έφεραν στο φως 103 εκατ ευρώ αδήλωτων εισοδημάτων.

ΑΑΔΕ: Μνημόνιο συνεργασίας με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ΑΑΔΕ θα υπογράψει το νέο επικαιροποιημένο  μνημόνιο συνεργασίας με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού. Με βάση το νέο πρωτόκολλο οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO θα είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ περισσότερα, πιο αναλυτικά και ποιοτικά στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους. Όσοι εντοπίζονται να κρύβουν ακίνητα και εισοδήματα θα αποβάλλονται αυτομάτως από τις πλατφόρμες και τα ακίνητα που εκμισθώνουν δεν θα εμφανίζονται σε καμία από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων μέχρι να συμμορφωθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Φυσικά οι διασταυρώσεις για τα περσινά εισοδήματα, που δηλώνονται φέτος, θα συνεχιστούν, σε συνδυασμό με… καταδρομικές στις γνωστές πλατφόρμες αλλά και εξειδικευμένα sites, όπου κατά καιρούς οι Ράμπο της ΑΑΔΕ εντοπίζουν αδήλωτες πολυτελείς βίλες, οι οποίες εκμισθώνονται με χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα και τα έσοδα αυτά “ξεχνιούνται” να δηλωθούν.

https://creta24.gr/agora-ton-vrachychronion-misthoseon-etoimazetai-parti-eispraxeon-ti-ektimoyn/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button