Τουρισμός

Κεφαλογιάννη: Το τέλος ανθεκτικότητας θα προωθεί έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού αποτελεί ένα νέο, σημαντικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει στον σχεδιασμό και στη διαμόρφωση της τουριστικής στρατηγικής της χώρας, τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία της και πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, παρουσία Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών.

Η Υπουργός υπογράμμισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού αποτελεί ένα όργανο με γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, στη χάραξη και στον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής, όπως αυτή επανακαθορίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου με στόχο την ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και  τόνισε πως είναι αναγκαία η σύνθεση ενός τουριστικού προϊόντος, που θα αναπτύσσεται με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα:

-Στην ενίσχυση της λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμής Τουριστικής Ανάπτυξης.

– Στη σύσταση του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο.

-Στη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού.

Στη συνέχεια, η κ. Κεφαλογιάννη ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τη σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs), επισημαίνοντας πως αποτελεί στρατηγική μας επιλογή να συμπεριλάβουμε τις τοπικές κοινωνίες στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Η Υπουργός έκανε λόγο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας τα έργα που θα συμβάλλουν στην προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ορεινός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο θαλάσσιος και καταδυτικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός και  ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να παροτρύνουν τους Δήμους και τις Κοινότητες να υποβάλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση έργων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορούν στην προσβασιμότητα στις παραλίες.

Αναφορικά με ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, προς όφελος και των Περιφερειών, η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι είναι κομβικό να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού, ώστε να προχωρήσουν οι τουριστικές επενδύσεις και η τουριστική ανάπτυξη.

Σχετικά με τη διαχείριση του «τέλους ανθεκτικότητας», επέμεινε ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από την είσπραξη του τέλους και θα προωθεί έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

«Δεν αρκεί στον ελληνικό τουρισμό να μετράει χρονιές-ρεκόρ και αύξηση στους αριθμούς. Γι’ αυτόν τον λόγο το περιφερειακό συμβούλιο είναι σημαντικό ώστε να λειτουργήσει για το σχεδιασμό μιας τουριστικής πολιτικής με τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Στόχος μας είναι μια ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Ο πολιτισμός “μπαίνει μπροστά” ως κορυφαίος πόρος για την ανάπτυξη του τουρισμού και στις 13 Περιφέρειες», τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη.

Κεφαλογιάννη: Το τέλος ανθεκτικότητας θα προωθεί έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button