Τουρισμός

Κορωνοϊός | Ποια υποπαραλλαγή κυριαρχεί στα Χανιά – Αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Η υποπαραλλαγή BQ.1.1 κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στα Χανιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε Χανιά και Ηράκλειο. Αναλυτικά: Την εβδομάδα 9 έως 15 Ιανουαρίου 2023, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 2 έως 8 Ιανουαρίου 2023, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρείς από τις επτά (3/7) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε τρεις από τις επτά περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε μία περιοχή (1/7).

Ποσοστό υπό-παραλλαγών της Όμικρον επί του συνόλου των αλληλουχηθέντων δειγμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, για τις 4 εβδομάδες προ της καταληκτικής ημερομηνίας που καλύπτεται από την παρούσα αναφορά (29 Δεκεμβρίου 2022)

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+280%), στη Λάρισα (+41%) και στο Ηράκλειο (+37%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στα Χανιά (+30).

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-56%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική (-16%).

Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Θεσσαλονίκη (+5%).

Γεωγραφική απεικόνιση των επιπέδων ιικού φορτίου στα αστικά λύματα και τάση μεταβολής κατά την εβδομάδα 2/2023

Ο χαρακτηρισμός των επιπέδων του ιικού φορτίου (χρωματικός κώδικας) έχει προκύψει από την επεξεργασία των ιστορικών δεδομένων της κάθε πόλης χωριστά από την 1η Ιουνίου 2021 και μετά.

Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις κάθε περιοχής ταξινομούνται σε αύξουσα σειρά (από την χαμηλότερη στην υψηλότερη) και στη συνέχεια ομαδοποιούνται σε 5 κατηγορίες (0-20%, 20.1-40%, 40.1-60%, 60.1-80%, 80.1-100%).

Η χρωματική κλίμακα από ελαφριά έως έντονη απόχρωση (από το ροζ/μπεζ έως το βαθύ κόκκινο/καφέ) δείχνει, για κάθε πόλη/περιοχή, τα επίπεδα του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα της πόλης/περιοχής (από 01/06/2021 και μετά).

Για παράδειγμα, όταν μια πόλη/περιοχή χαρακτηρίζεται με ροζ /μπεζ χρώμα (0-20%), τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα στις μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας ανήκουν στο χαμηλότερο 20% των συνολικών μετρήσεών της, ενώ όταν χαρακτηρίζεται με βαθύ κόκκινο/καφέ (80.1-100%), τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα στις μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας.

Κορωνοϊός | Ποια υποπαραλλαγή κυριαρχεί στα Χανιά – Αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button