Τουρισμός

«Μαγνήτης» οι υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας – Σχεδόν 1,5 εκατ. επισκέπτες το 2023

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τουρίστες επισκέφθηκαν το 2023 τις υπόγειες πόλεις στην Καππαδοκία, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία, που φημίζεται για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του.

Η Καππαδοκία, η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985, προσελκύει τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη χάρη στις νεραϊδοκαμινάδες, τις υπόγειες πόλεις, τους βραχώδεις σχηματισμούς που κόβουν την ανάσα, τα λαξευμένα στους βράχους ιστορικά μοναστήρια και τις βόλτες με αερόστατο.

Οι υπόγειες πόλεις, που δημιουργήθηκαν με τη λάξευση βράχων το 3000-3500 π.Χ. και επεκτάθηκαν κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, μετά την παρουσία των Χετταίων στην περιοχή, προσελκύουν την προσοχή ντόπιων και ξένων τουριστών.

Πιο συγκεκριμένα, τις υπόγειες πόλεις Derinkuyu, Kaymaklı, Tatlarin, Mazi και Özkonak, μαζί με το Kayaşehir, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στο κέντρο της Καππαδοκίας κατά τη διάρκεια εργασιών αστικής μεταμόρφωσης το 2014 και άνοιξαν για το κοινό το 2020, επισκέφθηκαν περισσότεροι από 1,49 εκατομμύρια τουρίστες το 2023.

Η υπόγεια πόλη Kaymaklı φιλοξένησε τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, με περίπου 560.000.

Ο δήμαρχος της Καππαδοκίας, Harun Çekiç, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu (AA) ότι οι υπόγειες πόλεις συμβάλλουν σημαντικά στον τουρισμό της περιοχής.

Αναφέροντας ότι οι αξιωματούχοι της περιοχής εντείνουν τις δραστηριότητες προώθησης σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις τουρισμού για να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες στην υπόγεια πόλη Kaymaklı, είπε ότι η πόλη αυτή είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως καταφύγιο.

“Μετά τη μετάβαση της περιοχής στην οθωμανική κυριαρχία, οι υπόγειες πόλεις μετατράπηκαν σε ψυκτικές αποθήκες, όπου οι άνθρωποι αποθήκευαν τα προϊόντα τους”, είπε. Και συμπλήρωσε πως “πλήθος πολιτισμών έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονται την υπόγεια πόλη Kaymaklı ετησίως, ενώ, όπως είπε, γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να αυξηθεί ο αριθμός αυτός. Ειδικότερα, στόχος είναι το 1 εκατομμύριο επισκέπτες το 2024, διευκρίνισε ο κ. Çekiç.

Πρόσθεσε δε, πως “μια από τις πρώτες περιηγητικές διαδρομές που έρχονται στο μυαλό κάποιου όταν μνημονεύεται η Καππαδοκία είναι το Kaymaklı”, πρόσθεσε ο ίδιος.

πηγή: creta24

magnitis-oi-ypogeies-poleis-tis-kappadokias-schedon-15-ekat-episkeptes-to-2023/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button