Τουρισμός

Μητσοτάκης: Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού δεν έτυχε, πέτυχε

«Τα δεδομένα φέτος μπορούν ανεπιφύλακτα να μας επιτρέψουν να μιλάμε για επιτυχία και για τη μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού. Οι αφίξεις ως το τέλος της χρονιάς εκτιμούμε ότι θα φτάσουν στο 88% του αριθμού ρεκόρ του 2019, ενώ όμως οι εισπράξεις θα κινηθούν περίπου στα ίδια ίσως και λίγο υψηλότερα. Και έτσι από τα 15 δισεκατομμύρια που το Γενικό Λογιστήριο, ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Σκυλακάκης, προέβλεπαν ως έσοδα για το 2022 θα προστεθούν τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ακόμα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού για τον απολογισμό της τουριστικής περιόδου με τίτλο «2022 – Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Κατάκτηση για τον ελληνικό τουρισμό η επέκταση της τουριστικής περιόδου

«Πετύχαμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου και είναι πια μία κατάκτηση για τον ελληνικό τουρισμό. Δεν έτυχε, πέτυχε. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν επεκτείνει το πρόγραμμα των πτήσεων για τη δύσκολη περίοδο από το Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Πέρυσι το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε το Μάρτιο, φέτος θα προσγειωθεί ακόμα νωρίτερα. Και βέβαια η κρουαζιέρα μας έχει και αυτή με τον τρόπο της διευρύνει την τουριστική περίοδο. 5.000 calls, αφίξεις, περισσότερες του χρόνου και η Ελλάδα πια ως προορισμός όλο τον χρόνο, είτε μιλάμε για αυτή την πολύ ωραία έννοια του ελληνικού weekend, του «Greekend», είτε μιλάμε για άλλους λόγους να επισκέπτεται κανείς την Ελλάδα, είτε μιλάμε για τον χειμερινό μας τουρισμό, είτε μιλάμε για τον πολιτιστικό μας τουρισμό, οδεύουμε σταδιακά προς μία σεζόν 12 μηνών. Και έχουμε κάθε λόγο να μπορούμε να το κάνουμε διότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές περιοχές της χώρας οι οποίες είναι τουριστικά «παρθένες», παντελώς αναξιοποίητες», επεσήμανε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» θα τρέξει και το 2023

«Η σεζόν των 12 μηνών δεν πρέπει να αφορά μόνο τους επισκέπτες, πρέπει να αφορά και τους συμπολίτες μας. Όχι μόνο γιατί η πολιτεία οφείλει να διευρύνει διαρκώς το δικαίωμα στην ξεκούραση στους πολίτες και κυρίως στους πιο αδύναμους, αλλά γιατί και ο εσωτερικός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να μπορεί να αναγεννά περιοχές οι οποίες έχουν δοκιμαστεί.

Και όσοι το αμφισβητούν δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τους κατοίκους, τους επαγγελματίες της Εύβοιας που χτυπήθηκαν από τη φωτιά το καλοκαίρι του 2021, τους Σαμιώτες οι οποίοι ανάσαναν μετά τον σεισμό, αλλά και ακριτικά μας νησιά που παίρνουν ζωή, ενώ τα περιβάλλει διαρκής ένταση. Το πρόγραμμα, λοιπόν, «Τουρισμός για όλους» θα τρέξει και το 2023.

Έχουμε, συνεπώς, μπροστά μας καλές προοπτικές τις οποίες όμως καλούμαστε να κατακτήσουμε ενεργοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις. Και κυρίως χωρίς να δείξουμε κανένα σημάδι εφησυχασμού, με πρώτο στοίχημα, όπως ειπώθηκε και από τον Υπουργό, τις υποδομές: αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, δίκτυα. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί δεκάδες έργα υποδομών σε 26 δημοφιλείς προορισμούς», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στην επιτυχία και να δικαιούνται μέρισμα από την απόδοση του ελληνικού τουρισμού. Δικαιούνται έξτρα bonus

«Ξεχωριστή πρόκληση αποτελεί η επένδυση του ελληνικού τουρισμού στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι εδώ πρέπει να είναι όχι απλά καλά εκπαιδευμένοι αλλά και επαγγελματικά ευχαριστημένοι. Συγχαρητήρια για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία.
Δεν θα πάψω, ωστόσο, να επαναλαμβάνω ότι η πρώτη επαφή ενός επισκέπτη δεν είναι με τις εγκαταστάσεις ενός καταλύματος, αλλά με το χαμόγελο εκείνου που θα τον υποδεχθεί. Και αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία αυτή την εποχή, καθώς υπολογίζεται ότι μετά την πανδημία 1 στις 13 θέσεις στον κλάδο δεν μπόρεσε να καλυφθεί. Αφορά συμπολίτες μας που δούλευαν στο παρελθόν. Αυτή είναι η άλλη πλευρά και θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να την αναδεικνύουμε. Υπήρξαν συμπολίτες μας που δούλευαν με πενιχρές αμοιβές, με απλήρωτες υπερωρίες συχνά διαβιώνοντας σε κακές συνθήκες, σίγουρα όχι αντάξιες της φήμης της χώρας.
Και σίγουρα αυτές οι πρακτικές αποτελούν εξαιρέσεις, αλλά θα πρέπει και αυτές οι εξαιρέσεις να εξαφανιστούν τελείως από τον χάρτη. Και αυτή η διάσταση παραμένει σοβαρή και πρέπει να καταστεί προτεραιότητα, γιατί ποιοτικές υπηρεσίες στον επισκέπτη ξεκινούν από ποιοτικές συνθήκες στον εργαζόμενο.
Και με την αφορμή αυτή, θέλω να κάνω μία ακόμα έκκληση στους εργοδότες να μην διστάζουν. Ξέρω ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού το έκαναν φέτος, να μην διστάζουν να ανταμείψουν τον κόπο και την προσπάθεια των υπαλλήλων τους χορηγώντας έξτρα bonus ειδικά μετά από μία τόσο καλή τουριστική περίοδο. Οι εργαζόμενοι πρέπει και αυτοί να έχουν συμμετοχή στην επιτυχία και να δικαιούνται μέρισμα από την εξαιρετική απόδοση του ελληνικού τουρισμού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κικίλιας – Ζαχαράκη: Ο ελληνικός τουρισμός τα κατάφερε

Στην “Μεγάλη Επιστροφή του Ελληνικού Τουρισμού” την φετινή τουριστική περίοδο αναφέρθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, από το βήμα της εκδήλωσης για τον ελληνικό τουρισμού, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού και είχε τίτλο “Η Μεγάλη Επιστροφή του Ελληνικού Τουρισμού”, ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και οι δράσεις που ανέλαβε για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού το 2020, αλλά και αργότερα με το ψηφιακό πιστοποιητικό κράτησε τον ελληνικό τουρισμό όρθιο. Ειδικότερα για το 2022, ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για την επαναφορά του ελληνικού τουρισμού, που όπως είπε θα επιτύχει έσοδα 3 δισ. ευρώ περισσότερα από το στόχο του προϋπολογισμού, εν μέσω μια πολύς δύσκολης χρονιάς. Συγκεκριμένα τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 18 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Εξηγώντας πως επετεύχθη το φετινό αποτέλεσμα, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε στρατηγικό σχέδιο που επικεντρώθηκε στην τόνωση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος από τις διεθνείς αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγορά των ΗΠΑ, όπου κάθε εβδομάδα 63 πτήσεις είχαν προορισμό το Ελευθέριος Βενιζέλος. Την ίδια στιγμή το εκτεταμένο πρόγραμμα προβολής της χώρας καθ’όλη τη διάρκεια του έτους απέδωσε και αποδίδει καρπούς,  ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ότι ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου επιτυγχάνεται. Μάλιστα προς επίρρωση τούτου ανακοίνωσε ότι από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο ο ΕΟΤ θα τρέχει πρόγραμμα συνδιαφήμισης με αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου αυτές να προσγειώνονται σε ελληνικά αεροδρόμια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, έκανε λόγο για μια ακόμη χρονιά με πολλαπλές κρίσεις, που όμως ο ελληνικός τουρισμός τα κατάφερε. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι αεροπορικές αφίξεις ξεπέρασαν αυτές του 2019 ενώ ρεκόρ αφίξεων επετεύχθη απο τις βασικές αγορές της Ελλάδας (Γερμανία-Βρετανία) και την ίδια στιγμή αυξήθηκε η κατά κεφαλή δαπάνη ανά επισκέπτη.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις του μέλλοντος, η κυρία Ζαχαράκη σημείωσε ότι οι δράσεις του υπουργείου θα εστιάσουν στο τρίπτυχο, ποιότητα, ισορροπία, βιωσιμότητα και στην ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ειδική αναφορά έκανε η υφυπουργός Τουρισμού στη σημασία της εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος επισημαίνοντας πως ο μεγάλος στόχος είναι η ίδρυση Ακαδημίας Τουρισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού δεν έτυχε, πέτυχε

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button