Τουρισμός

Μπρα ντε φερ ξενοδόχων – εργαζομένων για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης

«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει τις επόμενες εβδομάδες η διαπραγμάτευση ξενοδόχων και εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό για την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ της Αργυρώς Μαυρούλη στο mononews.gr, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και την Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης που λήγει στο τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, οι δυο πλευρές μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να βρουν τη χρυσή τομή για το νέο πλαίσιο, καθώς η απόκλιση για την αύξηση των μισθών και των όρων απασχόλησης είναι μεγάλη.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρουν ότι η πλευρά των ξενοδόχων έθεσε για άλλη μια φορά στο τραπέζι την εδραίωση του ημερήσιου 10ωρου απασχόλησης χωρίς επιπλέον προσαύξηση στην αμοιβή των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, με την λήψη ρεπό ή άδειας ή μειωμένου ωραρίου άλλη ημέρα.

Η Ομοσπονδία απέρριψε το αίτημα της εργοδοτικής πλευράς, όπως είχε γίνει και το καλοκαίρι, και επέμεινε στην τήρηση του 8ωρου και στην καταβολή των νόμιμων προσαυξήσεων.

Μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δυο πλευρών καταγράφεται και όσον αφορά την αύξηση στις μισθολογικές απολαβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν, μετά τις υψηλές εισπράξεις του φετινού καλοκαιριού και την καταγραφή εσόδων – ρεκόρ, αύξηση 15% και την υπογραφή διετούς σύμβασης με τους ξενοδόχους να αντιπροτείνουν 8% έως το τέλος του 2024.

Σε επόμενο κύκλο συζητήσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιορίστηκαν σε αυξήσεις μόλις 6% για την υπογραφή μονοετούς σύμβασης του 2023 με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να απαντούν ότι ακόμη και με την καταγραφή αδιέξοδου μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας οι αυξήσεις που θα δοθούν θα υπερβούν το 8%.

Τι ισχύει έως το τέλος του έτους – Υποχρεωτικοί ελάχιστοι μισθοί από 792 έως 863 ευρώ

Η επέκταση της ισχύος της κλαδικής σύμβασης ισχύει από τις 16 Ιουνίου και σημαίνει πως ακόμη και τα ξενοδοχεία που δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων υποχρεούνται να μην καταβάλλουν μισθούς κάτω των 792 ευρώ.

Η κλαδική συλλογική σύμβαση των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό έχει κηρυχθεί με απόφαση του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και σε ξενοδοχεία που δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να υποχρεούνται να την εφαρμόζουν και να καταβάλλουν τους μισθούς που ορίζει η σύμβαση δηλαδή από 792 έως 863 ευρώ.

Εξαιρούνται οι νεοπροσληφθέντες, δηλαδή οι νεοεισερχόμενοι ανειδίκευτοι στον κλάδο που υπάγονται στην Δ΄ Κατηγορία, όσοι δηλαδή προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, οι οποίοι θα μπορούν να αμείβονται για 15 μήνες με 740 ευρώ συν όλα τα επιδόματα που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση.

Διατηρούνται επίσης κομβικά θεσμικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα της επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολούμενων, αλλά και το επίδομα μετεκπαίδευσης στο 10%.

Παράλληλα παρέχεται στον εργοδότη η δυνατότητα σε στιγμές φόρτου εργασίας να μην χορηγεί τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) συνεχόμενα, αλλά πάντα εντός του 7ημέρου όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.

Αναλυτικά οι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

Κατηγορία Α’

Ισχύει για ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρό Α’, μπουφετζή Α’, προϊστάμενο υπνοδωματίων, μάγειρα Α’, τεχνίτη ζαχαροπλάστη.

Βασικός μισθός 863,83 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.404,16 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.247,78 ευρώ.

Κατηγορία Β’

Ισχύει για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου – λινοθήκης, σερβιτόρο τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλο, μπάρμαν, μάγειρα Β’, τηλεφωνητή.

Βασικός μισθός 845,61 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.379,57 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.225,01 ευρώ.

Κατηγορία Γ’

Ισχύει για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, γκρουμ, μάγειρα Γ’, καμαριέρη – καμαριέρα, βοηθό ζαχαροπλάστη.

Βασικός μισθός 828,87 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.356,98 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.204,09 ευρώ.

Κατηγορία Δ’

Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων.

Βασικός μισθός 792,08 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.267,7 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.158,1 ευρώ.

Πηγή:mononews.gr
Αργυρώ Μαυρούλη

Μπρα ντε φερ ξενοδόχων – εργαζομένων για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button