Τουρισμός

Ντουμπρόβνικ: Το κοσμοπολίτικο παραθαλάσσιο θέρετρο των Βαλκανίων

Στη νότια Κροατία, στις δαντελένιες δαλματικές ακτές, ακριβώς απέναντι από το μέσον της ιταλικής «μπότας», ένα ηλιόλουστο, παραθαλάσσιο θέρετρο «κλείνει» μέσα του όλη την παράδοση ενός τόπου παμπάλαιου και εξαιρετικά ιστορικού σε συνδυασμό με τον μοντέρνο κοσμοπολιτισμό ενός πραγματικού διαμαντιού της Μεσογείου.

Το Ντουμπρόβνικ αποπνέει τον φινετσάτο αέρα της ιταλικής Ριβιέρας και υπερδιάσημων διεθνών προορισμών, όπως το Ποζιτάνο, το Κάπρι και το Αμάλφι, αλλά την ίδια στιγμή κρατάει ολοζώντανο τον χαρακτήρα της Κροατίας, μίας χώρας πολυσύνθετης και πολύπαθης που προσπαθεί ακόμα να αφήσει οριστικά πίσω της τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Η Μεσαιωνική Πόλη, από τα στιβαρά τείχη μέχρι το Παλάτι Rector και τον φανταστικό δρόμο με την ονομασία Stradum, παραμένει ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα μέχρι και σήμερα. Ένα αληθινά συμπαγές μέρος με βαθιά γοητεία που θα σάς μεταφέρει σε μία άλλη εποχή. Εκπληκτικά κτήρια, μοναδικές εκδρομές με καραβάκι στα απέναντι νησάκια, βουτιά σε πεντακάθαρα νερά από χαμηλά βράχια, καταπληκτικά ψάρια και θαλασσινά, γευστικά, τοπικά κρασιά, υπέροχα ξενοδοχεία, μπόλικη ιστορία.

Από τους πιο «ήσυχους» κοσμοπολίτικους προορισμούς που θα επισκεφθείτε ποτέ, το Ντουμπρόβνικ συνδυάζει δύο κόσμους σε έναν. Μία ρομαντική μεσαιωνική πόλη που καταλήγει σε πανέμορφες θάλασσες, γεμάτη πολυτελή εστιατόρια και πεντάστερα καταλύματα. Ειδυλλιακή και γαλήνια και ταυτόχρονα ένας από τους πιο λατρεμένους καλοκαιρινούς σταθμούς του παγκόσμιου jet set.

Τα Τείχη της Πόλης

Από όλα τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Ντουμπρόβνικ, αυτό που δεν γίνεται με τίποτα να προσπεράσετε, είναι η βόλτα γύρω από τα μεσαιωνικά τείχη της Παλιάς Πόλης. Από το συγκεκριμένο σημείο η θέα είναι μαγευτική και φτάνει μέχρι τη θάλασσα, με το μικροσκοπικό νησάκι Lokrum να «επιπλέει» στα μέσα της Αδριατικής.

Η ιστορία των Τειχών μακρά. Αρχικά χτίστηκαν τον 13ο αιώνα προκειμένου να προστατεύσουν το παλιό Ντουμπρόβνικ, τη λεγόμενη τότε Ραγκούσα, από τις εξωτερικές επιθέσεις. Υπήρχαν δύο είσοδοι για το εσωτερικό της πόλης, η Πύλη Pile και η Πύλη Ploče, oι οποίες κλείδωναν τις νύχτες, ενώ δύο ξύλινες κινητές γέφυρες ανυψώνονταν για να μπλοκάρουν κάθε πιθανό εισβολέα από το να πλησιάσει στο παλιό Ντουμπρόβνικ.

Τον 15ο αιώνα τα Τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο για να κρατήσουν μακριά τους Οθωμανούς που προσπαθούσαν να κατακτήσουν το Ντουμπρόβνικ. Τότε τοποθετήθηκαν οι προμαχώνες και οι στιβαροί πύργοι περιμετρικά των Τειχών, όπως και 120 κανόνια.

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό μέχρι και σήμερα και έτσι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο σημείο θα συναντήσετε συνωστισμό. Γι΄ αυτό τον λόγο, είναι καλό να έχετε κάνει από πριν προκράτηση ηλεκτρονικά, καθώς υπάρχει μέγιστος αριθμός επισκεπτών που επιτρέπονται σε καθημερινή βάση.

Πρωινός καφές στο Stradum

Ο πρωινός καφές για τους κατοίκους των ακτών της Δαλματίας θυμίζει πολύ σε ρουτίνα και νοοτροπία τη δική μας σχέση με τον καφέ. Σε αντίθεση με τους γείτονες Ιταλούς που λατρεύουν τον καφέ τους αλλά τον πίνουν βιαστικά στα όρθια, σαν σφηνάκι, στον δρόμο για τη δουλειά, οι Κροάτες απολαμβάνουν κάθε στιγμή και γουλιά, διαβάζοντας παράλληλα τις εφημερίδες τους ή χαζεύοντας τον κόσμο που περνάει.

Πολύ αγαπημένο σημείο συνάντησης των ντόπιων το λεγόμενο Stradun, γνωστό και ως Place. Ένας φινετσάτος, φαρδύς δρόμος στρωμένος με ασβεστόλιθο, ο οποίος αποτελούσε τον κεντρικότερο δρόμο της Παλιάς Πόλης και, ουσιαστικά, συνέδεε μεταξύ τους τις δύο Πύλες των Τειχών. Στα πανέμορφα, μπαρόκ κτήρια του 17ου αιώνα, που σήμερα στεγάζουν καταστήματα ή υπαίθρια καφέ και εστιατόρια, μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό σας στο πιο κομψό σημείο της πόλης, με διαφορά. Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το εντυπωσιακό Stradun ήταν στην πραγματικότητα ένα ρηχό, θαλάσσιο κανάλι το οποίο «γεμίστηκε» τον 12ο αιώνα για να ολοκληρώσει την τελική εικόνα της Μεσαιωνικής Πόλης.

Ξεχωρίζει το υπέροχο καφέ-εστιατόριο Gradska Kavana σε μια υπερυψωμένη βεράντα στο τέλος του Stradun -το τέλειο σποτ για έναν απολαυστικό πρωινό καφέ στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Tip: Ολόκληρη η Μεσαιωνική Πόλη του Ντουμπρόβνικ είναι πεζοδρομημένη και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο σας εκτός. Ωστόσο, η στάθμευση είναι ακριβή, οπότε αν σκόπευετε να νοικιάσετε όχημα όσο θα μείνετε στην Κροατία είναι καλύτερο να το κάνετε αφού αναχωρήσετε από το Ντουμπρόβνικ.

To αριστοκρατικό παλάτι Rector

Μέχρι το 1808, το Ντουμπρόβνικ ήταν μια μικροσκοπική και αυτοδιοικούμενη δημοκρατία που ονομαζόταν Ραγκούσα. Κάθε μήνα, οι τοπικοί σύμβουλοι επέλεγαν έναν διαφορετικό πολίτη για να αναλάβει το ρόλο του Πρύτανη –αυτός ο βραχυπρόθεσμος διορισμός είχε σκοπό να αποτρέψει ένα άτομο από το να γίνει πολύ ισχυρό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο εκάστοτε Πρύτανης ζούσε στον πρώτο όροφο ενός εκπληκτικού Γοτθικού-Αναγεννησιακού Πρυτανικού Μεγάρου που κατασκευάστηκε τον 15ου αιώνα.

Σήμερα, το Παλάτι Rector στεγάζει το Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας του Ντουμπρόβνικ. Εδώ θα δείτε πώς ζούσαν κάποτε οι ντόπιοι αριστοκράτες, μέσα από υπέροχα καθημερινά αντικείμενα, όπως μπαρόκ έπιπλα, όμορφες ελαιογραφίες μέσα σε επίχρυσα πλαίσια, ρούχα εποχής, ακόμα και όπλα.

Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχουν οι παλιές αίθουσες συνεδριάσεων του Μεγάλου Συμβουλίου και της Γερουσίας. Πάνω από την κεντρική είσοδο υπάρχει μια πλάκα που λέει Obliti privatorum publica curate (δηλαδή, «Ξέχνα τις ιδιωτικές υποθέσεις και ασχολήσου με τα δημόσια θέματα»). Θα δείτε, επίσης, ένα κελί φυλακής και ένα παρεκκλήσι.

Tip: Αν είστε μεγάλοι φαν του Game of Thrones, θα εντοπίσετε πολλές επιρροές της σειράς από το συγκεκριμένο μεσαιωνικό ανάκτορο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα σκηνικά της πόλης Qarth βασίζονται στο Παλάτι Rector.

Επίσκεψη στο ενυδρείο

Στο Ναυτικό Μουσείο της πόλης στεγάζει επίσης το Ενυδρείο, έναν αληθινό παράδεισο ειδικά για όσους ταξιδεύουν με παιδιά.

Ένας σκοτεινός και απόλυτα γαλήνιος χώρος που ανακαινίστηκε ριζικά στις αρχές του 2020 και άνοιξε και πάλι τις πόρτες του το 2022, προσφέρει ξεκούραση από τον καυτό, καλοκαιρινό ήλιο με 31 δεξαμενές, γεμάτες με φρέσκο, θαλασσινό νερό. Θα δείτε χαριτωμένους ιππόκαμπους, χέλια, σαλάχια. αστερίες, χταπόδια, ακόμα και σκορπιούς και για το τέλος θα πάρετε στο χέρι ένα δροσιστικό χωνάκι παγωτό από το Gianni, στο δρομάκι ακριβώς μπροστά.

War Photo Ltd.

Από τις περιοχές του πλανήτη που ξέρουν πάρα πολύ καλά το πόσο φρικτός είναι ο πόλεμος, οι χώρες που προέκυψαν από τη διάσπαση της Πρώην Γιουγκοσλαβίας έζησαν στη δίνη ενός απάνθρωπου εμφυλίου που διέλυσε οικογένειες, ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις και κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Σήμερα στη γκαλερί φωτογραφίας με την ονομασία War Photo Ltd. θα δείτε συγκλονιστικά ντοκουμέντα από την περίοδο του πολέμου και αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό από τα πεδία της μάχης. Φωτορεπορτάζ από την καθημερινή ζωή σε πόλεις και χωριά κατά τη διάρκεια του πολέμου ζωντανεύουν όλη την ασχήμια και τη βαρβαρότητα εκείνης της εποχής.

Επίσκεψη στο Μουσείο «Κόκκινης Ιστορίας»

Ένα βαθιά ηθογραφικό μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο Ντουμπρόβνικ το 2019, εστιάζοντας στην καθημερινότητα των κατοίκων της Κροατίας από το 1945 έως το 1991, δηλαδή τα χρόνια που η χώρα αποτελούσε μέρος της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας.

Στο Red History Museum του Ντουμπρόβνικ δείτε πραγματικά εντυπωσιακά εκθέματα, ολόκληρες κατασκευές που αναβιώνουν με κάθε λεπτομέρεια τυπικά διαμερίσματα στην Κροατία του 1970, διακοσμημένα με έπιπλα και αντικείμενα εκείνης της εποχής, ενώ θα δείτε και την πιο σκοτεινή πλευρά του γιουγκοσλαβικού κράτους να «ζωντανεύει» μέσα από την αναβίωση της κρατικής μυστικής αστυνομίας και από ένα αντίγραφο της πολιτικής φυλακής Goli Otok. Σε αρκετά σημεία, το Red History Museum θυμίζει το διάσημο μουσείο DDR στη γερμανική πρωτεύουσα, το οποίο αναβιώνει με σοκαριστικό τρόπο την πραγματικότητα του ανατολικού Βερολίνου την περίοδο του Τείχους.

H νήσος Lokrum

Απέναντι από το παλιό λιμάνι του Ντουμπρόβνικ, ένα τόσο δα νησάκι απέχει μόλις 10 λεπτά με το πλοίο. Είναι η μικροσκοπική νήσος Lokrum, καταμεσής της Αδριατικής θάλασσας, καταπράσινη και ειδυλλιακή.

Ωστόσο, ο πιο απολαυστικός τρόπος να φτάσετε μέχρι εκεί, είναι με θαλάσσιο καγιάκ, από τη μικρή παραλία κοντά στην Πύλη Pile. Θα κάνετε κουπί γύρω από τα οχυρά του Ντουμπρόβνικ και, στη συνέχεια, θα κατευθυνθείτε προς το Lokrum για να κολυμπήσετε, να κάνετε βουτιές από τα βράχια και να παρατηρήσετε τον όμορφο βυθό με μάσκα και αναπνευστήρα ή να κάνετε πεζοπορία στους κατάφυτους λόφους.

Ακόμα στο Lokrum θα επισκεφθείτε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι των Βενεδικτίνων του 11ου αιώνα, έναν βοτανικό κήπο με παγώνια και ένα οχυρό στην κορυφή ενός λόφου, που χτίστηκε από τον Ναπολέοντα το 1806. Ο τοπικός μύθος λέει ότι οι μοναχοί, θυμωμένοι που ο Ναπολέων είχε κλείσει το μοναστήρι τους, έστησαν ένα ανάθεμα σε όποιον προσπαθήσει να καταλάβει το νησί. Μέρι και σήμερα, κανείς δεν επιτρέπεται να περάσει μία ολόκληρη ημέρα στη νήσο Lokrum.

Tip: Στο νησί υπάρχει μία εκπληκτική παραλία γυμνιστών που, σύμφωνα με αρκετούς, είναι η καλύτερη παραλία γυμνιστών στον κόσμο.

Μπάνιο στις Δαλματικές Ακτές

Eίναι γνωστό ότι στις Δαλματικές Ακτές οι αμμώδεις παραλίες είναι σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο, κοντά στο Ντουμπρόβνικ, υπάρχει μία καταπληκτική ακτή με την ονομασία Šunj. Θα επιβιβαστείτε στο πλοίο Jadrolinja από το λιμάνι Gruž του Ντουμπρόβνικ προς το μικρό νησάκι Lopud της Αδριατικής.

Στη διαδρομή θα δείτε ένα οχυρωμένο μοναστήρι των Φραγκισκανών να ξεπροβάλει σε έναν βράχο πάνω από τη θάλασσα, πίσω από ψηλά δέντρα. Χρονολογείται πίσω στο 1483, αλλά ανακαινίστηκε πρόσφατα. Φτάνοντας στο Lopud θα ακολουθήσετε τον παραλιακό δρόμο μέχρι να φτάσετε σε ένα όμορφο μονοπάτι, περίπου δύο χιλιομέτρων, το οποίο οδηγεί στην παραλία Šunj. Ένας απάνεμος κόλπος με ζεστή και ρηχή θάλασσα, γεμάτος πολλά beach bar που σερβίρουν ωραία ποτά και καλό φαγητό και νοικιάζουν ξαπλώστρες. Το τοπίο είναι μαγευτικό και τα νερά κρυστάλλινα.

Για φαγητό

Bota Oyster & Sushi Bar

Στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, απέναντι από τον καθεδρικό ναό του Ντουμπρόβνικ θα απολαύσετε φρέσκα στρείδια κατευθείαν από τον κόλπο Mali Ston. Εκλεκτά θαλασσινά και φρέσκια ψάρια φτάνουν στο τραπέζι σας με μία ευφάνταστη, πανέμορφη παρουσίαση σε ένα υπέροχο, ποιοτικό γεύμα που θα σας μείνει πραγματική αξέχαστο. Πολύ καλή είναι και η λίστα κρασιών που θα βρείτε εδώ, όπως και οι επιλογές για φρέσκο σούσι.

Nautika

Πολλοί θεωρούν αυτό το πανέμορφο εστιατόριο με την εκπληκτική θέα στο στο φρούριο Lovrijenac και την Αδριατική θάλασσα «το καλύτερο εστιατόριο σε όλο το Ντουμπρόβνικ».

Το φινετσάτο Nautica βασίζει το μεγαλύτερο μέρος του μενού του σε πιάτα φτιαγμένα αποκλειστικά με φρέσκα, τοπικά υλικά που αναδεικνύουν την παράδοση και τον χαρακτήρα του τόπου με τρόπο μοναδικό. Στην κουζίνα ο επικεφαλής σεφ Mario Bunda έχει σχεδιάσει δύο εξαιρετικά μενού γευσιγνωσίας πέντε και επτά πιάτων για να έρθετε σε ουσιαστική επαφή με τις γεύσεις και τις γαστρονομικές προτάσεις του Nautica.

Kλείστε τραπέζι εγκαίρως για να έχετε την καλύτερη, πανοραμική θέα, πραγματικά αξίζει τον κόπο.

BOWA Dubrovnik

Πάνω στο απομακρυσμένο νησάκι Šipan θα βρείτε το μοναδικά όμορφο και ξεχωριστό εστιατόριο BOWA πάνω σε έναν καταπράσινο όρμο με κρυστάλλινα νερά.

Το σκηνικό μοιάζει να έχει βγει πραγματικά από ταινία, ενώ τα ψάρια και τα θαλασσινά που θα δοκιμάσετε εδώ φτάνουν στην κουζίνα του εστιατορίου κατευθείαν από τα καΐκια των ντόπιων ψαράδων, είναι φρεσκότατα και πεντανόστιμα.

Η παραμονή στο BOWA είναι μία ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει την πιο απόμερη και την ίδια στιγμή την πιο κοσμοπολίτικη πλευρά του Ντουμπρόβνικ σε ένα μόνο εστιατόριο. Άλλωστε δεν αποκλείεται εδώ να απολαύσετε το γεύμα σας δίπλα στον Ρονάλντο ή τη Μπέλα Χαντίντ. Φυσικά, λόγω της μεγάλης ζήτησης η κράτηση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, ειδικά αν θέλετε να νοικιάσετε μία από τις υπερυψωμένες καμπάνες που «επιπλέουν» πάνω στο νερό.

Trattoria Carmen

Σε έναν ήσυχο, γραφικό παράδρομο κοντά στο Ενυδρείο στην Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ, η οικογενειακή Trattoria Carmen φημίζεται για την εξαιρετική παραδοσιακή ιταλική κουζίνα της.

Δοκιμάστε τις τηγανίτες χταποδιού, τις μαριναρισμένες γαρίδες με τυρί burrata, και το κρεατοφαγικό πιάτο osso buco τόσο καλομαγειρεμένο που λιώνει στο στόμα. Πολύ καλό είναι και το παραδοσιακό κροάτικο επιδόρπιο Rožata, που μοιάζει με κρεμ καραμελέ. Σε αυτή τη μικρή τρατορία θα νιώσετε να σας πλημμυρίζει η γοητεία και η παράδοση των ακτών της Αδριατικής, σε ένα γλυκό πάντρεμα ιταλικής και κροάτικης ταυτότητας.

https://creta24.gr/ntoymprovnik-to-kosmopolitiko-parathalassio-theretro-ton-valkanion/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button