Τουρισμός

Ν. Καλογερής: Μπάλος, Φαλάσαρνα, Λαφονήσι ανήκουν όχι σ’ εμάς αλλά στην παγκόσμια κοινότητα

Ημερίδα με θέμα «Βιώσιμος Τουρισμός σε Προστατευόμενες Περιοχές» πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης.

Σημαντικοί ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο, μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και παρουσίασαν μελέτες περίπτωσης και μεθοδολογίες για την ανάπτυξη του Βιώσιμου Τουρισμού στις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας.

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής ο οποίος σε δήλωσή του επισήμανε ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι μέρη όπως ο Μπάλος, τα Φαλάσαρνα, το Λαφονήσι, δεν ανήκουν σε εμάς, ανήκουν στην παγκόσμια κοινότητα. Προστατευόμενη περιοχή χωρίς τον ντόπιο πληθυσμό και χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα δεν μπορεί να σταθεί. Αυτό που έλεγαν παλιά ότι πρέπει να φύγει ο άνθρωπος για να προστατευτεί το περιβάλλον, δεν είναι σωστό. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα να ενδυναμωθεί η ενδοχώρα».

Η καθηγήτρια Περιφερειακής Οικονομικής και Τουριστικής Ανάπτυξης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κα. Στέλλα Κωστοπούλου στην εναρκτήρια ομιλία της, αναφέρθηκε στην κρίση του Covid-19 και πως αυτή ανέδειξε την ανάγκη επανασχεδιασμού της στρατηγικής του τουρισμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο: «To momentum του τουρισμού, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, οφείλει να θέσει ένα πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους και τα μέσα ανάπτυξης του τουρισμού».

Η προϊσταμένη της 1ης Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., Διονυσία Χατζηλάκου αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης οικοτουριστικών δραστηριοτήτων στις περιοχές του δικτύου NATURA, το οποίο είναι υπό εκπόνηση και πρόκειται να ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και τοπικές κοινωνίες. Το σχέδιο ενθαρρύνει για τις περιοχές αυτές, τον τουρισμό υπαίθρου, άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, παρατήρηση ειδών, ορνιθοτουρισμό, αθλητικό τουρισμό κ.λπ., με στόχο να δύναται ο εκάστοτε τοπικός πληθυσμός να έχει οικονομικό και κοινωνικό όφελος, αξιοποιώντας βιώσιμα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.

Ο επίκουρος καθηγητής Περιβαλλοντικής Κοινωνιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Ευριπίδης Παπαδημητρίου (φωτογραφία κάτω) αναφέρθηκε στις κρίσιμες εξελίξεις που παρουσιάζονται τόσο στον τομέα του Περιβάλλοντος όσο και στον τομέα του τουρισμού. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «από τη μια πλευρά, αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και από την άλλη, την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας». Ο κ. Παπαδημητρίου, χρησιμοποιώντας μια μελέτη περίπτωσης, ανέδειξε τον βαθμό αποτελεσματικότητας και τη σημασία των μοντέλων – εργαλείων διαχείρισης της τουριστικής ανάπτυξης και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΜ Α.Ε., Νίκος Δρακωνάκης μίλησε για το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου και για τις καινοτόμες δράσεις του στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. «Όραμα του δικτύου είναι να διαχειριστεί καινοτόμα και ποιοτικά τουριστικά προϊόντα, να καλλιεργήσει επενδυτικό κλίμα και να μετεξελιχθεί σε βιώσιμο φορέα διαχείρισης του τουρισμού Υπαίθρου στην Ελλάδα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και Aρχιτέκτων Mηχανικός, Νίκος Σκουτέλης παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας του Δικτύου Επίσκεψης και Ανάδειξης του Πολιτισμικού Τοπίου στον Δήμο Σφακίων και η κα Πηνελόπη Γκίνη, συνοδός βουνού, ξεναγός Ερμηνείας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και Επικοινωνιολόγος, παρουσίασε το πρόγραμμα «Ο δρόμος του Ταχυδρόμου» το οποίο αναδεικνύει το πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής των Σφακίων μέσα από το παλιό μονοπάτι του αγροτικού ταχυδρόμου.

Με το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμος και ιδιαίτερα ενεργός διάλογος και συζήτηση μεταξύ κοινού και εισηγητών με ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις.

Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των επιμέρους διαστάσεων που διέπουν τον Βιώσιμο Τουρισμό με έμφαση σε προστατευόμενες περιοχές, η ανάδειξη της σημασίας ανάπτυξης του σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αλλά και η παρουσίαση εργαλείων και μέσων για την εφαρμογή του με απώτερο στόχο την διατήρηση της βιοποικιλότητας, της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ταυτοχρόνως επιδιώκοντας την παροχή υψηλής ποιότητας εμπειριών σε επισκέπτες.

Ν. Καλογερής: Μπάλος, Φαλάσαρνα, Λαφονήσι ανήκουν όχι σ’ εμάς αλλά στην παγκόσμια κοινότητα

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button