Τουρισμός

Ξεκινάει η τουριστική επένδυση στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Σητείας

Μετά τον Ιούνιο του 2023 προσδιορίζεται η έναρξη των εργασιών κατασκευής, για μια επένδυση στην Κρήτη που συζητείται ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Πρόκειται για την περίφημη επένδυση στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Σητείας, η οποία και χωροθετείται σε έκταση με συνολική επιφάνεια 25.000 στρεμμάτων.

Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού καταλύματος από την θυγατρική εταιρία της Loyalward, Minoan Plc.

Το έργο φαίνεται να ξεμπλοκάρει σταδιακά, έχοντας βέβαια ήδη περάσει από σαράντα κύματα, έπειτα από τις προσλήψεις διαφόρων νέων συνεργατών στην εταιρία που έχουν αναλάβει συμβουλευτικούς ρόλους.

Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά την πρόσληψη της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων Savills, η οποία θα συνδράμει τους ανθρώπους που ήδη «τρέχουν» την προετοιμασία της επένδυσης, τόσο με το διεθνές της τμήμα, όσο και με το ελληνικό.

Η Savills θα συνεργαστεί με την Deloitte, στο σκέλος που αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη των ακινήτων που θα δημιουργηθούν στην έκταση.

«Κλειδί» παράλληλα για την επιτάχυνση των διαδικασιών θεωρείται η έκβαση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της «Παναγίας Ακρωτηριανής» η οποία και είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, τίθεται επί τάπητος, το ύψος των ετήσιων μισθωμάτων που θα καταβάλλονται από την εταιρία, σε μια συμφωνία παραχώρησης για εκμετάλλευση της έκτασης για διάστημα 40 + 40 ετών.

Στόχος της Minoan είναι να μειωθεί το αντίτιμο, σε σχέση με την αρχική συμφωνία, με δεδομένο ότι έχει αντίστοιχα περιοριστεί σημαντικά και το αντικείμενο της επένδυσης, η οποία αρχικά προέβλεπε 7.000 κλίνες, έναντι περίπου 2.000 κλινών σήμερα.

Σημειώνεται ότι η Minoan θα αρχίσει να καταβάλλει μισθώματα μόλις εκδοθεί η τελική οικοδομική άδεια.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μέργο, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Loyalward, «κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι σχετικές συζητήσεις έχουν σημειώσει πρόοδο και αναμένουμε τις συζητήσεις με το Ιδρυμα να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την έναρξη του έργου, τόσο από πλευράς εμπορικής, όσο και από την πλευρά της χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι σε πλήρη λειτουργία, η τουριστική επένδυση στον Ορμο Φανερωμένης θα αποφέρει ετήσια έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ, από τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας που θα δημιουργηθεί και από την εκμίσθωση των τουριστικών κατοικιών.

Σήμερα, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί και τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, επιτρέπεται η ανέγερση 108.000 τ.μ. κτισμάτων, δηλαδή μόλις το 0,5% της συνολικής έκτασης, με τη Minoan να εκτιμά ότι το προσεχές διάστημα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών και την έναρξη του έργου. Σημειωτέον ότι η επένδυση έχει ενταχθεί στις διατάξεις που διέπουν τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track), ενώ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και από τον αναπτυξιακό νόμο.

Πηγή: patris.gr

Ξεκινάει η τουριστική επένδυση στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Σητείας

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button