Τουρισμός

Σύσκεψη στο Μαξίμου για κορωνοϊό: Τεστ και μάσκα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη στο Μαξίμου για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα και τον κίνδυνο να επεκταθεί εκ νέου η πανδημία.

Στη σύσκεψη, που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με ην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο ζήτημα της πανδημικής έξαρσης στην Κίνα και τις συστάσεις της ΕΕ για τις αφίξεις ταξιδιωτών από την ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να εφαρμοστούν οι συστάσεις της ΕΕ και θα ζητηθούν αρνητικά τεστ 48 ώρων πριν την αναχώρηση και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από το υπουργείο Υγείας.

ΕΕ: Ισχυρή σύσταση για τεστ Covid 48 ωρών και μάσκα στους ταξιδιώτες από Κίνα

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ για τη λήψη ή μη καθολικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας έκρηξης των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα.

Επειτα από περίπου από έξι ώρες διαβουλεύσεων το απόγευμα της Τετάρτης, οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας της ΕΕ κατέληξαν σε ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ από τους επιβάτες από την Κίνα 48 ώρες πριν την αποχώρησή τους,  καθώς και για χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε τα κράτη – μέλη: 

• Nα συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).

• Nα παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.

• Nα γίνεται ισχυρή σύσταση για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, να έχουν αρνητικό τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα.

• Nα γίνονται τυχαίοι έλεγχοι επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη – μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

• Nα γίνεται έλεγχος λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα.

• Nα συνεχιστεί η προώθηση της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη είχε προηγηθεί ακόμα μία συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων του τομέα της υγείας, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών τάχθηκαν υπέρ των υποχρεωτικών τεστ πριν από την αναχώρηση. Μετά την εξέλιξη αυτή αποφασίστηκε από την Κομισιόν να συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως ο μηχανισμός προκειμένου να συζητηθούν τα όσα προέκυψαν από τη συνάντηση με σημείο αιχμής το επίμαχο ζήτημα της υποχρεωτικής απαίτησης για αρνητικά τεστ κορωνοϊού από όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Μπροστά στην προοπτική αυτή το Πεκίνο είχε αντιδράσει έντονα, κάνοντας λόγο για πολιτικά κίνητρα και είχε απειλήσει με αντίποινα.

Πηγή: imerisia.gr

Σύσκεψη στο Μαξίμου για κορωνοϊό: Τεστ και μάσκα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button