Τουρισμός

Τα προ πανδημίας επίπεδα πλησιάζουν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Τα προ πανδημίας νούμερα φλερτάρει η επιβατική κίνηση στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων, με την ψαλίδα να έχει περιοριστεί πλέον για το α’ τρίμηνο του έτους στο μείον 1,3% σε σχέση με το 2019 σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό επιβατών. Αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι η επιβατική κίνηση κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 10,2% για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση στα αεροδρόμια εντός της Ε.Ε., αυτή σημείωσε μικρή απόκλιση κατά 1,1% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα, ωστόσο, διαμορφώθηκε στο συν 11,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στα αεροδρόμια στην Ε.Ε.+, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψαν άνοδο 10,9% σε σχέση με πέρυσι, υστέρησαν, ωστόσο, σε σύγκριση του 2019, με πτώση σε ποσοστό 1,8%. Ως προς την κίνηση των ευρωπαϊκών αεροδρομίων εκτός της Ε.Ε., αυτή ανέκαμψε πλήρως στα προ πανδημίας νούμερα, υπερβαίνοντάς τα με αύξηση 2% σε σχέση με το 2019 και αντίστοιχη άνοδο σε ποσοστό 6,5% σε σχέση με πέρυσι.

Ολική ήταν η επαναφορά της διεθνούς επιβατικής κίνησης στα επίπεδα του 2019. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (Airports Council International – ACI Europe), σημειώθηκε άνοδος σε ποσοστό 2,6% σε σχέση με το 2019 και αντίστοιχη αύξηση κατά 11,5% συγκριτικά με πέρυσι. Στον αντίποδα, η κίνηση εσωτερικού υπολείπεται σημαντικά έναντι των προ πανδημίας επιπέδων, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό μείωσης 11,8% σε σχέση με το 2019, ωστόσο, ενισχύθηκε σε σχέση με το 2023, σημειώνοντας αύξηση 6,3%.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους αεροδρόμιαμεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που υποδέχονται πάνω από 25 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση βρέθηκε εκείνο της Αθήνας, με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» να τερματίζειδεύτερο, καταγράφοντας άνοδο 19,3% σε σχέση με το 2019, και εκείνο της Λισαβόνας να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με αύξηση 20,2% σε σύγκριση με τους προ πανδημίας αριθμούς.

Τις καλύτερες επιδόσεις το α’ τρίμηνο του έτους σε επίπεδο κίνησης κατέγραψαν τα αεροδρόμια του Λονδίνου, της Κωνσταντινούπολης και του Παρισιού.

https://creta24.gr/ta-pro-pandimias-epipeda-plisiazoun-ta-evropaika-aerodromia/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button