Τουρισμός

Τουρισμός: Οι προκρατήσεις στην Κρήτη ξεπερνούν και το 2022 – «Αγκάθι» η έλλειψη προσωπικού μέχρι το 2027 ( ; )

Πολύ θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού την νέα τουριστική περίοδο του 2023 και διάχυτη είναι η αισιοδοξία για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και από το 2022 στην Κρήτη!

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, ανέφερε πως το καλό κλίμα για το νησί, είχε ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο από την έκθεση του Λονδίνου όπου υπήρξε μεγάλη αύξηση στις προκρατήσεις για το 2023 από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας.

«Αυτό συνεχίζεται σχεδόν από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα από την Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, σκανδιναβικές χώρες, από την Πολωνία. Ίσως πιο συγκρατημένα σε σχέση με τις άλλες χώρες, από Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία αλλά πιστεύω ότι και σε αυτές τις χώρες από το Μάρτιο και μετά θα γίνει ένα μεγάλο “μπαμ” ως προς τις κρατήσεις, λόγω του ότι έχουν πανικοβληθεί περισσότερο με την ενεργειακή κρίση» τόνισε ο κ. Πελεκανάκης.

Πρόσθεσε δε, πως ο ήπιος χειμώνας θα ευνοήσει το ελληνικό καλοκαίρι και γι’αυτό οι προκρατήσεις είναι σε υψηλότερο επίπεδο και σε σχέση με το 2022, που ήταν μια καλή χρονιά για τη χώρα αλλά και για την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις και θα ανοίξουν τα πρώτα ξενοδοχεία. «Στις 9 Απριλίου έχουμε το Πάσχα των Καθολικών, πρώτοι και καλύτεροι θα είναι οι Γερμανοί, ανοίγουν τα ξενοδοχεία τα πεντάστερα, που διαθέτουν και συνεδριακό τουρισμό που ως συνήθως γίνεται στην αρχή και στο τέλος της σεζόν. Λόγω του ότι έχουν και πολλές υποδομές σε περίπτωση κακοκαιρίας πάντα ανοίγουν πρώτα, σταδιακά θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα».

Μάλιστα, ο κ. Πελεκανάκης εξήγησε πως οι προκρατήσεις πηγαίνουν τόσο καλά που… δεν υπάρχει χώρος! «Έχουμε ήδη ξενοδοχεία με αρκετά υψηλό αριθμό προκρατήσεων, χωρίς την ρωσική και ουκρανική αγορά. Πολύς κόσμος πιστεύω θα πάει και στην Τουρκία από συμπόνια, υπάρχει μεγάλη αγάπη για τη γείτονα χώρα, έχει δικούς της φίλους και πελάτες νομίζω φέτος θα θέλουν ένα παραπάνω να τους στηρίξουν».

 «Αγκάθι» η έλλειψη προσωπικού στην Κρήτη

Ο κ. Πελεκανάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, λέγοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που… ήρθε για να μείνει! «Είχα πει ότι το πρόβλημα θα μείνει για 3 – 4 χρόνια, ιδιαίτερα στο νησί το θέμα για μείνει για περισσότερα χρόνια, γιατί το 2027 θα ανοίξει το νέο αεροδρόμιο, το οποίο θα απασχολήσει βάσει των στοιχείων, 7 χιλ – 7,5 χιλ. εργαζομένους. Αν αυτό προστεθεί στους 6 χιλ. που ήδη ψάχνουμε στην Κρήτη, το πρόβλημα θα συνεχιστεί και μετά το 2027».

Σημείωσε δε, πως το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει μόνο στον τουρισμό στην Κρήτη αλλά είναι παγκόσμιο και αφορά και άλλους κλάδους, όπως τους αγρότες.

«Εκτός από την έλλειψη εργατικών χεριών, υπάρχει έλλειψη και εκπαιδευμένων ανθρώπων, που θα στελεχώσουν τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό φωνάζουμε 15 χρόνια τώρα, ότι η εκπαίδευση είναι βασικό στον τουρισμό και πρέπει να αναβαθμιστεί αλλά και να γίνει μεγαλύτερος ο αριθμός εισαχθέντων» τόνισε, μεταξύ άλλων, κλείνοντας.

 

πηγή: creta24

toyrismos-oi-prokratiseis-stin-kriti-xepernoyn-to-2022-agkathi-elleipsi-prosopikoy-to-2027/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button