Τουρισμός

Τουρισμός: Το κακό και το καλό σενάριο για το 2023 – «Κλειδί» το επόμενο δίμηνο

Ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την χρονιά που έρχεται αναφορικά με τα έσοδα από την βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, βάζει η ελληνική κυβέρνηση. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και από το υπουργείο Τουρισμού αναφέρουν ότι οι πρώτες ενδείξεις, που προκύπτουν από τις προκρατήσεις, αλλά και το γενικότερο ενδιαφέρον, συγκλίνουν στην άποψη ότι το ρεκόρ που δεν έγινε το 2022, μπορεί να γίνει το 2023.

Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα η Τράπεζα της Ελλάδος, αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία, που θα αφορούν τον Νοέμβριο του 2022 και εκτιμάται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα τα έσοδα θα υπολείπονται σε ένα βαθμό αυτών του 2019. Με βάση τα στοιχεία αυτά, τα έσοδα ήταν λιγότερα στο 10μηνο κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ενας καθοριστικές παράγοντας είναι η πορεία της ακρίβειας και σε ποιο βαθμό αυτή θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην πορεία των εσόδων. Και αυτό, διότι αναπόφευκτα οι τιμές θα είναι αυξημένες και έτσι χωρίς να υπάρξει μεγαλύτερος όγκος εργασιών θα παρουσιαστούν αυξημένα έσοδα.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι αναφέρουν ότι ίσως όλο αυτό το σκηνικό ακρίβειας λειτουργήσει και ανάποδα με έναν αριθμό ταξιδιωτών, είτε να αποφασίσουν να μην έρθουν στην Ελλάδα το 2023, είτε να έρθουν λιγότερες ημέρες, είτε να «κόψουν» δραστηριότητα (λιγότερες εξόδους, περιφερειακά έξοδα κ.λπ.).

Moody’s: Ερχεται δύσκολη χρονιά

Οπως μάλιστα εκτιμά η Moody’s έρχεται ένα δύσκολο έτος σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, προβλέποντας πως φέτος το 60% θα καταγράψει ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης, της αύξησης των επιτοκίων και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης, ενώ εκτιμά πως ο τουρισμός έχει κορυφωθεί.

Παράλληλα σημειώνει ότι τα υψηλότερα ταξιδιωτικά κόστη και η πτώση της αγοραστικής δύναμης δεν επιτρέπουν την επανάληψη της ισχυρής ανάκαμψης στις αφίξεις τουριστών που σημειώθηκε το 2022, όπως σημειώνει. Μια βαθύτερη οικονομική ύφεση στις κύριες χώρες προέλευσης των τουριστών θα προστεθεί στις προκλήσεις των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, όπως η Κροατία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, τονίζει ο οίκος.

Παράλληλα αναφέρει πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ στον έλεγχο του πληθωρισμού αυξάνουν τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού ειδικά για τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής τους στον πληθωρισμό, των περιορισμένων δυνατοτήτων πολιτικής και του πιο περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου.

Αισιόδοξα δείγματα

Από την άλλη, βέβαια, οι τουριστικοί παράγοντες αναφέρουν ότι υπάρχουν δείγματα αισιοδοξίας αλλά η εικόνα θα είναι πιο σαφής το επόμενο 2μηνο.

Παράλληλα αισιόδοξος φάνηκε και ο υπουργός Τουρισμού. Οπως τόνισε αναφερόμενος στην ερχόμενη τουριστική περίοδο, η εικόνα των προκρατήσεων δείχνει πως και το 2023 η Ελλάδα θα έχει ισχυρό τουριστικό ρεύμα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν ήδη ανακοινωθεί 56 απευθείας πτήσεις ανά εβδομάδα προς το Ελ. Βενιζέλος, ενώ μέχρι την άνοιξη θα έχουν προστεθεί και άλλες.  

πηγή: creta24

toyrismos-to-kako-to-kalo-senario-to-2023-kleidi-to-epomeno-dimino/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button