Τουρισμός

Χανιά | Casa Delfino: «Eφυγε» η Μαργαρίτα Μαρκαντωνάκη Ντελφίνο

Πλήρης ημερών «έφυγε» χθες από τη ζωή η Μαργαρίτα Μαρκαντωνάκη Ντελφίνο (28/10/1924 – 25/03/2024), η οικογένεια της οποίας έχει συνδέσει το όνομά της με ένα από τα πλέον εμβληματικά και ιστορικά ξενοδοχεία στην παλιά πόλη των Χανίων (Casa Delfino).

Το γεγονός έκανε γνωστό η Διεύθυνση του ξενοδοχείου, με σχετική ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Casa Delfino στο Facebook, επισημαίνοντας ότι «το λαμπερό σου πνεύμα γέμιζε το Casa Delfino με αγάπη και γέλιο. Η κληρονομιά σου ζει στις καρδιές που έχεις αγγίξει!»

Το ξενοδοχείο Casa Delfino είναι ένα ανακαινισμένο ενετικό αρχοντικό, που η ιστορία του μοιάζει με παραμύθι. Όλα ξεκινούν το 1847 με τον Αγκουστίν Πρεβέ, ιππότη της Τάξης των Αγίων Μαυρικίου και Λαζάρου. Πλοιοκτήτης και καπετάνιος ο ίδιος, διασχίζει τη Μεσόγειο μεταφέροντας αγαθά. Σε ένα από τα ταξίδια του με προορισμό τη Συρία, μεταφέρει φορτίο μπακαλιάρου.

Στα ανοιχτά του Κρητικού Πελάγους, μια καταιγίδα τον αναγκάζει να ρίξει άγκυρα στη Γραμβούσα και να αναζητήσει καταφύγιο στο μοναστήρι των Καπουτσίνων. Το φορτίο του όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά αντίθετως του επέφερε σημαντικά κέρδη. Χάρη στην εξαιρετική φιλοξενία που του επεφύλαξαν οι ντόπιοι, αποφάσισε να παραμείνει στα Χανιά και ζήτησε τη μεταφορά ενός ακόμα φορτίου μπακαλιάρου από τη Μασσαλία. Μαζί με το φορτίο καταφθάνουν και η σύζυγός του, Μπιάνκα, με τα παιδιά του Πιέρ και Μαργκερίτ. Το ζευγάρι αποφάσισε να εγκατασταθεί στα Χανιά μόνιμα. Εκείνη την εποχή, μεταξύ 1855 και 1860, αγόρασε ένα ενετικό οίκημα στην καρδιά της πόλης κοντά στην εκκλησία. Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εκεί.

Όταν η Μαργκερίτ έφτασε σε ηλικία γάμου, της προξένεψαν έναν άνδρα από τη Μασσαλία. Για να τον συναντήσει, ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι. Όμως οι δρόμοι του έρωτα και της θάλασσας είναι απρόβλεπτοι. Ο Ιταλός καπετάνιος Πέτρο Ντελφίνο βρισκόταν στο πηδάλιο του πλοίου που τη μετέφερε. Μια καταιγίδα τον ανάγκασε να αναζητήσει καταφύγιο σε ήρεμα νερά για δύο εβδομάδες. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και τελικά επιστρέφουν στα Χανιά, στο Casa Delfino, που είχε δοθεί ως προίκα στη Μαργκερίτ. Εκεί στέγασαν την οικογένειά τους και τους έξι απογόνους τους.

Ένα από τα παιδιά τους παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά, τη Μαργκερίτ και τον Πέτρο. Όλοι συνεχίζουν να μένουν σε αυτό το σπίτι. Η Μαργκερίτ (Μαργαρίτα) παντρεύτηκε τον Κλέαρχο Μαρκαντωνάκη, χημικό μηχανικό, και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά. Το 1986 το Casa Delfino περιήλθε στην ιδιοκτησία του Μάνθου Μαρκαντωνάκη, απογόνου της οικογενείας πέμπτης γενιάς. Σήμερα, διευθύντριά του είναι η Μαργαρίτα Μαρκαντωνάκη.

Φωτογραφίες & βίντεο – Πηγή: Casa Delfino

Χανιά | Casa Delfino: «Eφυγε» η Μαργαρίτα Μαρκαντωνάκη Ντελφίνο

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button