Τουρισμός

Έρχονται οι πρώτοι τουρίστες του Μαρτίου, υψηλές προσδοκίες για την έναρξη της φετινής σεζόν

Οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες της φετινής τουριστικής σεζόν ξεκινούν να μπαίνουν στα αεροπλάνα. Σύμφωνα με στοιχεία του recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την εβδομάδα από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου, σε εισερχόμενες διεθνείς θέσεις από τις αεροπορικές εταιρίες “κρατήθηκαν” 169 χιλιάδες θέσεις, ενώ άλλες 170 χιλιάδες είναι οι προγραμματισμένες θέσεις για την εβδομάδα από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου. Ο αριθμός αυτός θα ανεβαίνει όσο περνούν οι εβδομάδες και φτάνουμε προς τον Απρίλιο. Ο υψηλότερος προγραμματισμός θέσεων προέρχεται από τις αγορές της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η τουριστική περίοδος ξεκινά ακόμη νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Επισήμως αρχίζει στις 11 Μαρτίου. Την ημέρα εκείνη θα προσγειωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” η πρώτη απευθείας πτήση της Delta Airlines από τη Νέα Υόρκη προς την Αθήνα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν στη Ρόδο, υποδεχόμενη τους πρώτους επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, μέσω της EasyJet.

Επιχειρηματίες του τουριστικού χώρου προβλέπουν πως παρά τις αβεβαιότητες και τα προβλήματα που παραμένουν (πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακό κόστος, πληθωρισμός) πάμε φέτος για μια πολύ “δυνατή τουριστική σεζόν”, συμπληρώνοντας πως το πρόσημο στις προκρατήσεις είναι θετικό (ειδικά από τη Μεγάλη Βρετανία) και πολύ αισιόδοξα τα μηνύματα από όλες τις σημαντικές για τις αφίξεις και τα έσοδα αγορές (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Καναδάς, Αυστραλία).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τους δύο προηγούμενους μήνες, ο αριθμός των early bookings για διακοπές στην Ελλάδα ήταν κατά 15% υψηλότερος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Την ίδια ώρα, πηγές από τους tour operators αναφέρουν πως η ζήτηση είναι πολύ ισχυρή για τους προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου και ειδικά για την Ελλάδα. Οι δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί εξακολουθούν να μονοπωλούν την ζήτηση, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Επίσης, σε πρόσφατες δηλώσεις του  για την κίνηση του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι οι προκρατήσεις κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα και για την εβδομάδα του Πάσχα. Το γεγονός επιβεβαιώνουν και παράγοντες της αγοράς, βάσει των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η φετινή εορταστική περίοδος του Πάσχα, τόσο του Καθολικού όσο και του Ορθόδοξου, θα συμβάλλει ώστε να εκκινήσει νωρίς η σεζόν.

Πως έκλεισε η περσινή σεζόν

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 67,9% σε σύγκριση με το 2021 και διαμορφώθηκαν στα 17.6 δισ. ευρώ. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 89,3% και διαμορφώθηκε σε 27.835,5 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 14.704,9 χιλ. ταξιδιωτών το 2021. Σε σχέση με το 2019, πέρσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 3,0%, καθώς και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 11,2%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 9,7%.

πηγή: creta24

erchontai-oi-protoi-toyristes-martioy-ypsiles-prosdokies-tin-enarxi-tis-fetinis-sezon/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button