Τουρισμός

Γερμανικός Τουρισμός: Η ακρίβεια βάζει stop στις κρατήσεις

Οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν αμφιβολία και προβληματισμό στους Γερμανούς παραθεριστές, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά τις κρατήσεις για τη χειμερινή περίοδο 2022/23, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Travel Data + Analytics (TDA).

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οι συνολικές κρατήσεις για τη χειμερινή περίοδο 2022/23 ήταν 27% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του 2019 και οι πωλήσεις για τις χειμερινές διακοπές παρέμεναν κάτω του μέσου όρου.

Το επίπεδο των κρατήσεων στο τέλος Οκτωβρίου 2022 και η θερινή περίοδος του 2022, ολοκληρώνονται αμφότερες με 3% λιγότερες πωλήσεις από ό,τι το 2019, ενώ ολόκληρο το τουριστικό έτος 2021/22, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης χειμερινής περιόδου, ολοκληρώνεται με μείον 13%. Για το σύνολο του έτους, η ταξιδιωτική βιομηχανία χάνει σχεδόν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από ταξίδια διακοπών, σε σύγκριση με το 2019. Εν τω μεταξύ, η θερινή περίοδος μόλις και μετά βίας έφθασε το επίπεδο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, το 2019, με τις απώλειες για το σύνολο του έτους να οφείλονται στην αδύναμη χειμερινή περίοδο 2021/22.

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, το 17% του μηνιαίου κύκλου εργασιών τον Οκτώβριο προήλθε από κρατήσεις διακοπών της τελευταίας στιγμής με αναχώρηση τον ίδιο μήνα. Συνεπώς, το μερίδιο της τελευταίας στιγμής παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Για τη νέα χειμερινή περίοδο, οι απώλειες σε σύγκριση με το 2019 μειώθηκαν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν σωρευτική μείωση του κύκλου εργασιών κατά 27% σε σύγκριση με το τρέχον επίπεδο κρατήσεων. Το σημερινό επίπεδο των εισερχόμενων κρατήσεων δεν συμβαδίζει σε όρους κύκλου εργασιών ούτε με τον ίδιο μήνα πέρυσι (-5%), ούτε με τον Οκτώβριο του 2019 ως συγκριτικό μέτρο, σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία (-14%).

Η άνοδος των τιμών προκαλεί συγκράτηση των κρατήσεων

Μετρούμενο σε όρους κρατήσεων, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο είναι ακόμη μεγαλύτερο: Μόνο λίγο περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς πολίτες που επιλέγουν οργανωμένα ταξίδια διακοπών έχουν κλείσει μέχρι στιγμής τις χειμερινές τους διακοπές. Αντί για τον Covid-19, τώρα είναι οι οικονομικές ανησυχίες ενόψει των εξαιρετικά αυξανόμενων τιμών, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, που οδηγούν σε μια συμπεριφορά αναμονής για κρατήσεις, σύμφωνα με την TDA. Όσοι έκλεισαν τις χειμερινές τους διακοπές τον Οκτώβριο επιλέγουν διακοπές μεγάλων αποστάσεων (μερίδιο πωλήσεων μεταξύ των ταξιδιωτικών πρακτόρων εκτός κρουαζιέρας: 19%) και τους κλασικούς χειμερινούς προορισμούς Τουρκία και Κανάρια νησιά (18% έκαστος) καθώς και την Αίγυπτο (12%). Σωρευτικά, ωστόσο, μόνο η Τουρκία (+14%) έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να φτάσει ή και να ξεπεράσει το επίπεδο πωλήσεων του χειμώνα 2018/19.

Επιπλέον, κατά τον μήνα κρατήσεων Οκτώβριο, ένα στα τρία ευρώ των πωλήσεων στα ταξιδιωτικά γραφεία και στις διαδικτυακές ταξιδιωτικές πύλες των tour operators και των OTA αφορούσε τη θερινή περίοδο του επόμενου έτους. Όσον αφορά τις πωλήσεις, οι εισερχόμενες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2023 είναι αυξημένες, σε σχέση με το προηγούμενο έτος (+9%), αλλά σημαντικά χαμηλότερες από τις κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2019 τη δεδιομένη περίοδο (-42%).

πηγή: creta24

germanikos-toyrismos-akriveia-vazei-stop-stis-kratiseis/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button