Τουρισμός

Νυρεμβέργη: H πόλη-κόσμημα της Βαυαρίας

Οι ταξιδιώτες -ιδίως οι λάτρεις της τέχνης και της αρχιτεκτονικής- που περπατούν στους δρόμους της παλιάς πόλης, θα βλέπουν συνεχώς κάτι ενδιαφέρον από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας.

Η πιο σύγχρονη ιστορία της Νυρεμβέργης είναι λιγότερο ένδοξη από τη μεσαιωνική. Ως κέντρο της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας και ως «θερμοκήπιο» του ναζιστικού κόμματος, καθώς εκεί γίνονταν τα συνέδριά του, η πόλη έγινε στόχος εκτεταμένων συμμαχικών βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, όπως συνέβη και σε άλλες γερμανικές πόλεις, μεγάλο μέρος της καταστράφηκε. Τα περισσότερα κτίρια και οικοδομήματα που βλέπουμε σήμερα στην ιστορική αρχική μορφή τους είναι ανακατασκευές χωρίς όμως να υπολείπονται της μεσαιωνικής γοητείας τους.

Σήμερα, η Νυρεμβέργη είναι μια πολυσυλλεκτική πόλη γεμάτη από όμορφα κτίρια και παμπάλαια έργα τέχνης, όπως και ατελείωτες ιστορίες για αυτοκράτορες και βασιλείς. Είναι επίσης μία πόλη που έχει αναγνωρίσει το αρνητικό παρελθόν της και έχει χτίσει μνημεία αφιερωμένα στη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Παράλληλα, διαθέτει μία από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές του κόσμου.

Στο κάστρο

Το Αυτοκρατορικό Κάστρο έχει υπάρξει το σύμβολο της πόλης για πάνω από 1000 χρόνια. Στον Μεσαίωνα, το μεγαλείο του υπήρξε απόδειξη της δύναμης της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του σημαντικού ρόλου που είχε σε αυτήν η Νυρεμβέργη. Η πόλη αποτελούσε αγαπημένο προορισμό για τους ηγεμόνες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην αυτοκρατορία λόγω της τοποθεσίας της πόλης.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, κομμάτια του κάστρου και των τειχών της πόλης χτίστηκαν -και ξαναχτίστηκαν- και επεκτάθηκαν ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής.

Μεγάλο μέρος του καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως σημεία όπως ο διάσημος πύργος Sinwell και το Αυτοκρατορικό Παρεκκλήσι έμειναν άθικτα. Το κάστρο και τα τείχη αποκαταστάθηκαν στην αρχική μορφή τους και σήμερα δέχονται εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Στον μουσείο του Κάστρου, μπορείτε να δείτε σημαντικά αντικείμενα όπως όπλα, επίσημα έγγραφα και έργα τέχνης ενώ εξηγείται και με ενδιαφέροντα τρόπο τρόπο η σημασία της πόλης και του κάστρου την εποχή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Περνώντας τα τείχη της Altstadt, της παλιάς πόλης, θα βρεθείτε στο Handwerkerhof το οποίο είναι γεμάτο μικρά νεανικά στέκια αλλά και μπουτίκ που πωλούν χειροποίητα κοσμήματα, αξεσουάρ και ρούχα. Εκεί κοντά σας ανοίγεται ο ποταμός Pegnitz πάνω στον οποίο μοιάζει να επιπλέει το Heilig-Geist-Spital, το γηροκομείο του Αγίου Πνεύματος. Λειτούργησε για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα για την φροντίδα των ηλικιωμένων και όσων είχαν ανάγκη. Σήμερα συνεχίζει τον ρόλο του ως οίκος ευγηρίας αλλά την ίδια στιγμή φιλοξενεί και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην πόλη.

https://creta24.gr/nyremvergi-h-poli-kosmima-tis-vayarias/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button