Τουρισμός

Πώς η Ισπανία ανέπτυξε τον τουρισμό μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων

Μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) αποκάλυψε ότι ο τομέας ταξιδιών και τουρισμού στην Ισπανία γνώρισε συνεχή ανάπτυξη όσον αφορά στη συμβολή του στο ΑΕΠ. Ταυτόχρονα μείωσε την ένταση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα στοιχεία του WTTC δείχνουν επίσης ότι πριν από την πανδημία το 2019, ο τομέας αντιπροσώπευε το 11% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την Ισπανία.
Το 2020, το ποσοστό αυτό σημείωσε μείωση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 5%.

Κατά την περίοδο από το 2010 έως το 2019, η οικονομική ανάπτυξη του ισπανικού ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα αποσυνδέθηκε από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Ταυτόχρονα, η συνολική συνεισφορά του κλάδου στο εθνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,3% ετησίως. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αυξήθηκαν μόνο κατά 0,9% ετησίως κατά την ίδια περίοδο.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το WTTC επισημαίνει ότι η ένταση εκπομπών του τομέα στην Ισπανία συνεχίζει να μειώνεται.

Η έκθεση δείχνει ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός παρήγαγαν 0,44 κιλά αερίων θερμοκηπίου για κάθε ευρώ που παρήγαγε ο ισπανικός τομέας το 2010.

Σύμφωνα με την WTTC, το 2019 το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά μέσο όρο περισσότερο από 11,3% ετησίως, όταν ο τομέας ήταν στο αποκορύφωμά του, για να φτάσει τα 0,39 κιλά για κάθε ευρώ του ΑΕΠ. Στη συνέχεια, τα επόμενα χρόνια, η ποσότητα αυτή μειώθηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τα 0,36 κιλά και 0,33 κιλά το 2020 και το 2021, αντίστοιχα.

WTTC: «Χρειαζόμαστε συνεχή κρατική υποστήριξη»

Όπως εξηγεί η Julia Simpson, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, ο τομέας Ταξιδίων και Τουρισμού στην Ισπανία κατάφερε να διαχωρίσει την οικονομική του ανάπτυξη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συνεχίζει να μειώνει την ένταση τους.

«Χρειαζόμαστε συνεχή κρατική υποστήριξη για την αύξηση της παραγωγής βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, τόνισε σχετικά.

Αυτά οποία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο αποτύπωμά μας, καθώς και για να φέρουμε περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια στα εθνικά μας δίκτυα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις απόλυτες εκπομπές μας για την επίτευξη των στόχων και των φιλοδοξιών μας.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του WTTC μεταξύ 2010 και 2019, η συνολική χρήση ενέργειας του κλάδου μειώθηκε κατά 1,2% ετησίως.

Επιπλέον, κατά την περίοδο 2010-2021, το μερίδιο των πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο εθνικό ενεργειακό μείγμα αυξήθηκε σταδιακά από 10,9% το 2010 σε 12,8% το 2021. Ωστόσο, η εξάρτηση του κλάδου από τα ορυκτά καύσιμα ως ενεργειακό η πηγή έχει μειωθεί.

πηγή: creta24

pos-ispania-aneptyxe-ton-toyrismo-meionontas-parallila-tis-ekpompes-aerion/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button