Τουρισμός

Τζουμέρκα: Δέος και θαυμασμός για τις ορεινές κορυφογραμμές που «σκίζουν» τον ουρανό

φωτο από newsbeast.gr

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στα Τζουμέρκα μόνο δέος και θαυμασμό προκαλούν, με τις επιβλητικές ορεινές κουρυφογραμμές τους να σκίζουν, λες, τον ουρανό. Πανέμορφα χωριά σκαρφαλωμένα στις άγριες πλαγιές τους, παραδοσιακοί οικισμοί και η φύση στα καλύτερά της σε έναν τόπο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ήπειρο και τους επισκέπτες της.

Η «επίσημη» ονομασία τους είναι Αθαμανικά Όρη από το αρχαιοελληνικό φύλο των Αθαμανών που ήταν εγκατεστημένοι στην αρχαία Αθαμανία μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Αχελώου. Οι Αθαμάνες ήκμασαν κατά τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ., διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο κατά των συγκρούσεων μεταξύ Μακεδόνων και Αιτωλών.

Κατά τη νεότερη ιστορία αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Κλεφτουριάς, επί Τουρκοκρατίας χαρακτηρίζονταν «ελεύθερα», ενώ στην εποχή του Αλή Πασά αποτέλεσαν σπουδαίο αρματολίκι αναδεικνύοντας ονομαστούς καπεταναίους, όπως ο γενναίος Κατσαντώνης.

Τα Τζουμέρκα στην ουσία αποτελούνται από δύο τμήματα: το νότιο που ανήκει ως επί το πλείστον στο νομό Άρτας και αποτελεί τα κυρίως Τζουμέρκα και στο βόρειο, που συναντάται στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι γνωστό και ως Κακαρδίτσα, ενώ σε αυτό συναντάται και η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς.

Πανέμορφα γραφικά χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί, άγνωστα στο ευρύ κοινό τα περισσότερα, υπέροχη φύση, εντυπωσιακές χαράδρες και φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε βράχους, τεχνητές λίμνες και σπήλαια, ερμητικά τρεχούμενα νερά και απόκρημνα βουνά, κάποια από τα χαρακτηριστικά τους που κερδίζουν τον επισκέπτη.

Από τα πιο διάσημα σημεία των Τζουμέρκων τα λεγόμενα Τζουμερκοχώρια -ανάμεσά τους το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, τα Πράμαντα και το Βουργαρέλι, τα Θεοδωριανά και οι Μελισσουργοί- που διακρίνονται για την ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό εικόνα τους, την παράδοση και την αυθεντικότητα που χαρίζει τους φιλόξενους κατοίκους τους.

Η υψηλότερη κορυφή του βουνού είναι η Κακαρδίτσα, ταυτόχρονα και το βορειότερο σημείο της οροσειράς με υψόμετρο 2.429 μέτρων.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/598105/tzoumerka-deos-kai-thavmasmos-gia-tis-oreines-koryfogrammes-pou-skizoun-ton-ourano/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button