Τουρισμός

Τουριστικές παράκτιες παρεμβάσεις σε περιοχές του Λασιθίου

Ο Δήμος Σητείας ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Αγίου Νικολάου και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για την εκτέλεση του ερευνητικού προγράμματος για τη «Διερεύνηση ανάπτυξης τουριστικών παράκτιων παρεμβάσεων στις περιοχές Γούδουρα, Ξεροκάμπου, Κουρεμένου και Αφορεσμένου.

Αντικείμενο του ερευνητικού έργου αποτελεί η διερεύνηση του προβλήματος της διάβρωσης και η δυνατότητα ανάπτυξης παράκτιου τουρισμού στις παραπάνω περιοχές. Επίσης αφορά στη διερεύνηση της δυναμικής των περιοχών ως προς τον αναπτυξιακό σχεδιασμό τους, μέσω παράκτιων παρεμβάσεων, με έμφαση στη στήριξη του παράκτιου τουρισμού και στη δημιουργία ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Αναλυτικά θα αναλυθούν τα εξής:

– Η εξέλιξη της ακτογραμμής ως προς την παράκτια διάβρωση στις περιοχές ενδιαφέροντος καθώς στις περισσότερες από αυτές (πχ. Μίλατος, Κουρεμένος, Τρυπητός) έχουν παρατηρηθεί έντονες αλλαγές και αναφορές από τους κατοίκους.

– Η τεκμηρίωση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων από τη μεταβολή της ακτογραμμής.

– Η εκτίμηση της μέσης κατάστασης θάλασσας σε σχέση με τη δυνατότητα ανάπτυξης της τοπικής ναυσιπλοΐας και του ναυταθλητισμού (όπως η δυνατότητα αλιευτικού τουρισμού στο Γούδουρα, η λειτουργικότητα των θαλάσσιων μονοπατιών στον Αφορεσμένο, οι ναυταθλητικές δραστηριότητες και η διεύρυνση τους και σε άλλα αθλήματα στον Κουρεμένο, κα.).

4. Η τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος ανά περιοχή και η ανάδειξη του για την ενίσχυση του παράκτιου τουρισμού. Θα μελετηθεί η διασύνδεση τοπικά αλλά και μεταξύ των περιοχών, ανάδειξη θαλάσσιων μονοπατιών.

– Η αξιολόγηση υφιστάμενων υποδομών και η διερεύνηση της σκοπιμότητας για τον σχεδιασμό νέων με στόχο την ενίσχυση του παράκτιου τουρισμού και σε σχέση με τις χρήσεις γης και το πολεοδομικό σχεδιασμό σε επίπεδο δήμου (πχ. στον Αφορισμένο η δυνατότητα δημιουργίας σημείου πρόσδεσης για την υποστήριξη υλοποίησης των θαλάσσιων μονοπατιών, στο Σίσι η αξιολόγηση της θωράκισης του μόλου, στο Γούδουρα η εξυπηρέτηση μέσω του λιμενικού του Αθερινόλακου, κα.).

https://creta24.gr/toyristikes-parakties-paremvaseis-se-perioches-lasithioy/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button