Τουρισμός

Airbnb | Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε Μητσοτάκη!

Χιλιάδες συμπολίτες μας όταν διάβασαν πως το κράτος θέλει να περιορίσει των αριθμό των airbnb, και ιδιαίτερα με τον τρόπο που σχεδιάζεται να γίνει αυτό, τρομοκρατήθηκαν, βλέπουν την επένδυση που έκαναν με χίλιες θυσίες και που τους έκανε μετά από πολλά χρόνια των κρίσεων να δουν μια άσπρη μέρα, να πάει χαμένη.

Στη δημοκρατία δεν νομίζω πως δουλειά του κράτους είναι να τρομοκρατεί τους πολίτες, γιατί τότε πρέπει να μιλάμε για τρομοκρατία και όχι δημοκρατία.

Ο τρομοκρατημένος πολίτης διάβασε:

1. Για περιορισμό διανυκτερεύσεων

Αυτό ισοδυναμεί με κατάργηση των περισσότερων airbnb. Τα airbnb δεν αποφέρουν τεράστια κέρδη στον ιδιοκτήτη, αν επιτρέπεται να έχει το ακίνητό του μόνο για τρεις ή τέσσερις μήνες ως airbnb, απλά θα το κλείσει. Πολλοί βέβαια θα συνεχίσουν να το ενοικιάζουν παράνομα σε τουρίστες, και λογικό είναι πως θα το κάνουν: Αφού το κράτος δεν σεβάστηκε τις θυσίες που έκαναν με την επένδυσή τους, αυτοί γιατί να σεβαστούν το κράτος;

Όταν κλείσουν τα περισσότερα airbnb, το ίδιο το κράτος θα έχανε πάρα πολλά εκατομμύρια φόρων και θα είχε σπρώξει ανθρώπους, που ήταν ως τότε τίμιοι, στην παρανομία.

Τα airbnb είναι παγκόσμιο φαινόμενο και ήρθαν για να μείνουν. Όποια χώρα τα καταργήσει, ή τα μειώσει σημαντικά, δεν θα είναι ανταγωνιστική στον τομέα του τουρισμού.

Σχεδόν όλοι οι νέοι άνθρωποι του κόσμου επιλέγουν πλέον airbnb, όπως δεν κοιτάζουν κλασική τηλεόραση, αλλά Netflix. Από ό,τι φαίνεται, στην Ελλάδα η πρωτόγονη αντίληψη της πραγματικότητας καλά κρατεί, γι’ αυτό είμαστε πάντα ουραγός στις εξελίξεις. Οι νέοι αν δεν βρουν airbnb στην Ελλάδα, θα πάνε αλλού, τόσο απλά. Θέλουμε -λέει- χειμερινό τουρισμό, ψηφιακούς νομάδες και βόρειους να μείνουν τον χειμώνα σε εμάς για να μην πληρώνουν πολύ ρεύμα στην πατρίδα τους και… κλείνουμε για όλους αυτούς τα airbnb, τα πιο κατάλληλα καταλύματα, επειδη είναι πλήρως εξοπλισμένα, για παραμονή μεγαλύτερης διάρκειας στην πατρίδα μας, Bingo! Με την απόφαση αυτή βρήκαμε στο κέντρο του στόχου!

Αν το κράτος θέλει να περιορίσει τον αριθμό των airbnb, προσωπικά το θεωρώ λάθος, υπάρχει μόνο ένας δίκαιος τρόπος που θα εξασφαλίσει να μην υπάρχουν κοινωνικές αδικίες, και ως συνέπεια διχασμοί και ταραχές: Σε όλη την Ελλάδα να περιοριστεί ο αριθμός airbnb που μπορεί να έχει ένα φυσικό πρόσωπο, σε δύο. Αυτοί που έχουν ήδη επενδύσει σε τρία, να μπορούν να τα συνεχίσουν: Το κράτος πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Όσοι έχουν παραπάνω, να είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν σε τουριστική επιχείρηση. Επίσης, στο όλο θέμα να διαχωρίζονται airbnb που είναι ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα από airbnb που τα τρέχουν επαγγελματίες.

2. Το δικαίωμα των Δήμων να καθορίζουν ανώτατο ποσοστό κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση

Μια από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι η ισονομία.

Πώς λοιπόν θα πεις στον ένα πολίτη να κρατήσει το airbnb του και στον άλλο να το κλείσει; Το airbnb δεν είναι κοινόχρηστος χώρος, όπου ο Δήμος αποφασίζει πΏς και σε ποιον θα τον ενοικιάσει, είναι ιδιωτική περιουσία και ο ιδιοκτήτης του airbnb δεν είναι εταιρεία, αλλά απλός ιδιώτης που αντί να ενοικιάζει το σπίτι του μακροπρόθεσμα το ενοικιάζει βραχυπρόθεσμα. Εδώ λοιπόν δεν υπάρχει ισονομία, αλλά αυθαιρεσία του κράτους εις βάρος πολιτών. Είμαι βέβαιος πως αν αυτό πάει στα δικαστήρια, δηλαδή να αποφασίζουν οι δήμαρχοι για τη χρήση ιδιωτικών περιουσιών και μάλιστα όχι ισόνομα, δεν θα αντέξει την κρίση του Νόμου.

Αλλά εκτός των νομικών διαστάσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει αντικειμενικός αλγόριθμος που να κρίνει πόσα airbnb σηκώνει ένας τόπος, αν υπήρχε δεν θα χρειαζόταν τα Δημοτικά Συμβούλια να παίρνουν τη σχετική απόφαση, αφού θα υπήρχε μαθηματικός τύπος, και αυτός μάλιστα θα ίσχυε, από τη φύση του, σε όλη την Ελλάδα. Ο Δήμαρχος και τα Δημοτικά Συμβούλια θα έπρεπε λοιπόν να κρίνουν κατά το δοκούν πόσα και ποια airbnb θα έκλειναν. Δεν θέλω να φανταστώ που θα οδηγούσε αυτό, πιστεύω σε «εμφύλιο» πόλεμο. Bingo! Πάλι στην καρδιά του στόχου!

3. Δικαίωμα των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών να αποφασίζουν αν θα επιτρέψουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, όταν αυτή δεν απαγορεύεται από τον κανονισμό.

Έχω δύο airbnb σε δύο μεγάλες πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης. Πολλοί γείτονες μου λένε: Μπράβο, καλά το έκανες, μακάρι να μπορούσα και εγώ. Σε μια μεγάλη συνέλευση όμως πάντα θα βρεθεί και ένα στραβάδι που θα σπείρει φθόνο, μίσος και διχόνοια. Εκεί που δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, ξαφνικά πόλεμος και στην πολυκατοικία. Bingo! Πάλι φουλ στο κέντρο. Μα π;vς τα καταφέρνουμε έτσι; Απλά, έχουμε σαΐνια στην κυβέρνηση.

Σε περίπου εκατό επισκέπτες που είχα ως τώρα στα airbnb μου, δεν υπήρξε κανένα πάρτι. Οι περισσότεροι νοικάρηδες στα airbnb βγάζουν ακόμα και τα παπούτσια τους για να μη λερώσουν το πάτωμα, είναι άνθρωποι με σεβασμό στον χώρο και στους γείτονες, επειδή είναι άνθρωποι με πολιτισμό και επίσης γιατί στο τέλος αξιολογούνται από τον οικοδεσπότη.

Κύριε Μητσοτάκη, τα airbnb είναι για τον ελληνικό τουρισμό η πιο θετική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων. Δίνουν ανάσες σε χιλιάδες απλούς Έλληνες, προσφέρουν τα μέγιστα στην οικονομία του κράτους και ακόμα πιο πολύ στις τοπικές οικονομίες, ανοικοδόμησαν ερειπωμένα σπίτια και ερειπωμένες γειτονιές, δεν αλλοιώνουν, σε αντίθεση με τα μεγάλα ξενοδοχεία, τον χαρακτήρα των πόλεων, γιατί βρίσκονται ως κανονικά διαμερίσματα σε κανονικά σπίτια και δεν διακρίνονται απ’ έξω. Ανεβάζουν την ποιότητα χιλιάδων ακινήτων, πολλά από αυτά θα γυρίσουν κάποτε σε κλασική μίσθωση.

Είπατε στους πολίτες να μην περιμένουν επιδόματα, αλλά να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι. Το έκαναν, κύριε Μητσοτάκη, με τίμιο και δημιουργικό τρόπο. Τα airbnb είναι η ειρηνική και δημιουργική επανάσταση των Μικρών στην Ελλάδα, μια επανάσταση που προσφέρει σε όλη την κοινωνία. Ποιος είναι, αλήθεια, αυτός ο πολιτικός που θα ποδοπατήσει τις προσπάθειες, τη χαρά της ζωής και τις επιτυχίες αυτών των ανθρώπων;

Θέλετε να είστε εσείς αυτός;

Αφήστε τους ανθρώπους να ευδοκιμούν με τα airbnb τους, με αυτά μόνο καλό κάνουν. Όλη η δαιμονοποίησή τους έχει τις ρίζες της στη ζήλεια και στην αφέλεια πολιτών που θέλουν να δουν την κατσίκα του γείτονα να πεθαίνει, στην αδυναμία των πολιτικών να προσαρμοστούν σε νέες εξελίξεις, και φυσικά στον πόλεμο των ξενοδόχων, που σαν κακομαθημένα παιδιά πιστεύουν πως όλη η πίτα πρέπει να είναι δικιά τους, ακόμα και το κομμάτι που προστέθηκε από τα airbnb.

ΥΓ.: Στις εκλογές που πλησιάζουν θα κριθούν οι αποφάσεις που θα πάρετε σχετικά με τα airbnb.

Οι ιδιοκτήτες airbnb στην Ελλάδα είναι περίπου 150.000. Αν προσθέσουμε και τα μέλη των οικογενειών τους που έχουν δικαίωμα ψήφου, μιλάμε για έναν κρίσιμο αριθμό ψήφων, ιδιαίτερα για ένα κόμμα που χρειάζεται την αυτοδυναμία.

Με τιμή
Γιώργος Κιαγιάς

Διαβάστε ακόμη: Ξενοδόχοι κατά βραχυχρόνιας: Προτάσεις – θέσεις πριν τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Airbnb | Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button