Τουρισμός

Domus Blanc | Το Γαλλικό Προξενείο των Χανίων είναι πλέον ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο!

Το Γαλλικό Προξενείο της πόλης μας είναι πλέον το Domus Blanc Boutique Hotel, ιδιοκτησίας των επιχειρηματιών Άριας και Λίτσας Παρασκευάκη. Ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με 12 σουίτες, οι περισσότερες με εξωτερικό τζακούζι, όλες διακοσμημένες με έπιπλα που έχουν αναφορά στην Αrt Nouveau.

To κτίριο θεμελιώθηκε το 1870 από τον μηχανικό Λεωνίδα Λυγκούνη και δόθηκε ως προικώο στην κόρη του Ερασμία, όταν νυμφεύθηκε τον πρόξενο της Γαλλίας στην Κρήτη, Paul Blanc.

Στο γύρισμα του 19ου αιώνα, τα Χανιά, που βρίσκονταν υπό οθωμανική κατοχή, ήταν μία από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της Ευρώπης, πολύβουη και πολυεθνική. Επίκεντρο της πόλης ήταν η Χαλέπα. Εκεί στεγάζονταν τα προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων και κατοικούσαν οι πρωταγωνιστές των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εξελίξεων.

Ο διπλωμάτης Paul Blanc και η εικαστικός Φλωρεντίνη Καλούτση ήταν δύο σπουδαίοι άνθρωποι που συνέδεσαν τη ζωή τους με τη Χαλέπα και με το Domus Blanc.

Το κτήριο αγοράστηκε το 1992 από τους γονείς της δύο Χανιωτισσών επιχειρηματιών, Χρήστο και Ιωάννα Παρασκευάκη, που έτρεφαν βαθιά αγάπη για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, με την «οικογενειακή προσταγή» η επόμενη γενιά να το διασώσει.

Η ανακαίνισή του κράτησε τέσσερα και πλέον χρόνια καθώς μόνο η προσθήκη υπογείου χρειάστηκε δεκαοκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί. Στην καταπράσινη νότια αυλή προστέθηκε μία θερμαινόμενη πισίνα, ενώ διασώθηκε και παραμένει σε λειτουργία ο ξυλόφουρνος της κατοικίας.

LATELIER

To Atelier, μέρος του ξενοδοχείου Domus Blanc, που ήταν το φυλάκιο των φρουρών της νεοκλασικής κατοικίας, μετατράπηκε σε ένα μπιστρό γαλλικού χαρακτήρα, ανοικτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες.

Ο Paul Blanc υποδεχόταν τους εκλεκτούς καλεσμένους του με τη χάρη και τις γευστικές απολαύσεις ενός γνήσιου bon viveur. Οι προσκλήσεις στο σπίτι του ήταν περιζήτητες καθώς ήταν πολύ αγαπητός στον κύκλο της Χαλέπας.

Εκατόν τριάντα χρόνια αργότερα οι πόρτες του σπιτιού άνοιξαν ξανά, για να γεμίσει ο ολάνθιστος κήπος με κουβέντες, γέλια, μουσικές και παρέες που θα τρώνε, θα απολαμβάνουν και θα τιμούν το  joie de vivre.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο PAUL BLANC

Γεννήθηκε το 1855 και ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα ως υποπρόξενος στην Κωνσταντινούπολη. Τον Μάιο του 1886 τοποθετήθηκε επικεφαλής του Γαλλικού Προξενείου στην Κρήτη. Το 1892 του απονέμεται το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής. Ήταν στενός φίλος με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Και οι δύο πίστευαν ότι η λύση του Κρητικού ζητήματος ήταν η ανεξαρτησία του νησιού, άποψη που προκαλούσε τη δυσαρέσκεια του πρίγκιπα Γεωργίου.

Ο Paul Blanc έμεινε στην Κρήτη 15 χρόνια. Το 1882 νυμφεύθηκε την Ερασμία Λυγκούνη. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Domus Blanc που το είχε οικοδομήσει ο πατέρας της Ερασμίας, σπουδαίος μηχανικός της εποχής, Λεωνίδας Λυγκούνης. Ο Paul Blanc υπήρξε ένθερμος ερασιτέχνης φωτογράφος. Η συλλογή των φωτογραφιών του βρίσκεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Μπορείτε να τις θαυμάσετε στο φωτογραφικό Λεύκωμα «Κρήτη – Εικόνες μιας Εποχής».

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΦΛΩΡΕΝΤΙΝΗ ΚΑΛΟΥΤΣΗ

Μεγαλωμένη σ’ ένα αστικό περιβάλλον, με μόρφωση και καλλιέργεια, η Φλωρεντίνη έφυγε το 1906 στην Αγγλία για να σπουδάσει ζωγραφική και σχέδιο. Επέστρεψε στην Κρήτη έξι χρόνια αργότερα με σκοπό να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις εικαστικές τέχνες.

Στις εκδρομές της στην επαρχία είδε ότι οι αργαλειοί χρησιμοποιούνταν στα περισσότερα αγροτικά σπίτια ως καυσόξυλα. Αποφασίζει να διασώσει την τέχνη της υφαντουργίας της Κρήτης που κρατά από τη Μινωική Εποχή.

Νοικιάζει το Domus Blanc και μεταφέρει εκεί 150 αργαλειούς. Ο γιος της, Γιώργος Καλούτσης, θυμάται το κτήριο αυτό να είναι ένα «πολύβουο μελίσσι, που μπαινόβγαιναν περισσότερες από 200 υφάντρες». Ο «Διπλούς Πέλεκυς», μία από τις πρώτες βιοτεχνικές μονάδες γυναικείας χειροτεχνίας στην Ευρώπη, γνωρίζει εντυπωσιακή άνθιση έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με πολυάριθμα πρατήρια στην Ελλάδα και εξαγωγές στην Ευρώπη.

Δείτε την επίσημη παρουσίαση του ξενοδοχείου:

Domus_Blanc_presentation

* Τα στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο της Ζωής Μητσοτάκη «Φλωρεντίνη Καλούτση και η Τέχνη της Κρήτης».

Domus Blanc | Το Γαλλικό Προξενείο των Χανίων είναι πλέον ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο!

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button