Τουρισμός

ITB Berlin: Εφικτή η πλήρης ανάκαμψη των ταξιδιών το 2023

Την πλήρη ανάκαμψη των ταξιδιών παγκοσμίως στα προ πανδημίας επίπεδα το 2023 προβλέπει στην τελευταία έρευνά του το World Travel Monitor της IPK International λίγες ημέρες πριν ανοίξει η αυλαία της Διεθνούς Εκθεσης Βερολίνου (ITB Berlin), η οποία αποτελεί παραδοσιακά το βαρόμετρο για την πορεία της επερχόμενης τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η θετική τάση που καταγράφηκε στα ταξίδια το 2022 εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2023, με τις διεθνείς αποδράσεις παγκοσμίως να φτάνουν στα επίπεδα του 2019, τουλάχιστον για την πλειονότητα των προορισμών, με δεδομένο το αμείωτο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον των δυνάμει τουριστών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το 2023, παρά τις κρίσεις και τις αβεβαιότητες, η διάθεση για ταξίδια στο εξωτερικό παραμένει σταθερά υψηλή, με αποτέλεσμα πλέον πολύ λίγοι παράγοντες να λειτουργούν ως τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του 2022, το World Travel Monitor της IPK κατέγραψε αύξηση των ταξιδιών στο εξωτερικό κατά 90% σε ετήσια βάση, ποσοστό που ισοδυναμεί με 700 εκατ. ταξίδια το 2022. Αντίστοιχα, τα ταξίδια στο εξωτερικό που πραγματοποιήθηκαν το 2022 αντιπροσωπεύουν το 66% των προ πανδημίας επιπέδων.

Βέβαια, η ανάκαμψη διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, με τα διεθνή ταξίδια από την Ευρώπη να καταγράφουν αύξηση 92%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Βόρεια Αμερική διαμορφώθηκε στο 87% και στη Νότια Αμερική στο 70%, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τα διεθνή ταξίδια να ανακάμψουν σχεδόν πλήρως ή να φτάσουν τα 3/4 των προ πανδημίας επιπέδων.

Στον αντίποδα, ωστόσο, τα διεθνή ταξίδια από την Ασία υστέρησαν ακόμη σημαντικά σε σχέση με το 2019, παρά το γεγονός ότι το 2022 παρουσίασαν αύξηση 90% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των αυστηρών περιορισμών που ακολούθησε η Κίνα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ως προς τους δημοφιλέστερους προορισμούς, εκείνο που υποστηρίζονται από το μοντέλο ήλιος-θάλασσα, όπως η Τουρκία και η Ισπανία, κατάφεραν σχεδόν να ανακτήσουν τα επίπεδα του 2019. Πάντως, με βάση τον Δείκτη Επιδόσεων Προορισμού (Destination Performance Index-DPI) που ανέπτυξε η IPK, οι Μαλδίβες ήταν δημοφιλέστερος προορισμός για ταξίδια το 2022, με το Ντουμπάι να έπεται και την Κύπρο να ακολουθεί.

Και για το 2022 ο κύριος λόγος ταξιδιών ήταν οι διακοπές (70%) και σε σύγκριση με το 2021 κατέγραψαν υψηλότερους ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με τα επαγγελματικά και άλλα ιδιωτικά ταξίδια. Στο κομμάτι των επαγγελματικών ταξιδιών, ο τομέας του MICE (Meeting, Incentive, Congress, Event), δηλαδή επί της ουσίας ο συνεδριακός τουρισμός, σημείωσε σημαντική ανοδική τάση σε σύγκριση με το 2021.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, παρά το γεγονός ότι η μέση διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό προσέγγισε το 2022 και πάλι τα προπανδημικά επίπεδα, το World Travel Monitor κατέγραψε περαιτέρω αύξηση ως προς τις δαπάνες ανά ταξίδι και ανά άτομο.

Συγκεκριμένα, το 2022 δαπανήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 165 ευρώ ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο. Η μείωση της διάρκειας διαμονής σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας οφείλεται στην αύξηση των μικρής διάρκειας ταξιδιών, από μία έως τρεις διανυκτερεύσεις. Αντίστοιχα, η αύξηση των δαπανών στα ταξίδια οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο κόστος μετακίνησης ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της μειωμένης προσφοράς.

Πηγή: euro2day.gr
Ευα Οικονομάκη

ITB Berlin: Εφικτή η πλήρης ανάκαμψη των ταξιδιών το 2023

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button