Απόψεις

Εκλογικές Δημοσκοπήσεις 21ης Μαΐου

Σε τρείς εβδομάδες οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, το δίλλημα σταθερότητα ή νέες περιπέτειες που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γίνεται ολοένα περισσότερο επίκαιρο και κατανοητό, καθώς επηρεάζει σημαντικά την κρίση των πολιτών στα δημοσκοπικά αποτελέσματά τους.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει καθημερινά την ανάγκη ότι για να κυβερνηθεί αποτελεσματικότερα η χώρα, πρέπει να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι ισχυρές βάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος, θα τεθούν αναλόγως με το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλαρής ψήφου σ’ αυτές τις εκλογές και ιδίως εκείνοι του ιστορικού κεντρώου χώρου και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας πλησιάζοντας τις εκλογές καθημερινά διευρύνεται.

Εκλογικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η Νέα Δημοκρατία μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις για τα κομματικά επιτελεία του κυβερνώντος κόμματος, εμφανίζεται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές δημοσκοπικά ενισχυμένη και οι ψηφοφόροι της επανασυσπειρώνονται.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται στις δημοσκοπήσεις καθηλωμένος στα ίδια ποσοστά και μικρή πτώση στο ΠΑΣΟΚ, ενώ προκαλεί απορία το γεγονός ότι η Αριστερά αμφισβητεί πάλι τις δημοσκοπήσεις σημάδι που δείχνει ότι αναζητούν δικαιολογίες για την επερχόμενη εκλογική τους ήττα. Σε αντίθεση με τις καθαρές προτάσεις της κυβέρνησης για την οικονομία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται χωρίς ουσιαστικές συγκεκριμένες προτάσεις, παραμένοντας προσκολλημένος στις πολιτικές του 2015, της προπαγάνδας, του λαϊκισμού και των ενέξοδων υποσχέσεων. Οι πιθανότητες κυβερνητικών συμμαχιών της αντιπολίτευσης με ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ 25 εξαντλούνται, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη του Γιάννη Βαρουφάκη για το σχέδιο «Δήμητρα», την έξοδο από το ευρώ, εκτύπωσης χαρτονομισμάτων από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Λαχείου, κλείσιμο τραπεζών και χρεωκοπία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όλα αυτά αποτυπώνονται κάθε μέρα στις δημοσκοπήσεις και δεν χρειάζεται οι δημοσκόποι να δημοσκοπήσουν παραποιώντας τη λαϊκή βούληση, γιατί όλα αυτά θα καταγραφούν στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Είναι βέβαιο ότι οι δημοσκοπήσεις ποτέ δεν ανταποκρίνονται με ακρίβεια στο αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2019 τα γκάλοπ έδειχναν τη διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ γύρω στις 5 με 7 μονάδες. Τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών βγήκε με διαφορά της Ν.Δ. 10,5 μονάδες και σύμφωνα με τις δημοσκοπικές προβλέψεις υπήρξε μεγάλη απόκλιση από το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα γκάλοπ όπως λέει η κλασική τους έννοια, αποτελούν αποτύπωμα της κοινής γνώμης από τη φωτογραφία της στιγμής. Δεν βγάζουν το τελικό αποτέλεσμα, αλλά δείχνουν κατά προσέγγιση το ποσοστό επιτυχίας που θα κινηθούν τα κόμματα.

Όλες οι δημοσιεύσεις των δημοσκοπικών εταιρειών που έχουν βγει μέχρι σήμερα, παρουσιάζουν ξεκάθαρο προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από 5 έως 7 μονάδες και αναμένεται να δούμε τα νεότερα πλησιάζοντας προς την 21η Μαΐου.

Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο οι πολιτικοί αρχηγοί να λένε πολλά και διάφορα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, χωρίς να είναι βέβαιο ότι όλα όσα δηλώνουν έχουν πάντα σχέση με την πραγματικότητα. Τις περισσότερες φορές αυτά που λένε έχουν σχέση με υποσχέσεις περί παροχών που θα δώσουν στους πολίτες και τα έργα που θα πραγματοποιήσουν για την πρόοδο της χώρας.

Η ατυχής αποκάλυψη βόμβα που προκάλεσε φόβο σε κάθε σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη για τη δημιουργία σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη νέου νομίσματος με την ονομασία «Δήμητρα», ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι καθοριστικές για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέσα στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια της εκδήλωσης αλλεπάλληλων σοβαρών κρίσεων, κατάφερε όχι μόνο την επιτυχή στα μέτρα του δυνατού επιτυχή διαχείρισή τους, αλλά να οδηγήσει την οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης, με στόχο την ασφάλεια και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της. Η απλή αναλογική που ψηφίστηκε ως εμπόδιο για την επανεκλογή της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, γύρισε μπούμεραγκ για το ΣΥΡΙΖΑ.

Η προοδευτική διακυβέρνηση που επικαλείται, απορρίπτεται από το ΠΑΣΟΚ που ξεκαθάρισε ότι με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΜΕΡΑ 25 και κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί σενάρια κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής.

Έτσι εξηγούνται τα αποτελέσματα του νέου γύρου των δημοσκοπήσεων γιατί οι πολίτες δεν θέλουν να μπουν σε άλλες περιπέτειες, έχουν γυρίσει σελίδα και προχωρούν μπροστά, προσδοκώντας νέα κυβέρνηση αυτοδύναμη της Νέας Δημοκρατίας.

https://creta24.gr/eklogikes-dimoskopiseis-21is-ma-oy/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button