Απόψεις

Εμφύλιοι πόλεμοι στα αντίπαλα τεραίν

Τα όσα επεισοδιακά και σε μεγάλο βαθμό καθοριστικά γεγονότα έλαβαν χώρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες, δίνουν μια μεγάλη, πρωτοφανή και ίσως ανέλπιστη ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ, να επανέλθει στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και, βεβαίως, στις κατά καιρούς γενόμενες δημοσκοπικές έρευνες σε υψηλότερα ποσοστά, ώστε να βρεθεί εκείνο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, ως μια εναλλακτική πρόταση και λύση διακυβέρνησης του τόπου. Παρατηρώντας την πολιτική κατάσταση της χώρας αναδρομικά, εδώ και πολλές δεκαετίες, είχαμε συνηθίσει σε δύο ισχυρούς αντίπαλους πόλους οι οποίοι εναλλάσσονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα στην εξουσία, ενώ στις μέρες μας παρατηρούμε έναν ανεξέλεγκτο κατακερματισμό στα κόμματα του ονομαζόμενου, από τα ίδια βεβαίως, ‘προοδευτικού’ χώρου, εάν φυσικά παρακάμψουμε το ΚΚΕ, ως ευρισκόμενο σε διαρκή κατάσταση απολιθώματος αδιαφορώντας για τα τεκταινόμενα στην πολιτική ζωή του τόπου και για βελτίωση των ποσοστών δημοτικότητάς του. Μια κατάσταση μακρυά ευρισκόμενη από εκείνη του δικομματισμού, η οποία ωστόσο κρίνεται σε συνεχόμενη βάση ως ασταθής και αβέβαιη.

Η λήξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τελείωσε πριν από καιρό, σηματοδότησε πολλά και με πολλούς αποδέκτες. Για μερικούς τελείωσε η διαμάχη στο εσωτερικό του και τώρα ατενίζει τον Ιούνιο και τις ευρωεκλογές. Για άλλους, είναι αμφίβολο ότι θα συνεχίσει ως έχει αυτή τη στιγμή και ότι οσονούπω θα αρχίσουν οι γνωστές προστριβές των κορυφαίων μελών του. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η παρέμβαση του πρώην αρχηγού του, Αλέξη Τσίπρα, μάλλον υπήρξε ατυχής και σηματοδότησε τον προσωπικό του εξοστρακισμό από αυτό. Η σημερινή ηγεσία παράλληλα δείχνει, προϊόντος του χρόνου, να ελέγχει όλο και περισσότερο το εσωτερικό του κόμματος και να προσδίδει μια προσωπική χροιά σε αυτό και τους διαπλεκόμενους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία του. Όμως, παρατηρώντας τα πράγματα κάπως αποστασιοποιημένα, διαπιστώνουμε εύκολα ότι οι σχέσεις στο εσωτερικό του κάθε άλλο παρά αρμονικές και αγαστές μπορούν να χαρακτηρισθούν. Η σχέση του προέδρου με την κ. Γεροβασίλη και των υποστηρικτών της, παραμένουν αβέβαιες, και μια μικρή σπίθα χρειάζεται και είναι ικανή να δρομολογήσει καινούργιες φωτιές στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μέχρι τις προσεχείς κάλπες, παρά τις αντίθετες τοποθετήσεις και διαβεβαιώσεις για πολιτική ηρεμία. Με όποιο τρόπο και να προχωρήσουν, όμως, το ερχόμενο καλοκαίρι θα έρθουν ενώπιον όλων οι αναμενόμενες ερωτήσεις, αμφιβολίες και εκεί θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του κόμματος αυτού και όσων στελεχών αποφασίσουν να παραμείνουν μαζί του. Εκεί θα γραφτεί αναμφίβολα και η τελευταία πράξη του δράματος που συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό στο εσωτερικό του πολιτικού ετούτου σχηματισμού που αναδείχτηκε κάποτε και κυβέρνησε μάλιστα τη χώρα, εν μέσω της γνωστής πολύπλευρης κρίσης της προηγηθείσας δεκαετίας, με τη βοήθεια του ατέρμονου λαϊκισμού που το χαρακτήριζε. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα σημάνει μοιραία και την έναρξη των εξελίξεων όπως αυτές σιγοβράζουν στο εσωτερικό του εδώ και πολύ καιρό. Η παύση από τον πρόεδρό του των καθηκόντων του υπεύθυνου για τα οικονομικά του κόμματος και προφανώς έμπιστου του πρώην προέδρου, σηματοδοτεί πολλά, ασχέτως αν δεν αναδύθηκαν στην επιφάνεια και δεν δημοσιοποιήθηκαν. Κάποια φιλιά και ασπασμοί που εδόθησαν δημόσια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες μεταξύ του νυν προέδρου και της αντιπάλου του, δεν κρίνονται ικανά να λειάνουν οξύαιχμες γωνίες και αντιθέσεις, υπενθυμίζοντας άλλα φιλιά της ιστορίας και γιατί προφανώς τα καλύτερα φιλιά δίνονται κατ’ ιδίαν! Όμως όλοι αποβλέπουν στις ευρωεκλογές και προφανώς θα προσπαθήσουν να φυλάξουν τα νώτα τους από το όποιο αποτέλεσμα αναδειχθεί από αυτό.

Όλα τα παραπάνω, επηρεάζουν άμεσα τον άλλο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βλέπει μπροστά του μια μεγάλη και μοναδική ίσως ευκαιρία για τον αρχηγό του, να βελτιώσει τα δημοσκοπικά του ποσοστά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια και φυσικά την μεταπήδησή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού βεβαίως καταφέρει να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών και να έρθει έτσι απέναντι στο σημερινό κόμμα της ΝΔ. Κάποιες αναταραχές στο εσωτερικό αυτού του κόμματος σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν φαντάζει ως καλός οιωνός. Τα διαδραματιζόμενα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν τον καιρό, συνιστούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Αρκεί βεβαίως να το συνειδητοποιήσει και ο πρόεδρός του! Αλλά σε αυτό δεν μπορεί να τον βοηθήσει κανένας άλλος πλην του εαυτού του!

Οι ευρωεκλογές αναμφίβολα θα κρίνουν πολλά και στο ΠΑΣΟΚ, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα κέρδη του ΠΑΣΟΚ, για την ώρα τουλάχιστον, από την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μικρά και σταθερά και μάλλον έτσι θα συνεχίσουν έως το καλοκαίρι. Χωρίς τρικυμίες και εσωτερικές αντιπαραθέσεις, κάτι για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι θα διατηρηθεί έτσι και σε περίπτωση που τα ποσοστά του παραμείνουν σταθερά. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στη κατοχύρωση της δεύτερης θέσης στο πολιτικό τεραίν, αλλά είναι αμφίβολο ότι αυτή η άποψη θα διατηρηθεί για καιρό! Η κάλπη βεβαίως, όπως ειπώθηκε κάποτε, είναι άγνωστον τί ακριβώς εγκυμονεί, αλλά ας μην λησμονούμε ότι στις μέρες μας επινοήθηκαν πολλές κατάλληλες τεχνικές για τις εγκυμοσύνες, ενώ τεκμηριωμένη είναι και η διαπίστωση ότι δηλαδή υφίστανται, ήδη, πολλές ανάλογες ενδείξεις και για την περίπτωση των εκλογικών αναμετρήσεων!

https://creta24.gr/emfylioi-polemoi-sta-antipala-terain/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button