Απόψεις

Οι γυναίκες των εργατικών λαϊκών δυνάμεων, μπορούν να είναι σίγουρες ότι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ θα είναι ουσιαστικό στήριγμα στον αγώνα για την ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών

Το ΚΚΕ καλεί κάθε εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα, συνταξιούχο, μαθήτρια, φοιτήτρια να δυναμώσει με αποφασιστική θέληση και στάση το σύνθημα “Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Έχοντας στο νου και την καρδιά τις τρεις μεγάλες εργατικές απεργίες του προηγούμενου διαστήματος, τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έκαναν σμπαράλια την προπαγάνδα της κυβέρνησης για την ΚΑΠ, τα συλλαλητήρια ενάντια στην συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, μπορούμε να τους κάνουμε τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη, δυναμώνοντας το ΚΚΕ. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις κάλπες των Ευρωεκλογών και στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης είναι προϋπόθεση για να δυναμώσει η εργατική-λαϊκή αντεπίθεση, το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του εχθρικού αστικού κράτους και της ΕΕ. Ένα δυνατό ΚΚΕ μπορεί να δώσει πλήγμα στις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που στήνονται για να χειραγωγήσουν τη στάση και τελικά την ψήφο των γυναικών των εργατικών-λαϊκών οικογενειών. Η αντιπαράθεση της ΝΔ, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα είναι η επανάληψη παλιότερων χρεοκοπημένων δίπολων, που επιχειρούν να κρύψουν ότι ενιαία υπερασπίζονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την αντιλαϊκή στρατηγική της.

Οι διακηρύξεις τους περί “ισότητας των φύλων”, για παράδειγμα, η οποία προβάλλεται ως “κοινή ευρωπαϊκή αξία”, συγκαλύπτει τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της ΕΕ. Λένε προκλητικά στις νέες γυναίκες ότι είναι ατομική τους ευθύνη να συμφιλιώσουν την εργασία, με την ιδιωτική ζωή, την οικογένεια. Στην ουσία, τις καλούν να συμφιλιωθούν με την εργασιακή ζούγκλα της ΕΕ, με την ευελιξία που έχει γίνει συνώνυμο της γυναικείας απασχόλησης ενώ τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής στήριξης της μητρότητας της οικογένειας, αντιμετωπίζονται με τη λογική του κόστους-οφέλους για το κράτος και την ΕΕ. Αυτή η «δημοκρατία» της ΕΕ περιλαμβάνει ακόμα και τον εκβιασμό επιχειρηματικών ομίλων στις μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες επιστήμονες να βάλουν στην κρυοσυντήρηση τη μητρότητα, προωθώντας ακόμα και την κύηση σε εργαστήριο, αναγκάζοντάς τις να μεταθέσουν τη δημιουργία οικογένειας στο άγνωστο απώτερο μέλλον.

Το δημοκρατικό προσωπείο το οποίο φοράνε στην ΕΕ η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ραγίζει όταν με τον μανδύα της “αυτοδιάθεσης του σώματος”, προωθείται η εμπορευματοποίηση του γυναικείου, του ανθρώπινου σώματος, της σεξουαλικότητας. Αυτό είναι το έδαφος όπου φυτρώνουν τα κυκλώματα τράφικινγκ, επίσημα και ανεπίσημα κυκλώματα πορνείας, επίσημοι και ανεπίσημοι ψηφιακοί οίκοι ανοχής και εμπορίας της σεξουαλικότητας. Με τα ανορθολογικά συνθήματα περί “ελευθερίας”, προσπαθούν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των νέων, ειδικά των γυναικών, την κοινωνία όπου όλα πουλιούνται και αγοράζονται. Βαφτίζοντας τους οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς ως δήθεν «ελεύθερη επιλογή» κρύβουν τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια τα οποία συναντά μια νέα γυναίκα για να πραγματώσει την κάθε ατομική της επιλογή. Σε αυτή τη βάση φαινόμενα της σήψης της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, σε μια σειρά χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, όπως τη Μεγάλη Βρετανία, νέοι άνθρωποι εξαναγκάζονται στο λεγόμενο “Σεξ επιβίωσης”, για να μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι τους, ακόμα και το φαγητό τους! Αυτή είναι η σήψη και η δυσωδία της σημερινής εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Αυτή είναι η ελευθερία και η πρόοδος της ΕΕ των 16 εκατομμυρίων ανέργων, των 95 εκατομμυρίων που ζουν στο όριο της φτώχειας, με το 25% να είναι ανήλικα παιδιά.

Την ίδια ώρα, η Υγεία εμπορευματοποιείται, οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποχρηματοδοτούνται, κλείνουν ή υπολειτουργούν, ενώ ο ιδιωτικός τομέας επεκτείνεται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς κάθε χρόνο από το 2016 και έπειτα πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για μαστογραφίες κατά μέσο όρο 740.000 ευρώ, ενώ από τις συνολικές μαστογραφίες ετησίως, το 26% έγιναν στον δημόσιο και το 74% στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης ένα παράδειγμα για την κοστολόγηση των μοριακών εξετάσεων για τον καρκίνο μαστού, μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ έκανε δεκτό το αίτημα τριών μεγάλων ιδιωτικών εργαστηρίων για κάλυψη του μοριακού ελέγχου σε τιμή 8πλάσια του κόστους των αντιδραστηρίων… Γίνεται αντιληπτό πόσο κατευθυνόμενη προς τα ιδιωτικά μεγαθήρια είναι η ιατρική της πρόληψης και διάγνωσης όταν σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν πραγματοποιείται ούτε προγραμματίζεται η εφαρμογή της.

Ιδιαίτερα ενδεικτικές είναι οι εξελίξεις για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, καθώς με τους νόμους που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αποφέρει τεράστια κέρδη στους αντίστοιχους επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι εμπορεύονται τις αγωνίες των νέων ζευγαριών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εμπορική παρένθετη μητρότητα, αυτή η ακραία μορφή εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης του σώματός της. Με τη βούλα του νόμου, ευάλωτες γυναίκες, μετανάστριες- πρόσφυγες, ακόμα και φοιτήτριες, καλούνται να νοικιάσουν το σώμα τους, τη μήτρα τους, κατά παραγγελία, για να κερδοφορούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του ιατρικού αναπαραγωγικού τουρισμού, καθιστώντας τις εκτεθειμένες σε διάφορα κυκλώματα.

Από την άλλη μεριά, τα “ευέλικτα μοντέλα παροχής φροντίδας”, όπως οι Νταντάδες της γειτονιάς που προωθεί η κυβέρνηση, είναι προσαρμοσμένα στον εργασιακό μεσαίωνα της ΕΕ. Αποτελούν ημίμετρα παροχής υποβαθμισμένων υπηρεσιών, που στόχο έχουν από τη μία να απαλλάξουν τα κράτη από το κόστος, και από την άλλη να γεμίσουν κέρδη οι ιδιώτες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα της φροντίδας. Έχουν χορτάσει οι γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, από το δίκαιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που τους φορτώνει τα βάρη της φροντίδας της οικογένειας, προτρέποντας απλώς σε έναν πιο «ισότιμο» καταμερισμό ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα.

Την ίδια στιγμή, το πραγματικό κίνητρο της ευαισθησίας της ΕΕ και των κυβερνήσεων για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών είναι το κόστος που έχουν για αυτούς οι συνέπειες του αποτρόπαιου φαινομένου, κυρίως από τη μείωση της παραγωγικότητας των εργαζόμενων γυναικών που κακοποιούνται, όπως οι ίδιοι ομολογούν. Σε αυτό το ζύγι μπαίνουν οι ανάγκες κοινωνικής στήριξης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, οδηγώντας στην παραπέρα τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των απαραίτητων δημόσιων δομών και υπηρεσιών. Η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση που νιώθει κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος μπροστά στα φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος των γυναικών, των παιδιών, μπορεί να γίνει δύναμη για αγώνα ενάντια στους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που γεννούν τους δράστες- τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες απροστάτευτες και ανασφαλείς.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να χειραγωγήσουν τη συνείδηση των γυναικών, παρουσιάζοντας ως λύση για τις διακρίσεις που βιώνουν την αύξηση της συμμετοχής γυναικών στα λεγόμενα «Κέντρα Λήψης Αποφάσεων» δεν αποτελούν ουσιαστική, ριζοσπαστική λύση. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι εμείς οι γυναίκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών βιώνουμε τη σημερινή βαρβαρότητα και το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας και με άρωμα γυναίκας στην Ευρωβουλή, στις κυβερνητικές καρέκλες, στα ΔΣ επιχειρήσεων. Λες και έγινε φιλολαϊκή η ΕΕ επειδή εκλέχτηκε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν “πρώτη γυναίκα πρόεδρος” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λες και άλλαξε ο χαρακτήρας της επειδή υπάρχουν 13 γυναίκες στους 27 επιτρόπους.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ καλεί τις νέες μητέρες, τους νέους γονείς να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην ΕΕ της παιδικής φτώχειας, της έλλειψης μέτρων παιδικής προστασίας αλλά και ενάντια στην Ευρώπη των πολέμων και της προσφυγιάς. Μπροστά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση η οποία συνεχίζεται στο έδαφος της Ουκρανίας και με το φιτίλι της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης να σιγοκαίει στη Μ. Ανατολή, το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στο λαό, στις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης, που βιώνουν εδώ και μήνες την επιθετικότητα του κράτους-δολοφόνου Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και την ενεργό συμμετοχή του ελληνικού κράτους. Στα ιμπεριαλιστικά τους εγκλήματα επιδιώκουν και τη συμμετοχή των γυναικών για να τα νομιμοποιήσουν στη λαϊκή συνείδηση. Καθόλου τυχαία εξάλλου και στη χώρα μας ήδη ετοιμάζεται και προωθείται νέο σχέδιο στράτευσης των γυναικών στο πλαίσιο του “πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης”, της ατζέντας “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια”. Η δικαιολογημένη ανησυχία και ο ατομικός φόβος που μπορεί να νιώθει κάθε γυναίκα, βλέποντας το φιτίλι του ιμπεριαλιστικού πολέμου να φουντώνει, μπορεί να σπάσει με τη συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στην βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια. Με τη συμμετοχή στον αγώνα για την αποδέσμευση από τις ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών βάσεων, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Ειδικά ο λαός της περιοχής μας, που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων λόγω της βάσης της Σούδας, η οποία μόνο ασφάλεια δεν μας προσφέρει, έχει κάθε λόγο να εκφράσει αυτή τη θέληση και στις Ευρωεκλογές, μαυρίζοντας την ΕΕ των πολέμων και των επεμβάσεων, δυναμώνοντας κι άλλο το ΚΚΕ. Και σε αυτό τον αγώνα οι γυναίκες έχουν τη δική τους θέση σε κοινό αγώνα με κάθε μετανάστρια και πρόσφυγα, που βρέθηκε στη χώρα μας κυνηγημένη από την ανάγκη για επιβίωση.

Οι γυναίκες των εργατικών λαϊκών δυνάμεων, μπορούν να είναι σίγουρες ότι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ θα είναι ουσιαστικό στήριγμα στον αγώνα για την ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών, για να μπουν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες στο προσκήνιο. Γιατί, σήμερα, την εποχή των μεγάλων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, της μεγάλης παραγωγικότητας της εργασίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η κάθε γυναίκα να μπορεί να στέκεται στα πόδια της, οικονομικά ανεξάρτητη και χειραφετημένη, με βασική προϋπόθεση το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Εμπόδιο στο να ζούμε όπως μας αξίζει τον 21ο αιώνα, είναι η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο το κέρδος. Αυτό εξυπηρετεί και η εξειδικευμένη πολιτική της ΕΕ για τις γυναίκες.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει νέα πνοή στην εργατική-λαϊκή πάλη με πυξίδα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μας. Η ιστορία του ΚΚΕ, του επαναστατικού εργατικού κινήματος, με τη συμμετοχή των γυναικών, έχει αποδείξει πως ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού κάνει τη ζωή πλούσια και δημιουργική. Ανοίγει δρόμο για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά, στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό, την κοινωνία που θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από την εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από κάθε μορφής κοινωνική καταπίεση και ανισοτιμία, θα διαμορφώσει οικονομικές, αλλά και ηθικές, πολιτιστικές συνθήκες για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας.

Σε αυτό το δρόμο, η κάθε γυναίκα αγωνίστρια της ζωής μπορεί να αντλήσει θάρρος, δύναμη, αντοχή, να πάρει ανάσες ανακούφισης και αισιοδοξίας, για να αλλάξει μαχητικά τη ζωή της. Και η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα είναι μια πραγματική συμβολή σε αυτήν την υπόθεση. Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό! Σπάµε τα δεσµά της ΕΕ. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισµού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!

https://creta24.gr/oi-gynaikes-ton-ergatikon-laikon-dynameon-boroun-na-einai-sigoures-oti-ena-pio-dynato-kke-tha-einai-ousiastiko-stirigma-ston-agona-gia-tin-isotimia-kai-cheirafetisi-ton-gynaikon/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button