Απόψεις

Μερικές αλήθειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελούσε ανέκαθεν μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ και κατοχυρώθηκε εμπράκτως με το Ν.3869/2010 για την ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.
Το πρόσφατο απαράδεκτο περιστατικό με την χαμηλοσυνταξιούχο στου Ζωγράφου, αποδεικνύει ότι το σημερινό κράτος δεν μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για τους ευάλωτους και αδύναμους οικονομικά πολίτες, καθώς οι, μετά το 2010, νόμοι περί πλειστηριασμών και ρύθμισης χρεών, άνοιξαν διάπλατα τις πύλες για τέτοια φαινόμενα.Σε συνδυασμό με τα φαινόμενα τύπου Πάτση μπορούμε να πούμε ότι συμπληρώνεται το παζλ της ασυδοσίας και της κοινωνικής αναλγησίας απέναντι στους πολίτες, που δυστυχώς γίνεται με την ανοχή της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν ψήφισε το νόμο 3869/2010, αλλά τον αντικατέστησε το 2019, δημιουργώντας έναν αποτυχημένο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που απέδωσε μόνο 2.500 διακανονισμούς σε 2,5 χρόνια, χωρίς να ξεχνάμε ότι η “πόρτα” για τα funds στα ληξιπρόθεσμα δάνεια άνοιξε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖA-AΝΕΛ ήδη από το 2015. Έκτοτε, η ΝΔ κατάργησε οριστικά το νόμο 3869/2010 με το νέο πτωχευτικό κώδικα του 2019, που οδήγησε κι αυτός σε μόλις 2.000 ρυθμίσεις οφειλών ευάλωτων νοικοκυριών, την ώρα που στη χώρα μας έχουμε πάνω από 1 εκατομμύριο κόκκινα δάνεια.

Ιδιαίτερα τη σημερινή περίοδο κρίσης και πληθωρισμού, απαιτείται νέα ρύθμιση για την προστασία του ιερού δικαιώματος στην πρώτη κατοικία, όταν αποδεδειγμένα υπάρχει ανάγκη και πραγματική αδυναμία, βάσει του χαμηλού εισοδήματος του νοικοκυριού και της αξίας της κατοικίας.

Επίσης, είναι αναγκαία η προστασία αγροτών και κτηνοτρόφων προκειμένου να διατηρούν μέσα διαβίωσης σε ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί.

Τέλος, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη να μπορεί να κάνει μια προσφορά πριν το fund πάρει το σπίτι του, βάσει βέβαια αξιοκρατικών κριτηρίων και διαφάνειας, ώστε να διαχωρίζονται οι κακοπληρωτές από τους συνεπείς και αξιοπρεπείς.

Συμπερασματικά, μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτεψε την πρώτη κατοικία και σήμερα μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική βούληση και μπορεί και πάλι να προσφέρει μια “δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας” στους ευάλωτους δανειολήπτες και γι’ αυτό τον λόγο είχε καταθέσει παλαιότερα (καταψηφίστηκε από τη ΝΔ) και θα καταθέσει ξανά σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία, εκτός των άλλων, θα τίθενται κανόνες στον τρόπο λειτουργίας των funds.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τα υπόλοιπα κόμματα να την υπερψηφίσουν, ώστε να αποδείξουν εμπράκτως ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ότι δεν ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα εκ των υστέρων.

Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι με τους δανειολήπτες και όχι με τα funds και τα φαινόμενα τύπου Πάτση, όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή: creta24

merikes-alitheies-tin-prostasia-tis-protis-katoikias/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button