Απόψεις

Το «νέο» στην πολιτική

Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές, το αίτημα της «ανανέωσης» του πολιτικού προσωπικού» επανέρχεται δυναμικά στη δημόσια συζήτηση. Η ένταξη φρέσκων προσώπων στα ψηφοδέλτια, υποψηφίων δίχως πολιτική φθορά, που κατά κανόνα ανήκουν και σε νεότερες ηλικιακά γενιές, γίνεται βασικό ζητούμενο για όλα τα κόμματα, κυρίως στην προεκλογική περίοδο. Ασφαλώς η ανανέωση μπορεί να είναι από χρήσιμη έως απαραίτητη για την πολιτική σκηνή της χώρας. Αρκεί να αποτελεί επιλογή ουσίας και όχι επικοινωνιακό κόλπο. Επιλογή που αναδεικνύει αμέσως το πρόβλημα- τι είναι νέο;

Πρώτα από όλα, το «νέο» δεν καθορίζεται αποκλειστικά από την ηλικία. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε ονόματα, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι γνωρίζουμε νέους πολιτευτές οι οποίοι εκφράζουν την πιο παλιά, την πιο συντηρητική ή ακόμα και την πιο φασιστική πλευρά της πολιτικής. Είναι λοιπόν σαφές ότι το να είσαι νέος στην ηλικία και νέος στην πολιτική, δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι κομίζεις και κάτι πραγματικά καινούργιο στην πολιτική ζωή.
Το νέο για να είναι αληθινά νέο πρέπει να περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την ημερομηνία γέννησης: τις ιδέες, τις αρχές, τη συμπεριφορά, τον αξιακό κώδικα, την συνολική αντίληψη περί πολιτικής και του τρόπου άσκησής της.

Νέο δεν είναι να πολιτεύεσαι με μπούσουλα τις πελατειακές λογικές του παρελθόντος, να αγκαλιάζεις το λαϊκισμό, να τρέφεις την τοξικότητα με στόχο την ψηφοθηρία.
Νέο είναι να είσαι ειλικρινής ακόμα και όταν δεν είσαι ευχάριστος, να καταθέτεις τα επιχειρήματά σου με ψυχραιμία και ευγένεια ακόμα και όταν οι άλλοι γύρω σου φωνασκούν χωρίς λόγο, να ακούς την κοινωνία και να ψάχνεις για τις καλύτερες λύσεις στα προβλήματα της, χωρίς αγκυλώσεις σε ιδεοληψίες και συμφέροντα. Να συνθέτεις, όχι να διαιρείς, να υπηρετείς το κοινό καλό, χωρίς να τάζεις στον καθένα και κάτι άλλο.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί να εκφράσει σήμερα αυτού του είδους την ανανέωση. Την ανανέωση που η -εγκλωβισμένη στο πολωτικό κλίμα το οποίο δημιουργούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ- χώρα μας έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει ότι δεν θα ακολουθήσει την τοξικότητα των δυο. Προτάσσει πάντα το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον και τοποθετείται στο δημόσιο διάλογο με εμπιστοσύνη στη δύναμη των επιχειρημάτων του και όχι ποντάροντας στα ντεσιμπέλ της φωνής των εκπροσώπων του.

Αυτός, ναι, είναι ένας πραγματικά νέος τρόπος άσκησης πολιτικής που δίνει στην λέξη «ανανέωση» ουσιαστικό νόημα και στους ψηφοφόρους μια ξεκάθαρη επιλογή.

πηγή: creta24

to-neo-stin-politiki/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button