Απόψεις

1η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS HIV

1η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS HIV (Human Immunodeficiency Virus) AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome
 
Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS).

Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
H HIV λοίμωξη εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα.
Σήμερα, 41 χρόνια μετά την πρώτη περιγραφή κρούσματος AIDS (1981), υπολογίζεται ότι  38,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό, ενώ περισσότερα 36 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από το νόσημα.
  Ο κλονισμός των συστημάτων υγείας-λόγω της πανδημίας τού COVID – 19- μείωσε τις διαγνωστικές εξετάσεις και την προσφορά θεραπείας και συρρίκνωσε τα προγράμματα και τις υπηρεσίες πρόληψης του HIV και του AIDS παγκοσμίως.  Οι  κοινωνίες μας οφείλουν να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη και να μοιραστούν τις ευθύνες που τους αναλογούν αγκαλιάζοντας τα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μαθητών και γονέων, τα οποία λειτουργούν ως πυρήνας αλλαγών σε δύο επίπεδα· τής πρόληψης της μετάδοσης του ιού αλλά και της εξάλειψης του στίγματος και των διακρίσεων.

Σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης του ΕΟΔΥ (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την 31/10/22 έχουν καταγραφεί 19.731 περιστατικά HIV λοίμωξης εκ των οποίων τα 4.587 έχουν εμφανίσει AIDS και 11.908 ευρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ είχαμε και 3.309 θανάτους.
 Την περίοδο 1/1/22 έως 31/10/22 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4 ανά 100.000 πληθυσμού), ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που δηλώθηκε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τα τελευταία 11 χρόνια, ενώ διαχρονικά οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή.

Τα χρόνια αυτά όμως η πραγματικότητα σχετικά με το νόσημα έχει αλλάξει θεαματικά, αφού με τη βοήθεια της σύγχρονης αντιρετροϊκής θεραπείας οι ασθενείς δεν νοσούν πλέον και το προσδόκιμο επιβίωσης προσεγγίζει εκείνο του γενικού πληθυσμού. Τα νεότερα αντιρετροϊκά φάρμακα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, με παρενέργειες σχετικά σπάνιες και συνήθως ήπιες. Πολλοί από τους συνδυασμούς υπάρχουν πλέον σε σκευάσματα του ενός δισκίου (Singl Tabl Regimens), ώστε η θεραπεία να είναι πλέον απλή και εύκολη – ένα χάπι, μια φορά την ημέρα.

Η ριζική μεταβολή στην βιολογική πραγματικότητα της HIV νόσου δεν συνοδεύτηκε, δυστυχώς, από αντίστοιχη βελτίωση στις αντιλήψεις και προκαταλήψεις μεγάλης αναλογίας του πληθυσμού. Έτσι, κυριαρχούν ακόμη η μεταφυσική φοβία, ο πανικός, η απόρριψη των πασχόντων και ο ρατσισμός.

Η αποτελεσματικότητα της σύγχρονης θεραπείας έχει οδηγήσει σε εφαρμογή της και για τον σκοπό της πρόληψης. Έτσι, έχει ήδη καθιερωθεί η χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων πριν από πιθανή έκθεση σε HIV (Pre-Exposure Prophylaxis, PrEP) σε άτομα με πολύ επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά που αδυνατούν να την μεταβάλλουν. Η PrEP χορηγείται ήδη σε 46 χώρες στον κόσμο και αναμένεται να εγκριθεί και στη χώρα μας

Εν τούτοις, η πρόληψη οφείλει να στηρίζεται σε συντονισμένες προσπάθειες, σε επίπεδο πληθυσμού και όχι μόνον ατόμων, με κύριο στόχο τις νεαρές ηλικίες, να αρχίζει από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης και να περιλαμβάνει το σύνολο των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του αγώνα κατά του AIDS – 1η Δεκεμβρίου, θα πρέπει να γίνει κατανοητή και από την Πολιτεία η αναγκαιότητα δράσης όχι μόνο με την χορήγηση φαρμάκων, αλλά και με ευρύτερες και συστηματικές παρεμβάσεις στην κοινότητα.

Το AIDS έναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία.

Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου, η επιδημία HIV/AIDS συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα της Υποσαχάρειας Αφρικής.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

Από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2022 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 430 περιστατικά HIV λοίμωξης

Μείωση των νέων διαγνώσεων του ιού HIV που προκαλεί το AIDS  καταγράφεται στην Ελλάδα το πρωτο δεκάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).
****(Tους πρώτους δέκα μήνες (έως 31 Οκτωβρίου ) του 2022 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 430 περιστατικά HIV λοίμωξης)..****
”””Κυρίαρχος τρόπος μετάδοσης παραμένει η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη μεταξύ ανδρών (ΑΣΑ) 202 περιστατικά (46.98%),
Στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί από το 1981 έως τώρα στον ΕΟΔΥ (ΚΕΕΛΠΝΟ) περίπου 19.731 άτομα.
Την περίοδο 1/1/2231/10/22 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 430  νέα

περιστατικά HIV λοίμωξης (4,0 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 343
(79,80%) αφορούν σε άνδρες και τα 87(20,20%) σε γυναίκες.

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2022  τα περισσότερα περιστατικά που διαγνώσθηκαν
και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ αφορούσαν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της
απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών. Ειδικότερα, οι 202
(46,98%) νέες 
HIV διαγνώσεις αφορούν σε άνδρες που είχαν απροφύλακτες
σεξουαλικές επαφές με άνδρες (ΑΣΑ), ενώ οι 94 (21,80%) αφορούν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής. Η ενέσιμη κοινή χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (ΧΕΝ)
δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης για 52 (12.09%) νέα περιστατικά.
Επίσης, κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2022 δηλώθηκε 5 περιστατικά κάθετης μετάδοσης του ιού.
Συμπερασματικά, στην Ελλάδα, διαχρονικά οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού
αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών
με εξαίρεση το 2012. Μετά την επιδημία στους ΧΕΝ την τριετία 201113,
παρατηρείται μια μείωση σε αυτή την κατηγορία μετάδοσης με εξαίρεση το 2018.


Η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ:

 

Παγκοσμίως,εώς το τέλος του 2021  έχουν καταγραφεί:
-38,4 εκατομμύρια άτομα που με HIV λοίμωξη, 36,7 εκ. ενήλικες και 1,7 εκ. παιδιά
-1,5 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις HIV λοίμωξη,
-650.000 θάνατοι από HIV λοίμωξη,
-75% λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και
-85% των κρουσμάτων να έχουν διαγνωστεί…
Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε μακριά από τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για έλεγχο της πανδημίας του AIDS.O στόχο του UNAIDS 95-95-95, δηλαδή το 95% των κρουσμάτων να έχουν διαγνωστεί, το 95% να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 95% να έχει πετύχει ιική καταστολή.
Σημαντική μείωση παρατηρείται στους θανάτους από AIDS, λόγω των νέων θεραπειών, που εφαρμόζονται.
 
 

HIV:

• RNA-ιός (SS-RNA-RT)
• Ανήκει στην ομάδα των ρετροϊών
• Χαρακτηριστικό: η παραγωγή DNA από RNA με τη βοήθεια του ενζύμου «ανάστροφη μεταγραφάση» (reverse transcriptase)
 Άλλοι ανθρώπινοι ρετροϊοί: HTLV-1, HTLV-II
 Mεταδίδεται:
• Με τη σεξουαλική επαφή:
Κάθε είδος, μορφή, ποικιλία
• Με το αίμα:
Χρήστες iv ουσιών, ατυχήματα, μεταγγίσεις*
• Kάθετα: Κατά την κύηση, τοκετό, θηλασμό
 ΔΕΝ μεταδίδεται:
• Με απλή σωματική επαφή
• Χειραψία, αγκαλιά, φιλί
• Με κοινόχρηστα αντικείμενα
• Πόμολα, μαγειρικά σκεύη, ρούχα
• Με τα έντομα
• Από τουαλέττες
• Από θάλασσα-πισίνες
• Από πλυντήρια

Πορεία της νόσου

Πρωτογενής λοίμωξη

Πρόκειται για το αρχικό στάδιο της νόσου που ακολουθεί τη μόλυνση από HIV και χαρακτηρίζεται από μη ειδικά κλινικά σημεία και εργαστηριακά ευρήματα ιογενούς λοίμωξης. Το στάδιο αυτό διαρκεί συνήθως 1-2 εβδομάδες. Επίσης, τις πρώτες 23 περίπου μέρες της μόλυνσης ο ασθενής δεν αναπτύσσει αντισώματα κατά του ιού, και για αυτό το λόγο η περίοδος αυτή καλείται και “σιωπηλό παράθυρο” και είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος από την άποψη ότι ο φορέας μπορεί να μολύνει άλλους εν αγνοία του, ακόμα και αν έχει κάνει μια τυπική εξέταση αίματος.

Συμπτώματα ΠΡΩΤΟΛΟΙΜΩΞΗΣ

Φάση ασυμπτωματικής λοίμωξης :

Στο στάδιο αυτό ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός, είναι δυνατόν όμως να εμφανίζει κάποιες διαταραχές σε εργαστηριακές εξετάσεις. Παρόλο που ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδίδει τον ιό.

Φάση συμπτωματικής λοίμωξης

Στο στάδιο αυτό ξεκινούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου που είναι αποτέλεσμα μείωσης της κυτταρικής ανοσίας, όπως στοματική καντιτίαση, τριχωτή λευκοπλακία γλώσσας, υποτροπιάζων απλός έρπης και έρπης γεννητικών οργάνων, καθώς και εκτεταμένος έρπης ζωστήρας. Μπορεί να συνυπάρχει επίσης κεφαλαλγία, πυρετός, διάρροια, απώλεια βάρους, νυχτερινοί ιδρώτες και κυρίως λεμφαδενοπάθεια.

Φάση ανοσοκαταστολής

Η καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος από τη δράση του ιού σε προχωρημένα στάδια κάνει το άτομο ευάλωτο σε ιούς, μύκητες, βακτήρια και παράσιτα που υπό άλλες συνθήκες δε θα προσέβαλαν τον άνθρωπο ή θα προκαλούσαν πολύ ήπιας μορφής νόσο (ευκαιριακές λοιμώξεις). Επίσης η έλλειψη επιτήρησης του οργανισμού από το ανοσοποιητικό του σύστημα για νεοπλασίες κάνει συχνή την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου, όπως το σάρκωμα Kaposi το λέμφωμα, τον καρκίνο του στοματοφάρυγγος, του πρωκτού και του τραχήλου της μήτρας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

• Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ της λοίμωξης τίθεται με την εργαστηριακή αναζήτηση των αντισωμάτων κατά του ιού
 Μέθοδος screening: ELISA
 Θετικοποιείται 6-8 εβδομάδες από τη μόλυνση
 Μέθοδος επιβεβαίωσης: Western-Blot
 Είναι δυνατή η αναζήτηση του ιού στο αίμα με PCR

Πρόγνωση -θεραπεία

Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα. Σήμερα, η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο έναντι του HIV. Ωστόσο, επειδή η HAART μειώνει τη συγκέντρωση του ιού στα μολυσματικά βιολογικά υγρά και συνεπώς ελαττώνει την πιθανότητα μετάδοσής του, δίνεται πλέον μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας στον τομέα της πρόληψης.

Το AIDS σήμερα, παρά τα ακριβά φάρμακα που είναι διαθέσιμα, παραμένει νόσος η οποία επιφέρει το θάνατο. Ανάλογα με το περιβάλλον και το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών, αυτό το αποτέλεσμα έρχεται συντομότερα σε υπανάπτυκτες χώρες και αργότερα στον αναπτυγμένο κόσμο. Τα αντιρετροϊκά φάρμακα που παρέχονται για την ασθένεια παρατείνουν την ζωή των ασθενών, αλλά δε θεραπεύουν το AIDS. Σύγχρονη αντιρετροϊκή θεραπεία επιτεύγματα:

• Μείωση ιικού πολλαπλασιασμού, μείωση ιικού φορτίου (μη ανιχνεύσιμο)
• Ανασυγκρότηση ανοσολογικής απάντησης
• Μείωση συχνότητας καιροσκοπικών εκδηλώσεων, αύξηση επιβίωσης (μείωση δεικτών νοσηρότητας και θνητότητας)
• Μείωση αναγκών νοσηλείας

• Βελτίωση ποιότητας ζωής
**Εως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση στη χώρα μας της προφυλακτικής αγωγής για τον ιό HIV, PrEP. Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να επεξεργασθεί πώς και σε ποιους θα διατίθεται η PrEP, έχει ήδη καταθέσει την πρότασή της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται –εκτός απροόπτου– έως το τέλος του μήνα να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις. Μεταξύ των όρων που εισηγούνται οι ειδικοί είναι να προηγείται έλεγχος για την HIV λοίμωξη πριν από τη χορήγηση της αγωγής, καθώς και να γίνεται ετήσιος έλεγχος όσων λαμβάνουν την αγωγή τόσο για τον HIV όσο και για άλλα μεταδιδόμενα και μη νοσήματα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο υπερψηφίστηκε τροπολογία με την οποία θεσπίστηκε η διάθεση της PrEP. Παράλληλα, οι ειδικοί επιστήμονες ζητούν να επιτραπεί και στη χώρα μας η διάθεση των self test για τον HIV που θα βοηθήσει στην ταχύτερη διάγνωση νέων περιστατικών λοίμωξης. Ηδη αυτό γίνεται σε άλλες χώρες, ωστόσο στην Ελλάδα νόμος που ψηφίστηκε στην αρχική φάση εκδήλωσης του AIDS στη χώρα και ο οποίος θεωρείται ξεπερασμένος, απαγορεύει την εισαγωγή αυτών των τεστ στη χώρα μας…

*ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ* . (Ιπποκράτης ο Κώος , 460 – 370 π.χ.).

πηγή: creta24

1i-dekemvri-pagkosmia-imera-aids-hiv/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button