Απόψεις

Η Ελλάδα και οι κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού δρόμου

Η κρίσιμη περίοδος της υπερδεκαετούς κρίσης, εν μέσω εφαρμογής μνημονιακών δεσμεύσεων σε σειρά κοινοτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τις αβεβαιότητες που υπήρχαν, τους επιθετικούς, ριζοσπαστικούς τόνους που καθοδηγούνταν από ακραία κινήματα, δεν οδήγησαν σε κανένα χρονικό σημείο στο να αμφισβητηθεί η συμμετοχή της χώρας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα και όταν η χώρα οδηγούνταν σε ένα εντελώς λαθεμένο, καταστροφικό δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015, η ελληνική κοινωνία είχε πλήρη αντίληψη από τα ιδιαίτερα ισχυρά οφέλη που προέκυψαν σε όλη την μεταενταξιακή περίοδο.

Όμως η Ευρώπη, η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, δεν είναι μια επιφανειακή προσέγγιση. Από την αποδοχή της αίτησης ένταξης της Ελλάδος το 1979, χρονιά που στην ΕΟΚ τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονταν για πρώτη φορά, με άμεση, καθολική ψηφοφορία, έως την ελληνική θέση που οδήγησε στην υιοθέτηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων στα πρώτα ενταξιακά χρόνια, με την γρήγορη εγκατάλειψη των δημαγωγικών συνθημάτων για την έξοδο από την ΕΟΚ , με την ισότιμη θέση της ελληνικής κυβερνήσεως την 10ετία του ’90 στην υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ένα σταθερό βήμα για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, την ένταξη μας στο ευρώ, όλα αυτά αποτελούν κατακτήσεις του συνόλου της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Όλοι εμείς, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, έχουμε ένα κοινό συμφέρον, μαζί με εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους Πολίτες. Όμως τώρα, το ιστορικό, ευρωπαϊκό μας αποτύπωμα, θέτει ως απαίτηση προς τις δημοκρατικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, την ενίσχυση του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ως ένα εκ των κορυφαίων ζητημάτων στις πολιτικές, προγραμματικές τους ατζέντες.

Εάν τα ελληνικά φιλοευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα εκφράζονται υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πλαισίου, δημιουργείται η αναγκαιότητα ουσιαστικής προσέγγισης του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Να αναπτύξουν την εσωτερική δημόσια συζήτηση, γιατί το επίτευγμα της ενιαίας εσωτερικής αγοράς, οι θεμελιώδεις ελευθερίες μετακίνησης προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών, η συνοχή, δεν είναι απλά αυτονόητες κατακτήσεις των Πολιτών της Ευρώπης, αλλά μια διαρκής υπενθύμιση του πως οικοδομείται η Ευρώπη.

Οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να διαμορφώσουν τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, κάνοντας τον συστατικό στοιχείο στην πολιτική τους agenda, χωρίς τους πειθαναγκασμούς των στενών ιδεολογικών προσεγγίσεων.

Γιατί, σε καιρούς που η κρίση δεν κάνει διαχωρισμούς, που ο λαϊκισμός παραμένει στο προσκήνιο, αξίζει να θυμόμαστε, ότι, η ευρωπαϊκή ενοποίηση συνιστά το σπουδαιότερο μεταπολεμικό επίτευγμα των ευρωπαϊκών κρατών, διασφαλίζοντας την διαρκή ειρήνη, δίνοντας απαντήσεις που δεν μπορεί να είναι η μηχανιστική στασιμότητα κάποιων λύσεων.

Το «Μένουμε Ευρώπη» δεν είναι απλά ένα σημείο χρονικής αναφοράς του Ιουλίου του 2015, αλλά η αναφορά της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας στο Εθνικό Κοινοβούλιο και στην Κοινωνία, που η Ευρώπη αποδεικνύεται εν μέσω κρίσεων, ότι είναι παρούσα απέχοντας όμως από τον στόχο μιας βαθύτερης ενοποίησης, καταφέρνοντας να μην ευοδωθούν οι ευσεβείς πόθοι των εκφραστών του αντιευρωπαϊκού λόγου.

Για την Ευρώπη, έχει έρθει η ώρα των μεγάλων πολιτικών μηνυμάτων, των αντίστοιχων συμβολισμών, να ξεπερασθούν οι χαμηλές προσδοκίες των μικροεθνικών συμβιβαστικών αντιλήψεων, να αναδειχθεί η κοινή ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική, να προωθηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ξεπερνώντας τα ημιτελή πλαίσια της Νομισματικής Ένωσης.

Για την Ελλάδα είναι η δική της ώρα, με ευθύνη και αξιοπιστία να δημιουργήσει το υπόδειγμα για μια διαφορετική Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να αποτυπώσει ένα νέο κεφάλαιο στην σχέση της με την Ευρώπη, με οικονομική και πολιτική διάσταση. Αξιοποιώντας την συσσωρευμένη δυναμική των ευρωπαϊκών πλεονεκτημάτων, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του σήμερα, τις προοπτικές ολοκλήρωσης που διεκδικούνται.

Γιατί, η εθνική επιλογή της συμμετοχής της χώρας μέσα στην Ευρώπη έχει μια διαχρονική επικαιρότητα, αυτή του μηνύματος μιας Ευρώπης ενωμένης και ισχυρής, όχι μόνον στις κοινές πολιτικές της, αλλά και στην αποφασιστική προσήλωση της στα ιδρυτικά κείμενα της, στις αρχές και τις αξίες της.

Το άρθρο έχει γραφεί για το Creta24.gr

https://creta24.gr/i-ellada-kai-oi-katefthynseis-tou-evropaikou-dromou/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button