Xania

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων: Ζητούν την άμεση ενίσχυση του προσωπικού ενόψει τουριστικής περιόδου

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Χανίων απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο Μάλλιο, τον Προϊστάμενο του  Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο κ. Αστέριο Μαντζιώκα, τον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο Μιχαλόπουλο, τους Κ.κ. Βουλευτές του Νομού Χανίων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ζητώντας την άμεση ενίσχυση του Α.Τ. Αερολιμένα Χανίων, του Α.Τ. Αποκορώνου, του Α.Τ. Πλατανιά, του Α.Τ. Καντάνου/Σελίνου, του Α.Τ. Κισάμου, του Α.Τ. Χ. Σφακίων και του Α΄ Σταθμού Τροχαίας Β.Ο.Α.Κ, ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Στην επιστολή η Ένωση αναφέρεται και στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό της αστυνομίας στον νομό Χανίων τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας και δεν θα ανεχτούμε να εκτεθούν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους λόγω μειωμένου αστυνομικού προσωπικού».

Ακολουθεί η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων:

Θέμα: «Άμεση ενίσχυση Α.Τ. Αερολιμένα Χανίων – Α.Τ. Αποκορώνου Α.Τ. Πλατανιά – Α.Τ. Καντάνου/Σελίνου – Α.Τ. Κισάμου – Α.Τ. Χ. Σφακίων – Α΄ Σταθμού Τροχαίας Β.Ο.Α.Κ. ».

Κύριε Υπουργέ,

 Κύριε Αρχηγέ,

 Κύριε Επιτελάρχη,

 Κύριε Γενικέ Επιθεωρητή,

 Κ.κ. Βουλευτές,

Η έναρξη μίας ακόμη τουριστικής περιόδου για το Νομό Χανίων είναι προ των πυλών και συγκεκριμένα οι πρώτες πτήσεις είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Το Α.Τ. Αερολιμένα Χανίων κατά την τουριστική περίοδο του έτους 2022 εξυπηρέτησε 3.290.802 επιβάτες και συγκεκριμένα τον Ιούλιο  620.419 επιβάτες, τον Αύγουστο 586.864 επιβάτες, ενώ ενδεικτικά οι πτήσεις του Αυγούστου ήταν 3.818 τον αριθμό.

Το 2023 η ίδια Υπηρεσία εξυπηρέτησε 3.648.416 επιβάτες (αύξηση 10,9%) και συγκεκριμένα τον Ιούλιο  672.278 επιβάτες (αύξηση 8,4%), τον Αύγουστο 625.284 επιβάτες  (αύξηση 6,5%) , ενώ ενδεικτικά οι πτήσεις του Αυγούστου ήταν 3.981 τον αριθμό (αύξηση 4,3%).

Όσον αφορά την τρέχουσα τουριστική περίοδο για το έτος 2024 προβλέπεται αύξηση 3%-5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FRAPORT.

Συνάμα από πέρυσι με τη νέα εφαρμογή διαβατηριακού ελέγχου SIS RECAST αυξήθηκε ο χρόνος του σχετικού ελέγχου από 3 σε 12 δευτερόλεπτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρονοκαθυστέρηση στον απαιτούμενο έλεγχο των επιβατών.

Το Α.Τ. Αερολιμένα Χανίων, του οποίου το αυξημένο έργο ξεκινάει άμεσα αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα υποστελέχωσης καθώς η οργανική του δύναμη είναι 31 άτομα και η παρούσα 23, ενώ για ένα μέσο επίπεδο ετοιμότητας, κατά τη χειμερινή μάλιστα περίοδο, απαιτούνται καθημερινά τουλάχιστον 16 αστυνομικοί.

Σας κάνουμε μνεία ότι με τόσες ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό, είναι ανέφικτος ο πλήρης διαβατηριακός έλεγχος των εκατομμυρίων επιβατών και ένα οποιοδήποτε λάθος θα έχει όχι μόνο πανελλήνιο αλλά και διεθνές αντίκτυπο, με ότι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια. Σκεφτείτε μόνο το πιο απλό… την ταλαιπωρία των επιβατών κατά την πολύωρη παραμονή τους στο χώρο του Αεροδρομίου Χανίων και τη δυσφήμηση που θα υποστεί η χώρα μας.

Απαιτούνται αστυνομικοί για την πεζή περιπολία στις αίθουσες αφίξεων – αναχωρήσεων, στον ισόγειο χώρο – λοιπές εγκαταστάσεις, μεταγωγές συλληφθέντων ατόμων, αποτελεσματική στελέχωση των READER για το διαβατηριακό έλεγχο, αστυνόμευση Τροχαίας στους εξωτερικούς χώρους, συγκρότηση ομάδας Ασφαλείας για τη διερεύνηση πλαστών εγγράφων, εκτέλεση υπηρεσίας Αξιωματικού Υπηρεσίας και γραμματειακή υποστήριξη.

Επίσης τα στοιχεία του Ε.Ο.Τ. μας αναφέρουν ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δραστηριοποιούνται 582 ξενοδοχειακές μονάδες με 26.684 δωμάτια και 50.189 κλίνες, ενώ ακόμα υφίστανται 7.346 μη κύρια τουριστικά καταλύματα με 33.080 δωμάτια και 94.686 κλίνες.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι  οι τουλάχιστον 4.000.000 επισκέπτες χωρίς να υπολογίζουμε  αυτών που καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς θα πρέπει να τύχουν της ανάλογης αστυνόμευσης και το βάρος πέφτει στα Αστυνομικά Τμήματα υπαίθρου και συγκεκριμένα Α.Τ. Αποκορώνου, Α.Τ. Πλατανιά, Α.Τ. Κισάμου, Α.Τ. Χ. Σφακίων, Α.Τ. Καντάνου / Σελίνου, Υπηρεσίες έδρας και Α΄ Σταθμός Τροχαίας Β.ΟΑ.Κ..

Οι συγκεκριμένες  όμως Υπηρεσίες μόλις και μετά βίας εκτελούν τώρα τις αστυνομικές τους υποχρεώσεις, επομένως τι θα γίνει από τις 20 Μαρτίου και μετά που ξεκινάει η ενισχυμένη τουριστική περίοδος;

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι ο Α΄ Σταθμός Τροχαίας Β.Ο.Α.Κ., ο οποίος έχει όλο το βάρος της τροχονομικής αστυνόμευσης του «πολύπαθου» Β.Ο.Α.Κ., έχει απομείνει μόνο με 18 αστυνομικούς παρούσα δύναμη αν και έχει οργανική δύναμη 30. Παράλληλα από τους 18 παρόντες αστυνομικούς εκ των οποίων οι 6 είναι ο Διοικητής και οι λοιποί εκτελούντες εσωτερική υπηρεσία, απομένουν μόνο 12 αστυνομικοί να περιπολούν στον Β.Ο.Α.Κ. και μάλιστα τον Ιούνιο αποχωρούν άλλοι 2 οι οποίοι είναι τώρα προσκολλώμενοι στην εν λόγω Υπηρεσία. Περιμένουμε λοιπόν να αστυνομευτεί ο Β.Ο.Α.Κ. από 10 αστυνομικούς κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο που γνωρίζουν οι πάντες την τεράστια κυκλοφορία οχημάτων καθ’ όλο το 24ωρο;

Τα επαρχιακά Αστυνομικά Τμήματα δεινοπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και πως θα γίνει διαφορετικά όταν:

α) Α.Τ. Αποκορώνου με οργανική δύναμη 34 αστυνομικών έχει παρούσα δύναμη 24!!!

 β) Α.Τ. Πλατανιά με οργανική δύναμη 44 αστυνομικών έχει παρούσα δύναμη 25!!!

γ) Α.Τ. Κισάμου με οργανική δύναμη 30 αστυνομικών έχει παρούσα δύναμη 26!!!

δ) Α.Τ. Καντάνου/ Σελίνου με οργανική δύναμη 26 αστυνομικών έχει παρούσα 13!!!

ε) Α.Τ. Χ. Σφακίων με οργανική δύναμη 15 αστυνομικών έχει παρούσα δύναμη 7!!!

στ) Τμήμα Άμεσης Δράσης Χανίων με οργανική δύναμη 61 αστυνομικών έχει παρούσα 51!!!

ζ) Τμήμα Τροχαίας  Χανίων με οργανική δύναμη 43 αστυνομικών έχει παρούσα 34!!!

η) Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Χανίων με οργανική δύναμη 45 αστυνομικών έχει παρούσα 27!!!

  Συνολικά στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων υφίσταται οργανική δύναμη 575 αστυνομικών και η παρούσα δύναμη είναι 495.

Καθώς Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, όπως δείξατε πρόσφατα με τις μηδενικές τακτικές μεταθέσεις, ζητάμε  για τη θερινή περίοδο, απόσπαση 20 αστυνομικών από άλλες Δ.Α. της Χώρας και τουλάχιστον 50 Δοκίμων Αστυφυλάκων για την ενίσχυση των παραπάνω Υπηρεσιών κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας και δεν θα ανεχτούμε να εκτεθούν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους λόγω μειωμένου αστυνομικού προσωπικού!

https://creta24.gr/enosi-astynomikon-ypallilon-chanion-zitoun-tin-amesi-enischysi-tou-prosopikou-enopsei-touristikis-periodou/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button