Xania

Αλλάζουν εικόνα πέντε λιμάνια των Χανίων – Σημαντικά έργα ανάπτυξης γίνονται πραγματικότητα (φωτο)

Σημαντικά έργα αναβάθμισης που αφορούν σε πέντε λιμάνια του νόμου Χανιών αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τα έργα αυτά αφορούν το λιμάνι της Σούδας, το λιμάνι Σφακιων, το λιμάνι της Αγίας Ρουμελης, το λιμάνι της Γαύδου και το λιμάνι της Παλαιοχώρας.

Οι μελέτες που θα αλλάξουν οριστικά την εικόνα των πέντε λιμανιών, θα τα καταστήσουν άκρως ανταγωνιστικά και θα συμβάλλουν σημαντικά στη καλύτερη εξυπηρέτηση των πλοίων και των επιβατών παρουσιάστηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΧ παρουσία των ΓΓ του Υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης και Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, της βουλευτού Χανίων Ντόρας Μπακογιάννης και των δήμαρχων όλων των δήμων του νόμου Χανίων. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η σημασία των συγκεκριμένων επενδύσεων στα λιμάνια του νησιού καθώς για πολλά χρόνια ελλείψει πόρων δεν είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα και έτσι τα λιμάνια δεν ήταν αποδοτικά στο μέγιστο βαθμό. 

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την παρουσίαση των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν στο Λιμάνι Σφακίων , «Μαύρο Λιμνώνα», όπου θα γίνει ανακατασκευή και επέκταση του προσηνέμου μώλου στα 270μ. Στόχος του έργου είναι να βελτιωθούν οι κυματικές συνθήκες και να αυξηθεί η λιμενολεκανή ώστε να μπορούν να εισέρχονται πιο εύκολα τα πλοία στο λιμάνι. Το έργο έχει προϋπολογισμό 11.000.000 ευρώ.

Στη συνέχεια ακολούθησε η μελέτη για το λιμάνι της Αγίας Ρουμέλης. Όπως τονίστηκε το συγκεκριμένο λιμάνι βρίσκεται στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς και εξυπηρετεί δεκάδες επισκέπτες καθημερινά. Η μελέτη για το συγκεκριμένο λιμάνι προβλέπει τη κατασκευή ενός μώλου 120μ και την δημιουργία ράμπας που θα διευκολύνει την αποβίβαση τον επισκεπτών. Το έργο έχει προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ.

Για το λιμάνι της Γαυδου το οποίο είναι ιδιαίτερης βαρύτητας καθώς είναι το μοναδικό λιμάνι που εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού αναμένεται να διαμορφωθεί μια προβλήτα 52 τμ. 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η μελέτη για την επέκταση του λιμένα της Παλαιόχωρας. Ειδικότερα η μελέτη προβλέπει την ανακατασκευή και επέκταση του προσηνέμου μώλου κατά 400μ. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή προβλήτας μήκους 100μ και πλάτους 25μ..

Με την ολοκλήρωση των έργων θα επιτευχθεί η εξυπηρέτηση των Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων της ακτοπλοΐας, η βελτίωση της εξυπηρέτησης των σκαφών αναψυχής και των αλιευτικών σκαφών με την αύξηση της θέσης του ελλινιμενισμού, η βελτίωση της λειτουργικότητας του λιμένα ο οποίος θα καταστεί ασφαλής σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τέλος η περαιτέρω αύξηση του τουρισμούς

Ο Αντώνης Περράκης, δήμαρχος Καντάνου Σελίνου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης του λιμανιού της Παλαιοχώρας ενώ έθεσε το ζήτημα της κατασκευής μιας προβλήτας στον αρχαιολογικό χώρο της Λισσού όπου το καλοκαίρι δένουν δεκάδες σκάφη και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση οι επισκέπτες.

Παράλληλα ο κ. Περάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μισό – βουλιαγμένου πλοίου στο λιμάνι το οποίο παραμένει σε αυτή τη κατάσταση και βουλιάζει μέρα με τη μέρα ενώ απευθύνει έκκληση προς τους γενικούς γραμματείς να γίνει κάτι πριν βουλιάξει τελείως και είναι πιο δύσκολη η απομάκρυνση του. 

Τέλος για το λιμάνι της Σούδας παρουσιάστηκαν οι μελέτες για την κατασκευή του νέου σταθμού επιβατών, συνολικής έκτασης 8.745 μέτρων που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του λιμανιού. Μέχρι στιγμής στο λιμάνι της Σούδας όπως τονίστηκε δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένο χώρος υποδοχής των επιβατών που την καλοκαίρι περίοδο φτάνουν τους εκατοντάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση. Το έργο έχει προϋπολογισμό 10.500.000 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα παρουσιάστηκε και μια δεύτερη μελέτη για την δημιουργία καινούργιας μαρίνας που θα μπορούν να δένουν κρουαζιερόπλοια και σκάφη στο λιμάνι. Μια μελέτη ιδιαίτερης σημασίας καθώς η κρουαζιέρα στα Χανιά βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και η υπάρχει η επιθυμία τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Παράλληλα στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν και επιμέρους έργα και μελέτες που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν σε αλλά μικρότερα λιμάνια του νόμου. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά για την μελέτη του έργου για κατασκευή κυματοθραυστών στο λιμάνι Κολυμβαρίου. Ένα έργο που όπως τονίστηκε στη σύσκεψη είναι ιδιαίτερης σημασία για το συγκεκριμένο λιμάνι. Η αρχική μελέτη προέβλεπε τη κατασκευή 7 κυματοθραυστών ωστόσο για περιβαλλοντικούς λόγους δημιουργήθηκαν οι 3. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πλατάνια, Γιάννης Μαλανδράκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι τρεις κυματοθραύστες βοήθησαν σημαντικά το παραλιακό κομμάτι της περιοχής και τις επιχειρήσεις και για αυτό το λόγο θα πρέπει να εξεταστεί τι θα γίνει με την υλοποίηση και του υπόλοιπου έργου. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο δήμος Αποκόρωνα είναι «αδικημένος» καθώς δεν έχουν δρομολογηθεί έργα για τα λιμάνια του. Μάλιστα ανέφερε ότι η μόνη παρέμβαση που έχει πραγματοποιηθεί είναι στο βόρειο λιμενοβραχίονα στο λιμάνι Καλυβών ενώ έθεσε για ακόμα μια φορά το ζήτημα της δημιουργίας δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στον Αποκόρωνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/613103/allazoun-eikona-pente-limania-ton-chanion-simantika-erga-anaptyxis-ginontai-pragmatikotita-foto/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button