Xania

Αντιδράσεις για επίσκεψη Γερμανών στα Χανιά: «Όχι στη χειραγώγηση της Ελληνικής εκπαίδευσης από το Γερμανικό κράτος!»

Μια επικείμενη επίσκεψη Γερμανών εκπαιδευτικών στα Χανιά έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς υπάρχει ανησυχία ότι επιχειρείται μια ακόμη παρέμβαση σε ιστορικά γεγονότα. Στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται το υπουργείο Παιδείας της χώρας μας, η πρεσβεία της Γερμανίας αλλά και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα

«Με αφορμή μία ακόμη απόπειρα ωμής παρέμβασης του Γερμανικού Κράτους στην Ελληνική Εκπαίδευση, που πρόκειται να λάβει χώρα τις επόμενες μέρες στο νομό Χανίων, καταθέτουμε κάποιες επισημάνσεις μας, που αποκαλύπτουν τους πραγματικούς σκοπούς μία δήθεν «αθώας» συνάντησης Γερμανών και Ελλήνων εκπαιδευτικών:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη στο «Μνημείο Αλεξιπτωτιστών» στα περίχωρα των Χανίων. Θυμίζουμε ότι οι Χανιώτες, δικαίως, ονόμασαν το μνημείο αυτό και ολόκληρη την περιοχή «κακό πουλί», καθώς αναπαριστά έναν γερμανικό αητό με γαμψά νύχια, που εφορμά για να κατασπαράξει την Κρήτη. Πρόκειται για μνημείο μίσους, βαρβαρότητας και σκοταδισμού, που ανεγέρθηκε από τη Βέρμαχτ το 1941. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το μνημείο επισκέφθηκε, τον Αύγουστο του 1942, ο κατοχικός «Πρωθυπουργός», επικεφαλής του δωσιλογικού – ναζιστικού εκτρώματος της «Ελληνικής Πολιτείας» Γεώργιος Τσολάκογλου, ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εισβολέων!..

Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στα Φλώρια, ένα χωριό δίπλα στην Κάνδανο, όπου προφανώς θα επισκεφθούν οι εκπαιδευτικοί και το μνημείο των Ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ, που αναγέρθηκε το 1941. Στο μνημείο αυτό δεσπόζει η ναζιστική επιγραφή «Έπεσαν για την Μεγάλη Γερμανία»!.. Αλήθεια, έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι την ιστορία της Κατοχής;

Είναι ντροπή τα μνημεία αυτά της ναζιστικής βαρβαρότητας που ανεγέρθησαν στην περίοδο της Κατοχής να υπάρχουν ακόμη στην Κρήτη, δίνοντας την ευκαιρία στο Γερμανικό Κράτους και Έλληνες που συνεργάζονται μ’ αυτό (π.χ. Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης) να συνδιοργανώνουν επισκέψεις σ’ αυτά εκπαιδευτικών. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, μέσω εγκυκλίου της οργανωτικής συντονίστριας του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κρήτης – ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης Δρ. Σωτηρίας Μαρτίνου, συντονίστρια των σχολικών συμβούλων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης), καλεί και παροτρύνει τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Κρήτης να συμμετάσχουν σ’ αυτή την εθνικά επιζήμια και ανιστόρητη εκπαιδευτική συνάντηση και να συμβάλουν, χωρίς ίσως να το γνωρίζουν, στην πλαστογράφηση της Ιστορίας της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης. Για την Δρ. Μαρτίνου, μάλιστα, προκύπτει και μείζον ηθικό – δεοντολογικό και νομικό ζήτημα καθώς είναι η ίδια που ηγείται της επιτροπής για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Κρήτης που έχουν θέσει υποψηφιότητα για διευθυντές σχολικών μονάδων!

Τέλος, έχει προγραμματιστεί «Εισήγηση και συζήτηση: Ο ρόλος της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, προγράμματα για την διαχείριση της ιστορικής μνήμης, ανάπτυξη και παρόν των ελληνογερμανικών σχέσεων – Γερμανική Πρεσβεία Αθηνών ή συζήτηση με την Γενική Πρόξενο και Διευθύντρια του Κέντρου Γκαίτε στα Χανιά». Ο τίτλος της ενότητας αυτής τα λέει όλα για το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι το ρόλο της Γερμανίας στην Ελλάδα: ως επικυρίαρχου! Αντίθετα, απουσιάζει κάθε επαφή με εκπροσώπους του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Αποκαλύπτεται, ξεκάθαρα, η πραγματική στόχευση τέτοιων παρεμβάσεων, που δεν είναι άλλη από την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι τρέφουμε φιλικά αισθήματα απέναντι στον γερμανικό λαό, όπως και όλους τους λαούς του κόσμου. Θεωρούμε όμως ότι η πραγματική φιλία και συνεργασία των λαών μπορεί να στηριχθεί μόνο στα στέρεα θεμέλια της ιστορικής Αλήθειας, του αμοιβαίου Σεβασμού και της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, η πολύχρονη υποστήριξη και ενεργός συμμετοχή Γερμανών δημοκρατών, συλλογικοτήτων και κομμάτων στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση απέναντι στις μεθοδεύσεις του Γερμανικού Κράτους, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανιδιοτελούς αλληλεγγύης. Και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δημοκρατικός, αντιφασιστικός αυτός κοινός μας αγώνας, ανοίγει μία ελπιδοφόρα προοπτική για την Ευρώπη!

Καλούμε λοιπόν τους Μαρτυρικούς Δήμους της Κρήτης και κάθε επίσημου φορέα καθώς και τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα συνδικαλιστικά τους όργανα να μην νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τις μεθοδεύσεις του Γερμανικού Κράτους που στοχεύουν στη χειραγώγηση της Εκπαίδευσης, την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να θέσει τέλος σε κάθε διευκόλυνση ή ανοχή στις επονείδιστες αυτές προσπάθειες του Γερμανικού Κράτους.

Καλούμε, τέλος, την Ελληνική Κυβέρνηση, σεβόμενη την από 17.4.2019, ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, να απαιτήσει από τη Γερμανική Κυβέρνηση την καταβολή των Γερμανικών Οφειλών, αίροντας, ταυτόχρονα, κάθε εσωτερικό νομικό εμπόδιο, ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και συνολικά στον Ελληνικό Λαό, που υπέφερε όσο ελάχιστοι Λαοί στη διάρκεια της Κατοχής.»

Συντονιστική Επιτροπή Γερμανικών Οφειλών (CHC, IHA, HANC, Ίδρυμα Δελιβάνη)

Στην ιστοσελίδα του ελληνοαμερικανικού εθνικού συμβουλίου έχει αναρτηθεί και επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Γερμανικών Οφειλών η οποία απευθύνεται στον γενικό διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης απαντώντας σε προηγούμενες επιστολές οι οποίες δεν δημοσιοποιήθηκαν:

«Προς: Κυρία και κύριο Ζορμπά

(Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης)

Από: Συντονιστική Επιτροπή Γερμανικών Οφειλών (CHC, IHA, HANC, Ίδρυμα Δελιβάνη)

Αγαπητοί κυρία και κύριε Ζορμπά, Η λεκτική επίθεση στην επιστολή σας (από 22 Φεβρουαρίου) περί «συκοφαντιών» και προβληματικού «ήθους» και «επιπέδου» της επιστολής της Επιτροπής Γερμανικών Οφειλών (από 8 Φεβρουαρίου) δεν σας βοηθάει στο να μην απαντήσετε στις ερωτήσεις που θέσαμε, τόσο στην 1η επιστολή μας στην οποία αναφέρεστε, όσο και στην 2η επιστολή μας της οποίας το επίπεδο και ύφος παραλείψατε να δυσφημήσετε. Είναι προφανές τοις πάσι ότι δεν ευσταθεί η δικαιολογία σας, πως δεν αναφέρεστε στο θέμα των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα διότι είναι θέμα “πολιτικό” .

Η πρόσκληση Γερμανών καθηγητών για επίσκεψη σε ολοκαυτώματα της Κρήτης που προκάλεσαν οι Γερμανοί είναι θέμα πολιτικό. Η προσπάθεια επιμόρφωσης καθηγητών στην ιστορία της Κατοχής είναι θέμα πολιτικό. Η πρόσκληση της Γερμανικής Πρεσβείας στην εκδήλωσή σας είναι θέμα πολιτικό. Απλά, προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την αποφυγή αναφοράς στο γερμανικό χρέος διότι η Γερμανία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αποζημιώσει τα θύματα και το Ελληνικό κράτος για τις καταστροφές που προκάλεσε, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες Παρισιού και Λονδίνου. Κι αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι η εκδήλωση σας εξυπηρετεί γερμανικά και όχι ελληνικά συμφέροντα. Επαναλαμβάνουμε για 3η φορά τις αναπάντητες εκ μέρους σας ερωτήσεις μας:

  1. Πώς σε ένα πρόγραμμα «σεμιναρίου επιμόρφωσης» Γερμανών και Ελλήνων εκπαιδευτικών με «θεματική εστίαση τη γερμανική κατοχή της Ελλάδας και την ελληνική αντίσταση» (όπως αναφέρετε στην πρόσκληση του προγράμματός σας) δεν προσκαλείτε ούτε ένα Έλληνα ιστορικό, ούτε έναν Έλληνα μελετητή της Γερμανικής Κατοχής και του συνεπαγόμενου Γερμανικού χρέους στην Ελλάδα;
  2. Γιατί αντί ειδημόνων της ιστορίας εμπλέκετε στην εκδήλωσή σας τη Γερμανική Πρεσβεία, γεγονός που η κ. Ζορμπά δήλωσε διαδικτυακά ότι αγνοούσε, λέγοντας ότι το Γερμανικό πρόγραμμα που είχε ανά χείρας δεν περιλάμβανε την παράγραφο στην οποία αναφέρθηκε η Επιτροπή μας, παράγραφο στο πρόγραμμά σας την οποία υπενθυμίζουμε ακολούθως; «Κυρ. 02 Απριλίου 2023 09:00 Εισήγηση και συζήτηση: Ο ρόλος της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, προγράμματα για την διαχείριση της ιστορικής μνήμης, ανάπτυξη και παρόν των ελληνογερμανικών σχέσεων – Γερμανική Πρεσβεία Αθηνών ή συζήτηση με την Γενική Πρόξενο και Διευθύντρια του Κέντρου Γκαίτε στα Χανιά» 3. Γιατί η Γερμανική Πρεσβεία «διαχειρίζεται» στην Ελλάδα την ιστορική μνήμη της Γερμανικής Κατοχής της Ελλάδας, και ποια είναι αυτά τα «προγράμματα διαχείρισης» στα οποία αναφέρεται η εκδήλωσή σας; Μετά από την αδυναμία σας να απαντήσετε σε αυτές τις απλούστατες ερωτήσεις (που ήδη θέσαμε σε 2 επιστολές μας) οι συντονιστές της Επιτροπής Γερμανικών Οφειλών θεωρούμε ότι (εν γνώσει σας ή όχι) η εκδήλωσή σας εντάσσεται στην προσπάθεια παρέμβασης του Γερμανικού κράτους στην Ελληνική εκπαίδευση, παραχαράσσοντας την ιστορία, όπως ήδη προσπάθησε με το πρόγραμμα MOG.

Οι Συντονιστές της Επιτροπής Γερμανικών Οφειλών

Dr. Costas Pappas (Canadian Hellenic Congress),

Professor Maria Negreponti Delivani (Ίδρυμα Νεγρεπόντη Δελιβάνη),

Professor Helen Savaki (International Hellenic Association),

Dr. Panayiotis Baltatzis (Hellenic American National Council)»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

Αντιδράσεις για επίσκεψη Γερμανών στα Χανιά: «Όχι στη χειραγώγηση της Ελληνικής εκπαίδευσης από το Γερμανικό κράτος!»

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button