Xania

Γενί Σαφάκ: Έτοιμο το Αναντολού να… σαλπάρει για Αιγαίο και Κρήτη

Το πρώτο πλοίο SIHA στον κόσμο, όπως διαφημίζεται από την Τουρκία, το ελικοπτεροφόρο Αναντολού, το οποίο μπορεί να φέρει περισσότερα από 100 οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, παραδόθηκε στο τουρκικό ναυτικό, σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Το πλοίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αποστολές στη Μεσόγειο, αναφέρει η Γενί Σαφάκ, και κυρίως στο Αιγαίο και την Κρήτη.

«Το TCG Αναντολού, που θα γίνει η ναυαρχίδα των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων παίρνοντας τον τίτλο του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου, ετοιμάζεται να… σαλπάρει, μετά από 7 χρόνια προετοιμασίας. Η κατασκευή του γιγάντιου πλοίου που όλοι περίμεναν ενθουσιασμένοι έφτασε στο τέλος της», υποστηρίζει φιλο-κυβερνητική εφημερία και παραδόθηκε στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

«Το πλοίο, το οποίο ναυπηγήθηκε από τη Sedef Shipyard, αναμένεται να μεταφερθεί στα ναυπηγεία του Πέντικ στην Κωνσταντινούπολη για τη συναρμολόγηση των οπλικών συστημάτων, των ραντάρ και των άλλων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Μετά την παράδοση στο ναυτικό, αποβατικά σκάφη που μετέφεραν σώμα πεζοναυτών φορτώθηκαν στο πλοίο μήκους 231 μέτρων και πλάτους 32 μέτρων.

Στην πρώτη άσκηση που διεξήχθη στο TCG Αναντολού στα ανοιχτά της θάλασσας του Μαρμαρά δοκιμάστηκε με επιτυχία η προσγείωση και η απογείωση όλων των ειδών αεροσκαφών του πολεμικού ναυτικού, ενώ επίσης ομάδες κομάντος υποβρύχιων καταστροφών, που ονομάζονται ‘Κροκόδειλοι, αναπτύχθηκαν στο γιγάντιο πλοίο», αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.

Στο πλοίο θα υπηρετούν περίπου 1.300 άτομα.

Στο κατάστρωμα του Αναντολού προσγειώθηκαν επιτυχώς ελικόπτερα AH-1W SUPER COBRA και SH-70 SEA HAWK που ανήκουν στο πολεμικό ναυτικό, αλλά αναμένεται να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο ελικόπτερα τύπου T625 GOKBEY και T-129 Atak.

«Αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις άρχισαν να παίρνουν τις θέσεις τους τις προηγούμενες εβδομάδες μετά από επιτυχείς δοκιμές στο πλοίο, το οποίο αναμένεται να κινηθεί γύρω από τη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο) και την Κρήτη για να στείλει μήνυμα στην Ελλάδα», υπογραμμίζει η Γενί Σαφάκ, που υπενθυμίζει την ανθελληνική στρατηγική στόχευσή της.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να εισαγάγει μια νέα ιδέα στην ιστορία του ναυτικού πολέμου με το TCG Αναντολού με το «κοπάδι» των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα διαθέτει.

Η εταιρεία Baykar ανέπτυξε ειδικά για το Αναντολού το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB-3 με πτυσσόμενα φτερά και δυνατότητα προσγείωσης και απογείωσης μικρής εμβέλειας.

Όπως αναφέρεται, στη δοκιμή με προσομοίωση που έγινε ήδη, το SIHA χτύπησε τον εχθρό, δηλ. τα ελληνικά νησιά με επιτυχία.

Εκτός από το Bayraktar TB3, το πρώτο μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος της Τουρκίας στο Αναντολού θα αναπτυχθεί επίσης και Bayraktar KIZILELMA, που πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 14 Δεκεμβρίου 2022 και τη δεύτερη επιτυχημένη πτήση του στις 24 Ιανουαρίου.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο αναπτύχθηκε για να έχει τη δυνατότητα προσγείωσης και απογείωσης σε πλοία με μικρούς διαδρόμους, θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αποστολές στο εξωτερικό χάρη σε αυτή τη δυνατότητα.

Το αεροσκάφος θα μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 1.500 κιλών με μέγιστο βάρος απογείωσης 6 χιλιάδες κιλά.

Από την άλλη πλευρά, εκτός από τα αεροσκάφη, οχήματα ξηράς, όπως το τανκ Altay, φορτώθηκε δοκιμαστικά στο TCG Αναντολού, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε ξανά πίσω στο χώρο κατασκευής του.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/618660/geni-safak-etoimo-to-anantolou-na-salparei-gia-aigaio-kai-kriti/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button