Xania

«Δε θα έρθει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ προς ψήφιση» – Εργαζόμενοι κατέθεσαν ψήφισμα στο Δ.Σ.

Ψήφισμα προς το δημοτικό συμβούλιο Χανίων επέδωσαν σήμερα εργαζόμενοι του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ των ΟΤΑ Ν. Χανίων, με το οποίο ζητούν την καταψήφιση του νομοσχεδίου δημιουργίας της ΡΑΑΕΥ, το οποίο όπως τουλάχιστον οι ίδιοι ισχυρίζονται ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στο ψήφισμά τους υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η ένταξη της εποπτείας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από τη Ρυθμιστικής Αρχή δε λύνει κανένα πρόβλημα και θα μετατρέψει το νερό σε εμπορεύσιμο προϊόν. Μάλιστα αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη 13 και 14 Μαρτίου και σε στάση εργασίας από τις 11.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου στις 15.00.

Ο δήμαρχος Χανίων ενημέρωσε το σώμα ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνου που είχε επικοινωνία με το υπουργείο, ο κ. Σκρέκας, ανέφερε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο δε θα έρθει προς ψήφιση και θα επιδιωχθεί μια συνάντηση με τις ΔΕΥΑ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σημανδηράκης ανέφερε ότι η αυτή η νέα σχεδιαζόμενη αρχή θα αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό για όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας. «Αυτό για εμάς είναι αρνητική συζήτηση και εξαιρετικά αρνητική πρόταση γιατί δημιουργεί ερωτηματικά». Όπως είπε ο δήμος μπορεί να αξιολογήσει τη λειτουργία της ΔΕΥΑΧ η οποία έχει θετικά αποτελέσματα. Το μόνο αρνητικό σημείο όπως ανέφερε ο δήμαρχος είναι αυτό της υποστελέχωσης συμπληρώνοντας ότι: «Η ΔΕΥΑΧ έχει αποθεματικό που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ άρα θα μπορούσε να προσλάβει κόσμο και όμως δεν μπορεί να το κάνει γιατί αυτό περνά από το κρατοκεντρικό κράτος». Συμπληρώνοντας είπε ότι υπάρχει η Διεύθυνση Υδάτων στην οποία υπάγονται οι ΔΕΥΑ οπότε το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται να καλύψει κάποιο κενό, τόνισε ο κ. Σημανδηράκης.

Ο κ. Γούλας ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΧ είναι μια αυτάρκης επιχείρηση και δεν έχει ανάγκη καμία παρέμβαση.

Ο κ. Αρχοντάκης από την πλευρά του τόνισε ότι δεν προκύπτει πουθενά από το νομοσχέδιο ότι υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση, υπογράμμισε ο κ. Αρχοντάκης. Όπως είπε: «Το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τις ΔΕΥΑ, αφορά ΤΟΕΒ και ΟΑΚ και όποιες άλλες εταιρείες ή φορείς διαχειρίζονται νερό και επειδή υπάρχουν προβλήματα και σε άλλες περιοχές στη διαχείριση του νερού πχ με ανταγωνιστικές πρακτικές μεταξύ ΤΟΕΒ. Με τη λογική λοιπόν πρέπει να υπάρξει κεντρική διαχείριση των πόρων από τη στιγμή που το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν ανήκει σε κανέναν. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί στο να υπάρχει εποπτεία των υδάτινων πόρων».

Συμπληρωματικά ο κ. Φραγκάκης υπογράμμισε ότι πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει σημείο που να παραπέμπει σε ιδιωτικοποίηση και έκανε λόγο για φαντασιώσεις. Όπως είπε μια ρυθμιστική αρχή ενέργειας διευρύνεται και συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο διαχείρισης. «Επίσης, επειδή στα Χανιά είμαστε καλά με το νερό δε σημαίνει ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχουν χωριά χωρίς νερό. Κάποιος λοιπόν θα πρέπει να ελέγξει τη λειτουργία και τις χρηματοδοτήσεις αυτών των παρόχων νερού» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι συμμερίζεται την αγωνία των εργαζομένων. Ένα αγαθό θα μετατραπεί σε εμπόρευμα όπως είπε και συμπλήρωσε ότι η διαδικασία με την οποία κατατέθηκε το νομοσχέδιο δεν είναι ξεκάθαρη καθώς δεν έγινε διαβούλευση με τους φορείς που διαχειρίζονται τα δίκτυα ύδρευσης. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα έχει τον τρόπο να διαχειρίζεται και τις ΔΕΥΑ και να ορίζει του κανόνες του ανταγωνισμού.

Ο κ. Βουρλάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο πατά σε μια ευρωπαϊκή οδηγία, την 60.2000. Η οδηγία αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο κοινωνικής πολιτικής, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο θα πρέπει να καταψηφιστεί αλλά να αποσυρθεί πλήρως.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/619250/de-tha-erthei-to-nomoschedio-gia-tis-deva-pros-psifisi-ergazomenoi-katethesan-psifisma-sto-d-s/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button