Xania

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Αλικιανό και τον Σκινέ του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά και η Περιφέρεια Κρήτης – ΠΕ Χανίων, σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς και τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Χανίων, διοργάνωσαν την Τρίτη 1 Αυγούστου τελετές τιμής και μνήμης στον Αλικιανό και στον Σκινέ , για τους εκτελεσθέντες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής από τους Γερμανούς κατακτητές, τον Αύγουστο του 1941.

Το πρωί της Τρίτης, στο Μνημείο Κερίτη, όπου εκτελέσθηκαν δεκάδες κάτοικοι των χωριών της γύρω περιοχής, ως αντίποινα στην αντίσταση που προέβαλαν στους κατακτητές , πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι ο Δήμος Πλατανιά τιμά με λιτές τελετές τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν κι αντιστάθηκαν για την ελευθερία του τόπου μας , σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν ζωντανά τα μηνύματα της θυσίας τους και να αναδειχθεί η τοπική μας ιστορία ενώ αναφέρθηκε και στην έναρξη των εργασιών αναστήλωσης της Ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, ενός χαρακτηριστικού ιστορικού τοπόσημου του Δήμου Πλατανιά. Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Βουλευτής Χανίων κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς. Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η φιλόλογος κ. Αικατερίνη Μαρκουλάκη, η οποία με την ομιλία της ανέπτυξε τα γεγονότα της περιοχής κατά τη Μάχη της Κρήτης και την αντίσταση των κατοίκων που οδήγησε σε αντίποινα με ομαδική εκτέλεση.

Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Δημητρογιαννάκης Στέλιος και Μπομπολάκης Χαρίτων, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ.Εμμανουήλ Ντουντουλάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος του ΚΚΕ κ. Αλέκος Μαρινάκης, η εκπρόσωπος και πρώην Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο Αναπληρωτής Διοικητή του Α.Τ.Πλατανιά κ Δημήτριος Κατσάνος, οι Προέδροι των Κοινοτήτων Αλικιανού κ. Παναγιώτης Στρατουδάκης & Σκινέ κ. Στέφανος Δερμιτζάκης ο Διευθυντής του Λυκείου Αλικιανού κ. Στυλιανός Στραυριαννουδάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλικιανού κ. Νικόλαος Κοκκινάκης,ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρητικών Σπουδών κ.Ερατοσθένης Καψωμένος, κάτοικοι της περιοχής καθώς και απόγονοι των εκτελεσθέντων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο Μνημείο Πεσόντων στον Σκινέ, ένα αναγνωρισμένο ως μαρτυρικό χωριό του Δήμου Πλατανιά λόγω των εκτελέσεων των ανδρών, της καταστροφής των σπιτιών και των περιουσιών αλλά και της εξορίας του άμαχου πληθυσμού, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και να αναδειχθούν στιγμές της τοπικής ιστορίας που είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρησή τη Πολιτιστικής μας Ταυτότητας ώστε να μην επιτρέψουμε ξανά την επικράτηση καμίας μορφής φασισμού. Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Βουλευτής Χανίων κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη,. Ακολούθησε Ομιλία από τον κος Ανδρέα Κασσελάκη Μηχανολόγο Μηχανικό Ε.Μ.Π με τίτλο: «Το ολοκαύτωμα του Σκινέ» ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της περιοχής και στις συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Χανίων κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Στέλιος Δημητρογιαννάκης και Χρυσούλα Μαραγκουδάκη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Σοφία Μαλανδράκη- Κρασουδάκη, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρώην Βουλευτής Χανίων κ. Γιάννης Κασσελάκης, η εκπρόσωπος και πρώην Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο Αναπληρωτής Διοικητή του Α.Τ.Πλατανιά κος Δημήτριος Κατσάνος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκινέ, κος Στέφανος Δερμιτζάκης, ο εκπρόσωπος του “Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών” κος Σπυρίδων Δαράκης, ο εκπρόσωπος του ΠΕΑΕΑ κος Πετράκης και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Το συντονιστικό και στις δύο παραπάνω εκδηλώσεις είχε ο Πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Σκινέ κος Αντώνιος Δασκαλάκης.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, Αγώνας Πρακτικής Σκοποβολής από τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Χανίων, στο Σκοπευτήριο Σκινέ, τιμώντας τη μνήμη του ολοκαυτώματος του χωριού.

https://creta24.gr/ekdiloseis-timis-mnimis-ston-alikiano-ton-skine-dimoy-platania/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button