Xania

Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών για τα προβλήματα σχολικής στέγης στα Χανιά

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ Χανίων για την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών σε ερώτηση για την σχολική στέγη του νομού Χανίων:

 

Στις 12 Ιανουαρίου βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση προς τα υπουργεία Παιδείας και Υποδομών & Μεταφορών, καλώντας τους να δώσουν απαντήσεις για το οξυμένο πρόβλημα σχολικής στέγης στέγης στα Χανιά, που αποτέλεσε και όλο το προηγούμενο διάστημα ζήτημα αιχμής και κινητοποίησε εκατοντάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Τι κι αν στην πρώτη γραμμή της Ερώτησης αναφέρεται “Το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο Χανίων”. Τι κι αν το δεύτερο ερώτημα του κειμένου διατυπώνεται ως εξής: “Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανέγερση νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, με σαφή σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα, με κριτήριο την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών για όλα τα παιδιά της πόλης των Χανίων” .

 

Η απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ήρθε 20 μέρες μετά (αρ.πρ.:33587/2-2-2024), προωθώντας έγγραφο της ΚΤΥΠ Α.Ε. και αφορούσε στο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του Δήμου Κισσάμου(!).

 

Δε βρήκε το Υπουργείο ούτε μια λέξη να γράψει για τα σχολικά κτίρια του Δήμου Χανίων που στενάζουν. Για τους σοβάδες και τα κεραμίδια που πέφτουν στις αυλές και τις αίθουσες διδασκαλίας. Για τα μεταφερόμενα τμήματα. Για τα δεκάδες προκάτ και κοντέινερς. Για τις τάξεις που πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή. Για τα ακατάλληλα κτίρια που φιλοξενούν τα παιδιά των Χανιωτών και τους δασκάλους τους. Έστω για τα περιβόητα και πανάκριβα για τον λαό μας 8 σχολεία μέσω ΣΔΙΤ που αναμένονται από το 2017.

 

Αντίστοιχα, για το ίδιο ζήτημα, στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, η υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζ. Μακρή, απέφυγε να απαντήσει δηλώνοντας αναρμόδια και για να μην αδικήσει, όπως είπε, το έργο του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει.

 

Όσο αφορά στο στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της Κισσάμου, που το ΚΚΕ έχει αναδείξει με διαδοχικές παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή από την πρώτη στιγμή, το κείμενο της ΚΤΥΠ Α.Ε. είναι αποκαλυπτικό.

 

Θυμίζουμε πως το ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του Δήμου Κισσάμου κρίθηκαν ακατάλληλα μετά τον σεισμό του 2019. Το έγγραφο της ΚΤΥΠ Α.Ε. μάς ενημερώνει πως, σχεδόν 5 χρόνια μετά, βρισκόμαστε στον τελικό έλεγχο της εφαρμογής μελέτης. Δηλαδή μπροστά μας, με βάση πάντα το έγγραφο της ΚΤΥΠ Α.Ε., έχουμε τη σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού και των τευχών δημοπράτησης. Με λίγα λόγια, όπως λέει και ο λαός μας “Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι”.

 

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ καλεί όλο τον χανιώτικο λαό, τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, μέσα από τους μαζικούς τους φορείς να δυναμώσουν τον αγώνα για δημόσια σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά. Να μη συμβιβαστούμε με τα ετοιμόρροπα κτίρια που έχουν επίδραση στην ίδια τη μορφωτική διαδικασία αλλά και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή παιδιών και εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα σύχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και δυνατότητες επιτρέπουν την πλήρη ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Σε αυτή την υπόθεση, για το σχολείο και την κοινωνία που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας, το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει και θα καταθέσει όλες του τις δυνάμεις.

 

πηγή: creta24

i-apantisi-tou-ypourgeiou-ypodomon-gia-ta-provlimata-scholikis-stegis-sta-chania/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button