Xania

Κρήτη: Οι ιατρικοί σύλλογοι για την συνάντηση στην 7η ΥΠΕ

Ανακοίνωση αναφορικά με την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην 7η ΥΠΕ Κρήτης για την κατάσταση στο ΕΣΥ εξέδωσαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι του νησιού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Κρήτης από κοινού, με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, του κύρους του ιατρού και της ορθής ιατρικής πρακτικής, προκαλέσαμε και συμμετείχαμε σε σύσκεψη με τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Κρήτης, έτσι ώστε να συζητηθούν τα επίκαιρα προβλήματα των Νοσοκομείων της Κρήτης σε ότι αφορά τη στελέχωση τους σε ιατρικό προσωπικό προτείνοντας άμεσες και βιώσιμες λύσεις.

Έγινε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος έχοντας ως προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία και την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των τμημάτων και κλινικών των Δημοσίων Νοσοκομείων χωρίς τον κίνδυνο να διακοπεί η λειτουργία τους.

Εισακούστηκαν οι προτάσεις των συλλόγων στο αίτημα για εθελοντική μετακίνηση των ιατρών με ταυτόχρονη χορήγηση οικονομικού κινήτρου επιπλέον του μισθού τους, 1800 € μηνιαίως και προσφορά στέγης εφόσον πρόκειται για διάστημα άνω των 15 ημερών, με παράταση του ισχύοντος Νόμου έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να εκδηλωθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για γιατρούς με Δελτίο παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των Νοσοκομείων και ταυτόχρονη αναζήτηση και αξιοποίηση επικουρικών ιατρών.

Επιπροσθέτως, συμφωνήθηκε η άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουν καταστεί άγονες στις πρόσφατες προκηρύξεις σε ανώτερη βαθμίδα και έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων των ιατρών που συνταξιοδοτούνται.

Σημειωτέον δε ότι καταγράφεται για πρώτη φορά σε κείμενο που ανακοινώνεται από Υγειονομική Περιφέρεια και σε συνέχεια της κατάθεσης των αιτημάτων μας, η χρήση μέτρων-κινήτρων όπως:

Παροχή οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για όλους του ιατρούς του ΕΣΥ

Αποφορολόγηση εφημεριών

Άμεση αναδιαμόρφωση του Οργανογράμματος των Νοσοκομείων με βάση τον νέο σχεδιαζόμενο υγειονομικό χάρτη.

Τέλος, εξήραμε τη στάση και προσφορά ΟΛΩΝ των ιατρών και λοιπών εργαζομένων Περιφερειακών ιατρείων, Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων που στηρίζουν το ΕΣΥ να στέκεται όρθιο παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει,  πάντα με γνώμονα την φροντίδα της υγείας του πολίτη και ιδιαίτερα των ειδικευομένων και αγροτικών ιατρών της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και θα αναζητήσουμε μετά από συνεννόηση μαζί τους τρόπους για την καλύτερη εκπαίδευση τους.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Κρήτης θα παρακολουθούν την εξέλιξη των συμφωνηθέντων και θα επανεκτιμήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Πιστεύουμε ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια και η Πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του Υγειονομικού χάρτη και στον από ετών αναμενόμενο εκσυγχρονισμό λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΣΥ με αύξηση της χρηματοδότησης του και την επιβαλλόμενη επαρκή στελέχωση των μονάδων, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί και προταθεί από τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Οι Πρόεδροι
Αλέξανδρος Πατριανάκος, Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου
Παρασκευή Ορφανουδάκη, Ιατρικός Σύλλογος Χανίων
Αναστασία Καπελέρη, Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Κωνσταντίνος Νικολαράκης, Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου
Ιωάννης Κατσαράκης, Ιατρικός Σύλλογος Σητείας».

https://creta24.gr/kriti-oi-iatrikoi-syllogoi-tin-synantisi-stin-7i-ype/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button