Xania

«Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά»: Μια απόφαση χωρίς την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία

«Η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά με θέμα τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το έτος 2023 οδήγησε σε μία απόφαση που είναι κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών των κατοίκων του Δήμου μας.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

• Τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν σήμερα το 95% των φορολογικών βαρών σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού.
• Η υπερφορολόγηση εντείνεται, η οικονομική κρίση και η πανδημία φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τους κατοίκους όλης της χώρας, και του Δήμου Πλατανιά, και το κύμα ακρίβειας έχει πάρει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
• Την ίδια στιγμή, η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους «βυθίζεται». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, στο «όνομα» της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, πέρασαν στους Δήμους πάνω από 200 αρμοδιότητες, χωρίς τους ανάλογους αναγκαίους πόρους.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή πήρε απόφαση να μην κάνει καμία απολύτως περαιτέρω μείωση στα τιμολόγια των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, παρά το γεγονός ότι και τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Πλατανιά δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

Όπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η Δημοτική Αρχή «επικαλέστηκε το αυξημένο κόστος λειτουργίας του Δήμου που δεν επιτρέπει καμία μείωση. Φυσικά ούτε λόγος για διεκδίκηση αυξημένης κρατικής χρηματοδότησης ενόψει του προϋπολογισμού του 2023.

Έτσι ενώ η ακρίβεια στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης «τινάζουν στον αέρα» τον οικογενειακό προϋπολογισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών της περιοχής μας, την ίδια στιγμή και φέτος θα είναι αυτοί οι κύριοι αιμοδότες των εσόδων του Δήμου για τις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.).

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:

Αποτελεί πρόκληση η διοίκηση του Δήμου να διαφημίζει ως κοινωνική πολιτική τη μείωση (και όχι απαλλαγή), πρόπερσι, με κριτήρια σε ευπαθείς ομάδες, όταν η συνολική «επιβάρυνση» για τον Δήμο ήταν μόλις 50.000 ευρώ.

Από τα στοιχεία της ίδιας της Δημοτικής Αρχής, που βασίζονται σε δεδομένα του 2022, η μείωση αφορούσε σε μόλις 600 κατοίκους.

Όσο για τη λεγόμενη ανταποδοτικότητα, αυτή μπορεί να την κρίνει ο κάθε κάτοικος του Δήμου Πλατανιά όταν ο αριθμός του προσωπικού σε αυτές τις υπηρεσίες του Δήμου είναι ανεπαρκέστατος, όταν μειώνεται κάθε χρόνο το μόνιμο προσωπικό, όταν η καθαριότητα είναι ζητούμενο και δίνεται σε εργολαβία, ύψους 600.000 ευρώ.

Οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στον Δήμο Πλατανιά πληρώνουν πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Μέσα στο έτος 2022, στο πλαίσιο της διαδικασίας διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων, προστέθηκαν επιπλέον 228.245 τ.μ., για τα οποία δεν καταβάλλονταν μέχρι τότε ανταποδοτικά τέλη. Το ελάχιστο όφελος για τον Δήμο αναμενόταν να είναι 346.932,40 ευρώ, σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Πλατανιά. Το όφελος αυτό μπορούσε να ανέλθει ή και να ξεπεράσει τις 450.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με την Οικονομική Υπηρεσία. Είναι επομένως φανερό ότι ο Δήμος Πλατανιά είχε και εξακολουθεί να έχει το περιθώριο μιας πολιτικής ελαφρύνσεων αναφορικά με το ύψος των τελών, αλλά επιλέγει συνειδητά να μην την ακολουθήσει.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» υπογράμμισε ότι η πολιτική της Δημοτικής Αρχής Πλατανιά δεν μπορεί να στηρίζεται στην ενίσχυση, γενικά, της λογικής της ανταποδοτικότητας. Επέμεινε πως οι Δήμοι πρέπει να στραφούν στη διεκδίκηση γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για το σύνολο των αναγκών τους (λειτουργία, μισθοδοσία κ.α.) και τόνισε ότι είναι ανάγκη να σταματήσει ο προσανατολισμός στη διαρκή και εντεινόμενη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών και των μικροεπαγγελματιών και αγροτών της περιοχής, που δυσκολεύονται να τα «φέρουν βόλτα» με το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στις τιμές των αγροτικών εφοδίων κ.λπ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» πρότεινε:

  1. Μηδενισμό των δημοτικών τελών για όσους κατοίκους έχουν εισόδημα μέχρι το αφορολόγητο όριο (8.636 ευρώ) και για τους ανέργους του Δήμου μας.
  2. Μείωση των συντελεστών κατά 50% για τις οικίες λαϊκών οικογενειών με εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  3. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη των άπορων, των ΑμεΑ, των μονογονεϊκών οικογενειών, των τρίτεκνων και των πολύτεκνων. Πρόπερσι (2021) υπήρξε μία πρώτη μείωση, την οποία η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερψήφισε, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα τις σοβαρές ενστάσεις της για το γεγονός ότι αφορούσε ένα μη ικανοποιητικό αριθμό δυνητικά δικαιούχων, περί τους 600, με συνολικό κόστος όχι πάνω από 55.000 ευρώ. Φέτος ζητήσαμε να υπάρξει οριστική απαλλαγή τουλάχιστον αυτού του κόσμου. Το επιπλέον κόστος αυτής της ελάφρυνσης θα ανερχόταν γύρω στις 100.000 ευρώ, άρα δεν θα ήταν απαγορευτικό για τον Δήμο. Από τότε, δυστυχώς, όλα στάσιμα ξανά.
  4. Αύξηση του συντελεστή για Ανώνυμες Εταιρείες, τράπεζες και επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο.
  5. Εφαρμογή του οικιακού συντελεστή για τους επαγγελματίες που επηρεάζονται από τα έργα ανάπλασης, για όσο καιρό επηρεάζονται.
  6. Ελάφρυνση στις περιοχές όπου είχαμε τις καταστροφές το 2019.
  7. Αναβάθμιση υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου του Δήμου.
  8. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  9. Διεκδίκηση άμεσης και γενναίας χρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν τόλμησε να προχωρήσει σε μειώσεις αναφορικά με το ύψος των ανταποδοτικών τελών, δεν τόλμησε να σταθεί δίπλα στις αγωνίες και στις ανάγκες των κατοίκων, ειδικά των αγροτών και των εργαζόμενων στον τουρισμό, οι οποίοι βλέπουν την καθημερινότητά τους να γίνει ολοένα και πιο δύσκολη, ολοένα και πιο ασφυκτική από τη θηλιά των αυξανόμενων οικονομικών βαρών, μεταξύ των οποίων και τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΒΑ. Μια θηλιά που σφίγγει όλο και περισσότερο.

Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το δικό μας συμπέρασμα, όπως και πέρυσι, είναι ότι η Δημοτική Αρχή στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων, για άλλη μία φορά, μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον Δήμο Πλατανιά, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο γι’ αυτούς. Καθένας μπορεί να βγάλει επίσης τα συμπεράσματά του βλέποντας την παράταξη του κ. Ντουντουλάκη να υπερψηφίζει πέρυσι τη σχετική εισήγηση για τα τέλη, αλλά φέτος να καταψηφίζει την αντίστοιχη εισήγηση (αν και δεν υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές), επειδή διανύουμε ήδη μια προεκλογική χρονιά.

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να καταθέτουν προτάσεις για μέτρα στήριξης και ανακούφισης των κατοίκων του Δήμου, καθώς και ότι θα συνεχίσουν, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, να πρωτοστατούν στον αγώνα για να αισθανθούν, η κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή Πλατανιά, την καυτή ανάσα των κατοίκων της περιοχής για άμεσα μέτρα στήριξης και προστασίας του λαϊκού εισοδήματος.

Με εκτίμηση

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά»

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Ανθούσης Δημήτριος
Κουμάκη Αλεξία
Μαριανάκης Στυλιανός»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/596527/laiki-syspeirosi-platania-mia-apofasi-choris-tin-anagkaia-koinoniki-evaisthisia/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button