Xania

Μεγάλη συμμετοχή στο παγκρήτιο συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία

Μεγάλη κινητοποίηση για την δημόσια υγεία πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.

Γιατροί, εργαζόμενοι στις δομές υγείας που απεργούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους από όλους τους νομούς του νησιού, διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο τοπικό ΕΣΥ η έλλειψη προσωπικού.

Τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων, ΠΦΥ και ΕΚΑΒ και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν:

«Τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Πολλές κλινικές (π.χ. Παθολογικές Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας, Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ) και εργαστήρια (π.χ. ακτινολογικά Λασιθίου) κινδυνεύουν με λουκέτο. Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω απόλυτης έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ στις λίστες χειρουργείου των νοσοκομείων της Κρήτης περιμένουν πάνω από 9000 ασθενείς. Οι παραιτήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας της καθήλωσης των μισθών και (κυρίως) εξαιτίας της εντατικοποίησης, που χτυπάει κόκκινο. Υπερεφημέρευση, διπλοβάρδιες, περικοπή ρεπό και αδειών εξουθενώνουν τους συναδέλφους.

Αντί για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, «βροχή» πέφτουν τα “εντέλλεσθε” για μετακινήσεις υγειονομικών (π.χ. παθολόγων από ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείο στο ΓΝ Ρεθύμνου), ενώ η διοίκηση του ΓΝ Ρεθύμνου επιχειρεί να επιβάλλει και εφημερίες τομέα (γιατρών όλων των ειδικοτήτων) στα ΤΕΠ. Τέτοιες εμβαλωματικές και κακοποιητικές λύσεις οδηγούν ολοένα περισσότερους γιατρούς σε παραίτηση. Παράλληλα, προχωρά η εφαρμογή του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη (για τον οποίο έχουμε εκφράσει την κατηγορική μας αντίθεση), με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου δημόσιων νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς (π.χ. με ιδιώτες αναισθησιολόγους στο Βενιζέλειο) για την προσωρινή κάλυψη μέρους των κενών.

Η αποδεκατισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) αποδυναμώνεται περαιτέρω με μετακινήσεις εργαζομένων της στα νοσοκομεία, ενώ προωθείται (μέσω επερχόμενου νομοσχεδίου) η προαναγγελόμενη λειτουργία της ως «κόφτης» προς τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, «βαφτίζοντας» προσωπικούς γιατρούς ακόμη και ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής. Παραμένουν οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε διασώστες και ασθενοφόρα με αποτέλεσμα διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών να γίνονται από μικτά πληρώματα προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, ενώ οι δευτερογενείς διακομιδές γίνονται συνήθως με ιδιωτικά ασθενοφόρα.

 Η πολυδιαφημιζόμενη εναλλαγή διοικήσεων στα νοσοκομεία προφανώς δεν αποτελεί λύση στα οξυμμένα προβλήματα, όσο συνεχίζεται η διαχρονική πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, την οποία οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν και οι διοικήσεις υλοποιούν. Τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν, αλλά θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Προχωρά η αξιολόγηση νοσοκομείων από τον ΟΔΙΠΥ (με εργαλείο τo σύστημα DRG), που θα αξιοποιηθεί για τη συγχώνευση κοντινών νοσοκομείων στα πλαίσια της διαμόρφωσης του νέου «υγειονομικού χάρτη». Ως διέξοδος στην απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων παρουσιάζεται η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, που σημαίνει τη χρηματοδότησή τους κατά ένα ελάχιστο μέρος από το κράτος και κατά κύριο λόγο από τις άμεσες (π.χ. στην απογευματινή λειτουργία) και έμμεσες (μέσω ΕΟΠΥΥ) πληρωμές των ασθενών-πελατών. Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς, αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας, θα αναγκάζονται να καταφεύγουν στο διογκούμενο ιδιωτικό τομέα, ενώ θα αυξηθούν οι κίνδυνοι από την καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί της Κρήτης αντιτασσόμαστε στην πολιτική που υποβαθμίζει την υγεία και τη ζωή μας προκειμένου να εξυπηρετήσει τα κέρδη των ιδιωτικών κολοσσών. Παρομοίως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στο έγκλημα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ ενάντια στον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό. Δεν σιωπούμε μπροστά στους περισσότερους από 10000 νεκρούς, στη δολοφονία χιλιάδων αθώων παιδιών και στην εν ψυχρώ δολοφονία εκατοντάδων υγειονομικών, ενώ προσπαθούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η παραπάνω θέση μας είναι άρρηκτα δεμένη με το καθημερινό αγώνα μας ενάντια στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας και της προσπάθειάς μας οι ασθενείς μας να μην βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των νοσοκομείων και της ΠΦΥ και ν’ αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες που δικαιούνται. Στα Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ παραμένουν οι κρίσιμες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής ενώ το πάγιο αίτημα της κατάρτισης Οργανισμών και Οργανογραμμάτων ,η οποία θα δώσει μια σύγχρονη νομική υπόστασης στις πρωτοβάθμιες δομές αλλά και τις απαιτούμενες οργανικές θέσεις, παραμένει εκτός σχεδίων της κυβέρνησης Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σε εξουθενωτικές συνθήκες και να ωθούμαστε σε παραίτηση. Απευθυνόμαστε σε όλους τους υγειονομικούς, σε όλο το λαό της Κρήτης, σε σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, σε φοιτητικούς συλλόγους, σε συλλόγους ασθενών και άλλους μαζικούς φορείς. Φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη ότι:

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα».

Οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας του νησιού διεκδικούν:

«• Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας (ΚΥ). Όχι στο νέο «υγειονομικό χάρτη».

• Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων με κίνητρα και κατεπείγουσες διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων.

• Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ. Επικαιροποίηση οργανισμών νοσοκομείων.

• Καμιά απόλυση συμβασιούχου, επικουρικού, εργολαβικού εργαζόμενου. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όχι στην απόλυση των 1047 συμβασιούχων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ

• Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών.

• Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού. Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση τακτικών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες

• Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της υγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό.. Κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό. Όχι στην εφαρμογή του νόμου Γκάγκα που καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

• Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Όχι σε παραχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες. Καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματιών της υγείας σε εργαστήρια και μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στη μεταφορά ασθενών από τις δημόσιες στις ιδιωτικές κλινικές. Όχι στο “νέο ΕΣΥ”.

• Ενίσχυση των κέντρων υγείας με προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου λοιπού προσωπικού.

• Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών».

Την παγκρήτια κινητοποίηση των υγειονομικών σωματείων στηρίζουν οι παρακάτω φορείς:

ΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (NT) ΑΔΕΔΥ:

NT ΑΔΕΔΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ 10 ΠΜ έως λήξη ωραρίου
NT AΔΕΔΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ με ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ 9.30 ΠΜ έως τη λήξη του ωραρίου
Νομός Χανίων: Με απόφαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ έχει προκηρυχθεί ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ 9 ΠΜ έως τη λήξη του ωραρίου
Νομός Ρεθύμνου: Με απόφαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ έχει προκηρυχθεί ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ 9 ΠΜ έως τη λήξη του ωραρίου
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΆ ΚΕΝΤΡΑ:

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με κήρυξη στάση εργασίας για όλο τον ιδιωτικό τομέα από τις 10:30πμ ως τις 3μμ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ με κήρυξη στάση εργασίας για όλο τον ιδιωτικό τομέα από τις 9πμ ως τις 3μμ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ με κήρυξη στάση εργασίας για όλο τον ιδιωτικό τομέα από τις 9πμ ως τις 3μμ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ με κήρυξη στάση εργασίας για όλο τον ιδιωτικό τομέα από τις 9:30πμ ως τις 3μμ

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Παράρτημα Αριάδνη Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών (ΣΚΛΕ)

Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Κρήτης

ΦΟΡΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Ν. Ηρακλείου

Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών παράρτημα Ηρακλείου

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος παράρτημα Ηρακλείου

Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ν. Ηρακλείου

Σωματείο εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης “Γαλάτεια Καζαντζάκη”

Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου (ΟΓΕ)

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δ. Ηρακλείου

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου

Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου

ΦΟΡΕΙΣ ΝΟΜΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων

ΣΕΠΕ Νομού Χανίων

Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων

Σύνδεσμος Ιδ. Υπαλλήλων Ν. Χανίων

Σωματείο Οικοδόμων Ν. Χανίων

Σύλλογος Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Χανίων

ΦΟΡΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ρεθύμνου

Ένωση Γονέων Μαθητών Ν. Ρεθύμνου

ΕΛΜΕ Ν. Ρεθύμνου

Ιατρικός Σύλλογος Ν. Ρεθύμνου

Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Ρεθύμνου

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν. Ρεθύμνου

ΦΟΡΕΙΣ ΝΟΜΟΥ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου «Τάλως»

Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου

Ομάδα Γυναικών Σητείας (ΟΓΕ)

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν. Λασιθίου

Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Συντονιστική Επιτροπή για το Νοσοκομείο Σητείας

πολιτιστικός Σύλλογος Ζάκρου

πολιτιστικός Σύλλογος Παλαικάστρου».

πηγή: creta24

megali-symmetochi-sto-pagkritio-syllalitirio-gia-ti-dimosia-ygeia/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button