Xania

Με μεγάλη επιτυχία η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στα Χανιά

Στο γεμάτο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στα Χανιά. Σε κλίμα αισιοδοξίας και μαχητικότητας για τις τελευταίες μέρες μέχρι τις 8 Οκτώβρη, ο κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς στον χώρο και προμηθευόταν το κόκκινο ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο για να μη μείνει λεπτό αναξιοποίητο.

Τη συγκέντρωση άνοιξε με ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Μπάμπης Λουτσέτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

«Αυτοδιοικητικές» – λένε κάποιοι- τις εκλογές της άλλης Κυριακής. «Συγκρούονται δημοτικές παρατάξεις, όχι κόμματα» – λένε άλλοι. Για να δούμε όμως, ποιοι είναι αυτοί που τα λένε;

Τα λέει ο Χαρδαλιάς της ΝΔ (υποψήφιος περιφερειάρχης αττικής), ο Μώραλης των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ (υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά), ο Μπακογιάννης της ΝΔ (υποψήφιος δήμαρχος αθηναίων).

Τα λέει και ο Κος Σημανδηράκης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και του ολίγον ΣΥΡΙΖΑ

Τα ίδια λέει και η Κα Μανιμανάκη, που ξέχασε ότι πριν 2 μήνες ήταν υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι αυτοί κυκλοφορούν με την προβιά του «ανεξάρτητου».

Αλήθεια, το βράδυ της 8ης Οκτώβρη, όλοι αυτοί και τα κόμματά τους θα λένε πως κέρδισε η …αυτοδιοίκηση;

Παραμύθια για μικρά παιδιά λέμε εμείς..»

……….

«…. Είναι τουλάχιστον πρόκληση οι εκλεκτοί των κομμάτων που προωθούν ως «κανονικότητα» την εξαθλίωση των εργαζομένων για τα κέρδη των λίγων, που έχουν ευαγγέλιό τους την εξασφάλιση της κερδοφορίας των λίγων να εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι και ως «αυτοδιοικητικοί».

Γιατί και στα Χανιά ζήσαμε συμπράξεις κατά την κατάρτιση συνδυασμών που δεν αφορούσαν μόνο τις «κορυφές», τους επικεφαλής δηλαδή των συνδυασμών, αλλά και την κινητικότητα υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων που αποδεικνύει πόσο … «χαοτικές» είναι οι μεταξύ τους διαφορές.

Μικρή πόλη είμαστε, όλοι γνωριζόμαστε.

Το ζήσαμε και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές

Πώς έφτασε άλλωστε ένας Δήμαρχος, με 9 συμβούλους, να ελέγχει σχεδόν το σύνολο του 49μελούς δημοτικού συμβουλίου; Από μεταγραφές που έδιναν και έπαιρναν μεταξύ παρατάξεων, μέχρι και παρεμβατικά τηλέφωνα από βουλευτές της κυβέρνησης σε «καυτά θέματα», η κεντρική πολιτική σκηνή ήταν, είναι και θα είναι μπλεγμένη με την τοπική και τους ντόπιους εκπροσώπους τους στην τοπική διοίκηση».

……….

«…..Αφήστε που ο ίδιος ο Κος Μητσοτάκης δεν κρύβει λόγια. Να τι έλεγε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν κάποιες μέρες:

Οι εκλογές του Οκτώβρη «καθίστανται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, γιατί συνδέονται με τα αναπτυξιακά σχέδια σε όλη τη χώρα».

Και ότι «είναι κι αυτή μια πολιτική σύγκρουση (…) είναι η επόμενη μεγάλη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές, η οποία πρέπει να κερδηθεί» για «να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να συμμερίζονται τις κυβερνητικές στοχεύσεις».

Σε ελεύθερη μετάφραση:

Δίνουν τη μάχη για περισσότερους δημάρχους όπως τον Κο Σημανδηράκη και περιφερειάρχες όπως τον Κο Αρναουτάκη που θα «τρέχουν» την αντιλαϊκή πολιτική και την ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων».

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη βουλή, καταλήγοντας:

«….Από το όλο πνεύμα του νέου νόμου γίνεται σαφές ότι στόχος τους είναι η Τοπική Διοίκηση να ανοίξει ακόμα περισσότερο στους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς «γραφειοκρατικές διαδικασίες», νέες κερδοφόρες μπίζνες σε βάρος δομών και υπηρεσιών που αφορούν τις ανάγκες του λαού, καθώς και σε βάρος του ίδιου του περιβάλλοντος».

……

«Η προσπάθεια επιβολής της εξουσίας των λίγων και στην πόλη μας, δεν γίνεται μόνο μέσω του νομοσχεδίου που προαναφέραμε και τις απαράδεκτες αναδιαρθρώσεις του. Είναι γνωστές σε όλους οι προσπάθειας επιβολής του κυβερνητικού δημάρχου στα Χανιά από την ΝΔ. Από εκβιασμούς σε άλλους υποψηφίους συνδυασμούς, μέχρι και με μεταγραφές κάποιων υποψηφίων προς την περιφέρεια και προς τον έτερο εκλεκτό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τον Κο Αρναουτάκη προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκλογή του Κου Σημανδηράκη από την 1η Κυριακή».

«Αυτοί είναι, αυτοί είναι οι πολιτικοί μηχανισμοί που έχουν, αυτά είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια;

Απαντάμε αποφασιστικά: Ναι, μπορούμε!

Μπορούμε, γιατί η καθαρότητα, η εντιμότητα, η συνέπεια και οι ικανότητες των ανθρώπων της Λαϊκής Συσπείρωσης στα Χανιά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο από συνανθρώπους μας που μπορεί πολιτικά να μην συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ που στηρίζει το ψηφοδέλτιό μας, αλλά γνωρίζουν ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στο κυβερνητικό «φαβορί» υπερασπιζόμενοι τις ανάγκες των πολλών του Δήμου μας.

Μπορούμε, γιατί ο Χανιώτικος Λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου και έχει χρέος να αντισταθεί στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανακόψει το μεγάλο ρεύμα ισχυροποίησης της Λαϊκής Συσπείρωσης, της μόνης δύναμης που μπορεί να βάλει εμπόδιο στους σχεδιασμούς του Κου Σημανδηράκη».

Γιατί γνωρίζει ότι η παράταξη του Κου Σαρρή ήταν αξιωματική συμπολίτευση στον Κο Σημανδηράκη τα τελευταία 4 χρόνια, όπως άλλωστε ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Γι` αυτό, επειδή ο χανιώτικος λαός έχει πείρα, ήδη φαίνεται από τα μηνύματα που μας έρχονται ότι δεν ενισχύεται όσο επιδίωκαν η νέα προσπάθεια αξιωματικής συμπολίτευσης που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της νέας «ανεξάρτητης» παράταξης που ηγείται η Κα Μανιμανάκη.

Καλούμε και από αυτό εδώ το βήμα, τίμιους αγωνιστές, με αναφορές στο κίνημα και τις παραδόσεις του, που στήριζαν μέχρι τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ, και που έχουν κάθε λόγο να προβληματίζονται και να νιώθουν απέχθεια από τις εξελίξεις και με την εκλογή προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ, να μην απέχουν. Με την ψήφο τους στις τοπικές εκλογές να δυναμώσουν τους αγώνες για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού, για την οργάνωση της αντεπίθεσης, ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει διαβεβαιώσεις μέσω του Κου Κασσελάκη ότι είναι τώρα πιο ικανός να υπηρετήσει ξανά από τη θέση της κυβέρνησης.

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Μπορούμε να σπάσουμε την ηττοπάθεια πως ό,τι και να γίνει σε αυτή την πόλη, ο Σημανδηράκης θα είναι δήμαρχος.

Κρίθηκε, δούλεψε για το μεγάλο κεφάλαιο, δούλεψε για τους εργολάβους, είχε στήριξη από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Μπορεί το “ως εδώ” να εκφραστεί στην κάλπη, γιατί είναι εφικτό να υπάρξει δεύτερος γύρος στο δήμο της Χανίων, να είμαστε εμείς απέναντι στον Σημανδηράκη, να συγκρουστούν οι διαφορετικές πολιτικές μας».

Γιατί για εμάς ο Δήμος, δεν πρέπει να ταυτίζεται με την επιχειρηματικότητα των λίγων, δεν είναι οι «πράσινες» μπίζνες και η διανομή του Ταμείου Ανάκαμψης στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Δήμος είναι ο λαός της κάθε περιοχής,  η ζωή του, η καθημερινή  ικανοποίηση των αναγκών του, η στήριξή του.

Η ίδια η πείρα της προηγούμενης τετραετίας δείχνει ότι θετικές εξελίξεις είχαμε μόνο όταν το οργανωμένο λαϊκό κίνημα άσκησε πίεση στην Δημοτική Αρχή, κόντρα στην ουσιαστική στήριξη που απολάμβανε από τις υπόλοιπες παρατάξεις, αλλά και από τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ν.Δ.».

Σε αυτό το σημείο ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις που μετρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα κάτω από την πίεση και επίδραση του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, θυμίζοντας το Ιτζεδίν, το Μαρκόπουλο, τον λόφο Καστέλι, τα σχολεία της Ν. Χώρας και την αποτροπή να γίνει ο χώρος γύρω από αυτά είσοδος των νέων πεντάστερων ξενοδοχείων που χτίζονται στην περιοχή, το τσάκισμα στην πράξη των σχεδίων για παράδοση χώρου που προβλεπόταν για αξιοποίηση από σχολείο των Κουνουπιδιανών σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και τη διατήρηση του Πάρκου των Αγίων Αποστόλων σε χώρο λαϊκής αναψυχής».

«Με τον ίδιο τρόπο, αγωνιζόμενοι μαζί με τον Χανιώτικο λαό, με εμπιστοσύνη στα κινήματά του, θα καταφέρουμε να υλοποιηθούν μέτρα για το κυκλοφοριακό. Έτσι θα επιβάλλουμε σχεδιασμό για τη σχολική στέγη. Έτσι θα ιεραρχήσουμε τα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα. Έτσι θα ενισχύσουμε τον αγώνα ενάντια στην βάση του θανάτου που μόνο κίνδυνο άμεσο και έμμεσο προκαλεί. Έτσι θα διεκδικήσουμε χώρους πρασίνου και αναψυχής, σχέδιο πόλης. Έτσι θα διεκδικήσουμε δωρεάν σχολικά γεύματα με τη δημιουργία δημοτικού εστιατορίου. Και ενώ αυτοί θεωρούν την δημόσια γη εμπόρευμα, εμείς με τον αγώνα μας θα επιβάλλουμε να είναι δικαίωμα.

Αυτοί είμαστε! Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας! 

Ο καθένας με τις …προτεραιότητές του λοιπόν και ο λαός με τις δικές του. Αδιαπραγμάτευτα!

Για να μη μετράμε χαμένες τετραετίες για τα λαϊκά συμφέροντα στον δήμο των Χανίων. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά. Μπορούμε να βγούμε νικητές!»

 

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Αλέκο Μαρινάκη, ο οποίος κάλεσε σε σύγκρουση με την οικονομική πολιτική, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, πλευρές στις οποίες όπως είπε υπάρχει προγραμματική σύγκλιση ακόμα και ταύτιση σε κρίσιμα θέματα μέσα στο Περιφερειακό συμβούλιο, με μόνη φωτεινή  εξαίρεση, απέναντι στην διοίκηση Αρναουτάκη που στηρίζεται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ,  την Λαϊκή Συσπείρωση.

“Παρακολουθούμε την εκπληκτική ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας όταν πρόκειται να υλοποιηθούν έργα ή χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων την ίδια στιγμή που είναι τελείως αναποτελεσματική σε έργα υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες.

Οι περιφέρειες έχουν μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο κρατικό μηχανισμό του υπ. Εσωτερικών που παίζει το ρόλο γραφείου διασύνδεσης των επιχειρηματικών συμφερόντων με αποφάσεις που λαμβάνονται έξω και πέρα από τα αιρετά σώματα. Στην περιφέρεια Κρήτης για όλα αποφασίζει μια κλειστή ομάδα, η οικονομική  επιτροπή, στην οποία απόλυτη πλειοψηφία έχει ο περιφερειάρχης.

Τα 4 τελευταία χρόνια οι βασικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού μας ήταν έξω από τις προτεραιότητες και τους προϋπολογισμους της Περιφέρειας Αρναουτάκη. Γιατί άραγε;

Οι κεντρικοί αυτοτελείς φόροι, οι φόροι δηλ. που πηγαίνουν στην τοπική διοίκηση, δε φτάνουν. Γιατί δεν διεκδικούν χρήματα από τον κεντρικό προϋπολογισμό; Μα για να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα για τους αναπτυξιακούς νόμους, τα ΣΔΙΤ, φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Οι προϋπολογισμοί για τα αναγκαία έργα ..απλά μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πορεία αποκατάστασης των έργων από τις πλημμύρες του 2019, που βρίσκονται στο 50%, και το έργο της παράκαμψης Τοπολίων που σέρνεται από το 2015. Ακόμα και ο ΒΟΑΚ που διαφημίζουν και αποτελεί αίτημα του κρητικού λαού εδώ και 40 χρόνια σήμερα σχεδιάζεται με κριτήριο την ικανοποίηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι την κάλυψη της λαϊκής ανάγκης για σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο από άκρη σε άκρη του νησιού.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει φέρει τις βασικές υποδομές σε επικίνδυνες συνθήκες.

Την ίδια στιγμή το περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής, είναι κάλεσμα προς τους περίφημους “επενδυτές” να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Οι όροι της “πράσινης μετάβασης”,  ουσιαστικά οδηγούν σε παραπέρα εμπορευματοποίηση της γης, των υδάτων, των δασών και της υγείας. Ούτε το περιβάλλον προστατεύεται ούτε φθηνή ενέργεια εξασφαλίζουν για τον λαό, παρά τους τεράστιους αγωγούς ενέργειας από τη Β. Αφρική προς την Ευρώπη μέσω του νησιού μας, ούτε καν την πολιτική προστασία. Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται τεράστιες επενδύσεις που σχετίζονται με το στήσιμο και την εξαγορά ξενοδοχείων και χρηματοδοτούνται αδρά φιέστες για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

Αυτή η κατάσταση χρειάζεται ανατροπή με αποφασιστική ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για:

τη χρηματοδότηση και υλοποίηση όλων των απαραίτητων υποδομών για πρόληψη από φυσικές καταστροφές, την υλοποίηση υποδομών ύδρευσης όπως το φράγμα Βαλσαμιώτη, τις λιμνοδεξαμενές Έλους, Κουντούρας, Χρυσσοσκαλίτισσας, το φράγμα Ταυρωνίτη και Πλατάνου χωρίς ΣΔΙΤ, δίκτυα ύδρευσης ΒΑ  Αποκόρωνα κι δίκτυα άρδευσης υψηλής ζώνης Αγιάς-Κολυμπαρίου,  τη διαχείριση απορριμμάτων ενάντια στην επιλογή της καρκινογόνας καύσης, την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, σε αθλητικές υποδομές (κολυμβητήριο Ν. Χώρας και Κουνουπιδιανών, ανάπλαση εθνικού σταδίου), για έργα πολιτισμού όπως αποκατάσταση των Νεωρίων, της βίλας Σβαρτς και Πολογιώργη, του μουσείου Θεοδωράκη κλπ, της αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων όπως το Μαρκόπουλο, ενάντια στο ξεπούλημα του πρώην ψυχιατρείου».

Ο Αλέκος Μαρινάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη βάση της Σούδας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον λαό μας, όπως ξεκάθαρα έχουν αναγγείλει Ρωσία και Ιράν, μετατρέποντας τα Χανιά σε στόχο αντιποίνων. Τους κινδύνους από την παρουσία των Αμερικάνων στην πόλη των Χανίων, που δε διστάζουν να χτυπήσουν γυναίκες και ανήλικα παιδιά, να τραμπουκίζουν μεθυσμένοι κατοίκους της πόλης, να μπουκάρουν σε δωμάτιο 14χρονης ή να κάνουν σε κοινή θέα χρήση ή και διακίνηση ναρκωτικών. Τους κινδύνους για την υγεία όλων μας, αφού πλέον είναι γνωστό σε όλους ότι πυρηνικά και άλλα τοξικά υλικά φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της βάσης. Τα ματωμένα δολάριά τους, όπως είπε που προέρχονται από το αιματοκύλισμα άλλων λαών δεν μπορούν και δεν πρέπει να εξαγοράσουν την ανοχή μας, γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια μας η ζωή και η υγεία. Σε αυτούς οι εκλεκτοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στρώνουν κόκκινο χαλί και στήνουν φιέστες. Απέναντί τους οι υποψήφιοι και εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης. Πρέπει και αυτό κατά τη γνώμη μας να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τις 8 Οκτώβρη, όπως τόνισε.

Καταλήγοντας ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι έχουμε βαθιά πίστη στη δύναμη του λαού, που όταν οργανωθεί και το πιστέψει μπορεί να επιβάλει τις διεκδικήσεις του και αταλάντευτα στο πλευρό του θα έχει τους εκλεγμένους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Το αποδεικνύουν οι κατακτήσεις που μετρήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και οι πρωτοβουλίες και αγώνες που οργανώνονται αυτές τις μέρες στο Μουσικό Σχολείο για την άμεση ανάγκη νέου σύγχρονου σχολείου ή απέναντι στην απαράδεκτη πρόθεση για κατάργηση του 1ου ΓΕΛ στη Νέα Χώρα.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, αυτή την τελευταία βδομάδα χρειάζεται να μη μείνει κανείς και καμία εκτός μάχης. Να κάνουμε τη νύχτα μέρα, με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στο χέρι! Να εκφραστεί στην κάλπη το ρεύμα αμφισβήτησης των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαμορφώσει μέχρι σήμερα τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο λαός μας στη δουλειά, στη ζωή και την καθημερινότητά του. Να δυναμώσει αυτό το κλίμα ενίσχυσης της Λαίκής Συσπείρωσης που λαμβάνουμε όλες αυτές τις μέρες σε κάθε πόλη και χωριό του νησιού μας. Μαζί με τον λαό έχουμε τη δύναμη να τους κάνουμε να τρίβουν τα μάτια τους στις 8 του Οκτώβρη και τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο να ανθίσουν σε δήμους και περιφέρεια. Παντού!  

 

https://creta24.gr/me-megali-epitychia-i-kentriki-proeklogiki-sygkentrosi-tis-laikis-syspeirosis-sta-chania/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button