Xania

«Με την πλάτη στον τοίχο» και με πολιτικά μηνύματα η παρουσίαση βιβλίου στα Χανιά από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη

Στο Επιμελητήριο Χανίων πραγματοποίησαν απόψε την παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του συλλογικού τόμου «Με την πλάτη στον τοίχο Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία 2015-2019», ο π. υπουργός Οικονομικών, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο π. υπουργός Ανάπτυξης, π. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Στη συγγραφή του συλλογικού τόμου έχουν εργαστεί οι: Γιώργος Γερμανός – Αδάμ Καραγλάνης – Μαρία Κουμερτά – Βίκη Κουφορίζου – Δημήτρης Λιάκος – Δημήτρης Παπαγιαννάκος – Έλενα Παπαδοπούλου – Αντώνης Παπαζαχαρίου – Σπύρος Παπακωνσταντίνου – Γιώργος Σταθάκης – Ευκλείδης Τσακαλώτος – Χρήστος Τσίτσικας.

Μάλιστα στο περιθώριο της παρουσίασης, ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στην εκτίμησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα στις επικείμενες εθνικές εκλογές, έκανε λόγο για δημοκρατικό έλλειμμα της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι: «φθίνει η ΝΔ, μειώνεται η διαφορά και πηγαίνουμε σε αυτή τη μάχη με άλλο αέρα απ’ ό,τι αν με ρωτάγατε αυτή την ερώτηση πριν το καλοκαίρι. Νομίζω πραγματικά ζορίζεται και παρόλο που λένε ότι δεν ασχολείται ο κόσμος με τη δημοκρατία και τις παρακολουθήσεις, κάνουν τεράστιο λάθος και πόσω μάλλον στην Κρήτη που έχουν μεγάλη παράδοση δημοκρατίας και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Προφανώς και οι Κρητικοί αν τους ρώταγες θα έλεγαν ότι η ακρίβεια είναι πιο σημαντικό από τις παρακολουθήσεις αλλά ο κόσμος ξέρει να κρίνει ότι και αυτό είναι σημαντικό».

Ο κ. Σταθάκης μίλησε για το περιεχόμενο του βιβλίου ενώ σε σχετική ερώτηση για την απόφαση του Αρείου Πάγου υπερ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις να ενεργούν ως διάδικοι των funds που έχουν επενδύσει στην αγορά χρέους μέσω τιτλοποιήσεων, δήλωσε πως: «οι τράπεζες παρέκαμψαν τη νομοθεσία του 2015 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ψήφισε νέο πτωχευτικό κώδικα και πήγαν πούλησαν τα δάνεια με έναν νόμο του 2003 που δεν προέβλεπε ούτε την ύπαρξη funds ούτε δευτερογενούς αγοράς ούτε πλειστηριασμό. Αυτή η παράκαμψη που έγινε από τις τράπεζες σε συνεργασία με την κυβέρνηση αποκαλύπτει την αντιφατικότητα της κυβέρνησής του και την πρόθεσή τους να εξυπηρετήσουν πάση θυσία τα συμφέροντα τραπεζών και funds που εν προκειμένω σημαίνει μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και ακινήτων στην Ελλάδα»

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δεν είναι εύκολο να αναμετρηθεί κανείς με μια περίοδο τόσο δύσκολη, αλλά και τόσο συναρπαστική, όσο εκείνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-2019. Να εξηγήσει τα διλήμματα, τις δύσκολες επιλογές, τις επιτυχίες, αλλά και τις αστοχίες.

Το βιβλίο αυτό δεν επιδιώκει να κάνει μια συνολική καταγραφή της πορείας αυτού του εγχειρήματος. Περιορίζεται σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Είναι ένα βιβλίο πολλών συγγραφέων, που γράφουν σε επικοινωνία μεταξύ τους, όπως ακριβώς δούλεψαν εκείνη την περίοδο. Ένας συλλογικός τόμος που καταπιάνεται με μια σειρά από ζητήματα που διαχειρίστηκε το Υπουργείο Οικονομικών: από τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα Μνημόνια μέχρι τη δημιουργία του λεγόμενου Υπερταμείου, και από τη φορολογική πολιτική μέχρι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Οι συγγραφείς δεν καταγράφουν μόνο την εμπειρία τους, αλλά και τη δουλειά δεκάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Εμπλέκονται, επίσης, με την κριτική της διαπραγματευτικής τακτικής της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όντως χρέωσε την Ελλάδα με 80 δις επιπλέον χρέος; Ήταν η αιτία για ένα «τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο»; Σκοπίμως υπερφορολόγησε τα μεσαία στρώματα; Παρόλο το Μνημόνιο κατάφερε να μειώσει τις ανισότητες; Διαπραγματεύτηκαν πάντα με μέριμνα των προστασία των ανθρώπων που υπέφεραν από την κρίση; Πώς παίρναν τις κρίσιμες αποφάσεις;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/609400/me-tin-plati-ston-toicho-kai-me-politika-minymata-i-parousiasi-vivliou-sta-chania-apo-ton-efkleidi-tsakaloto-kai-giorgo-stathaki/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button