Xania

Μητσοτάκης στη διακαναλική από την Κρήτη: «Γιατί δεν καταθέτει το πόθεν έσχες του ο Κασσελάκης;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε διακαναλική συνέντευξη Τύπου ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Για την σύμπραξη με κόμματα της δεξιάς: «Δεν μπορούμε να συνομιλούμε με ανθρώπους που επικαλούνται έναν ψευτοπατριωτισμό για να προσελκύσουν ψηφοφόρους με ιδιαίτερες εθνικές ευαισθησίες, ούτε μπορούμε να συνομιλούμε με κόμματα που εργαλοποιούν τη θρησκεία όπως ένα συγκεκριμένο κόμμα που βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ».

Για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού: «Το πρόγραμμα με το οποίο εκλεγήκαμε το 2023, θα δείτε ότι υπάρχει απόλυτη συνέπεια σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας. Ενα πρόγραμμα 4ετιας που στον ένα χρόνο, κάναμε μεταρρυθμίσεις με νέο δικαστικό χάρτη, με αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, υλοποίηση Ταμείου Ανάκαμψης, βελτιώσεις στην Υγεία. Μεταρρυθμίσεις σε μικρό διάστημα που δείχνει ότι η ΝΔ είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Θα κριθούμε στις εκλογές του 2027 για το πόσο κάναμε αυτά που προαναγγείλει και πόσο αποτελεσματικοί ήμασταν. Η ανεργία προσεγγίζει το 10%, οι επενδύσεις αυξάνονται. Δεν είμαστε αλάθητοι και όταν κρίνω ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει αλλαγή προσώπων, έχω το δικαίωμα να το κάνω».

Για πρωτοβουλίες να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία και η δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας: «Η μείωση της ανεργίας ήταν το πρώτο θέμα που είχαμε θέσει στο πλάνο μας. Οι εργοδότες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Επενδύσεις γίνονται κι αυτό δημιουργεί ζήτηση για εργασία. Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά και πρέπει να ρυθμιστούν μέσα από παρεμβάσεις. Μία από αυτή είναι να εργάζονται συνταξιούχοι, χωρίς να διακοπεί ή μειωθεί η σύνταξή τους. Προγράμματα επανακατάρτισης από την ΔΥΠΑ, μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών, αναπήρων στην αγορά εργασίας. Εχουμε δυνατότητες να το πετύχουμε και όπου είναι απαραίτητο προχωρούμε σε μετακλήσεις εργαζόμενων από άλλες χώρες, όπου δεν βρίσκονται εργαζόμενοι από την πατρίδα μας. Θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη και στον μέσο όρο της ανεργίας»

Για το θέμα της ακρίβειας και την κριτική για την επιστολή στην Λάιεν και το τι περιμένει από την ΕΕ: «Για μηδενικό ΦΠΑ δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός. Δεν θα επιστρέψει η χώρα σε εποχές μεγάλων ελλειμάτων. Γι’ αυτό δεν μειώνεται στα τρόφιμα. Η επιστολή αναγνωρίζει μια πραγματικότητα με τις διαφορετικές τιμές. Θέλουμε να θέσουμε από τώρα προ των ευθυνών της τη πρόεδρο εν όψει της επόμενης θητείας της. Η ΕΕ θα σκύψει πάνω σε αυτό το πρόβλημα και θα επιβάλει περισσότερη διαφάνεια στην τιμολόγηση των προϊόντων της. Η Αριστερά υποτίθεται ότι είναι κατά των πολυεθνικών και το ότι δεν συναινεί με κάνει να πιστεύω ότι δε φορά τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και κάποιοι επιλέγουν να κάνουν πολιτική κοιτάζοντας μόνο το εσωτερικό.

Για το αποτέλεσμα ότι θα έχει εθνικό αντίκτυπο και αν μπορεί αυτό να δώσει επιχείρημα στην αντιπολίτευση να το χρησιμοποιήσει αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό: «Οι ευρωεκλογές γίνονται για να εκλέξουμε ευρωβουλευτές. Η αντιπολίτευση λέει να τιμωρήσουν οι πολίτες την κυβέρνηση. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης. Δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα στον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων να σηκώσει κεφάλι. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έμαθε από τα λάθη της και επανέρχεται σε λογική ακοστολόγητων παροχών για να γίνει ευχάριστη σε όλους. Αυτό το μήνυμα απόρριψης του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού πρέπει να το στείλουν οι πολίτες. Θέλω να μην υπάρχει αμφιβολία ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στη χώρα και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν αυτή την ισχυρή εντολή.

Για τον στόχο των 9 Ευρωβουλευτών και αν το 33% είναι επιτυχία, ποιο είναι το ποσοστό αποτυχίας για τον ίδιο: «Συγκρίνουμε ευρωεκλογές. Είναι μια κάλπη με πιο χαλαρή ψήφο όπου τα κόμματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο στις βουλευτικές. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο (του 33%). Ταμείο θα κάνουμε το βράδυ των εκλογών και θα ακούσουμε τους πολίτες. Για τον κ. Κασσελάκη θα έθετα ένα ερώτημα: γιατί δεν έχει καταθέσει το πόθεν έσχες του; Παρουσιάστηκε στη πολιτική σκηνή ως ο πρεσβεύων τη λογική των καθαρών χεριών. Η προσωπική του ζωή δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Το πως όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του ενδιαφέρει τους πολίτες. Μένω σε αυτό που είπε ότι θα το καταθέσει πριν τις Ευρωεκλογές. Επίσης από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη επίσης. Τοποθετεί το κόμμα του στην Αριστερά της Ευρώπης, γι’ αυτό και δε μιλάει πολύ για τις ευρωεκλογές.

Για την ακρίβεια: «Είναι μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Μόνο που η Ελλάδα βγαίνει από μία κρίση. Δίνω σημασία και στα έκτακτα και στα μόνιμα μέτρα για την ακρίβεια. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις που πιστεύω ότι αρχίζουν και έχουν αποτελέσματα. Προς Θεού, δε λέω ότι λύθηκε το πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους. Ξαναλέω ότι η αύξηση των μισθών είναι η απάντηση στην ακρίβεια. Πρώτη μας προτεραιότητα η μείωση εργοδοτικών εισφορών μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Οσο οι τιμές είναι πρόβλημα για τον πολίτη, η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα. Για τα επιδόματα, είμαστε ένα γενναιόδωρο κράτος. Επιδόματα παιδιών, ενοικίων, για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Στοχευμένα επιδόματα».

Για τα Τέμπη και τις έρευνες και αν η κυβέρνηση θα έπρεπε να χειριστεί διαφορετικά ορισμένα πράγματα: «Αδικες οι κατηγορίες για συγκάλυψη. Υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι, κάποιοι προφυλακισμένοι. Το υπουργείο δικαιοσύνης προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις για να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες της δίκης σε χρόνο ρεκόρ. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τις ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων. Οσοι δεν της έχουν, ας βγουν να το πουν. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να μιλήσει για όποια ενδεχόμενη ευθύνη υπουργών. Δεν έχουμε δει τίποτα σε αυτή τη κατεύθυνση. Αν κατατεθεί αίτημα στη Βουλή, θα συζητηθεί αμέσως. Εχουμε μια ευθύνη και ηθική υποχρέωση. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Πώς είναι αυτό συγκάλυψη; Η δεύτερη υποχρέωση μας είναι να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία.

Για τα απογευματινά χειρουργεία αν ήταν στη σωστή κατεύθυνση: «Είχα πει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα ότι η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι πρώτη προτεραιότητα. Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στη πανδημία, όμως αυτή προκάλεσε πολλά προβλήματα σε συστήματα Υγείας. Στήνουμε από την αρχή το ΕΣΥ που χρειάζεται ριζικό ανορθολογισμό. Χρειάζεται στήριξη με προσωπικό. Γίνονται προσλήψεις, αλλά όχι με την ταχύτητα που θέλαμε. Υπάρχει καθυστέρηση από την έκδοση προκήρυξης μέχρι την πρόσληψη και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το δούμε μετά τις εκλογές. Δεν έχουμε αναισθησιολόγους για παράδειγμα. Προχωράμε με διαγωνισμούς που τρέχουν και τα αποτελέσματα θα τα δουν οι πολίτες σε 18 μήνες γιατί ως τότε πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Σε ένα χρόνο στο Αττικόν θα δείτε την διαφορά όπως και σε πολλά άλλα νοσοκομεία. Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ δίνουν δυνατότητα στη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα.

Για Βόρεια Μακεδονία και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και αν δεν αλλάξει στάση στην ονομασία: «Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της χώρας να αναγνωρίσει δημόσια με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι σέβεται τη Συμφωνία. Είναι μια διάθεση να αμφισβητήσουν στη πράξη την ονομασία. Δεν θα το δεχτούμε. Θα βρεθούμε στο ίδιο φόρουμ και θα θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ και θα ενθάρρυνα την χώρα να μην θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία την οποία εμείς στηρίξαμε. Ο λαϊκισμός μπορεί να είναι ελκυστικός, αλλά δεν αντέχει στην δοκιμασία της εξωτερικής πολιτικής. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Απαιτούμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό και δεν είμαστε οι μόνοι. Τα Σκόπια είναι απομονωμένα, όχι εμείς. Αν κάνουν πράξη αυτά που πρέπει, πρώτοι εμείς θα τους στηρίξουμε (για την ένταξη στην ΕΕ)»

Για τις γυναικοκτονίες και την ασφάλεια: «Η δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Το πρόβλημα έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα να έχει επιλογές να φύγει από ένα αρνητικό περιβάλλον. Είμαστε σε διαδικασία επιμόρφωσης της αστυνομίας ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που είναι μέρος της δουλειάς της. Εχουμε διαθέσιμη γραμμή βοήθειας στις γυναίκες, έχουμε και το panic button. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να το εγκαταστήσουν, ώστε αν κινδυνεύουν να φτάσει αμέσως η Αμεση Δράση για να τις προστατέψει.»

Για στέγαση: «Δύσκολο να ζεις στο ενοίκιο. Η οικονομική ανάπτυξη και η άνοδος των ενοικίων και της αγοράς ακινήτων, είναι πρόβλημα για τον αγοραστή. Εχουμε πρόθεση να ανοίξουμε νέο πρόγραμμα «Το σπίτι μου» ύψους 2 δις που πρέπει να ολοκληρώσουμε μια διαπραγμάτευση με ΕΕ και να διευρύνουμε τους ωφελούμενους όπως ζευγάρια 40-50 ετών που είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα. Δεν μπορώ να εξαγγείλω κάτι οριστικό. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε, με περισσότερους ωφελούμενους».

Για bullying και τον σχεδιασμό για το δημόσιο σχολείο: «Είναι ένα πρόβλημα που εκδηλώνεται παντού σε έντονο βαθμό. Η πλατφόρμα είναι ένα σκέλος μόνο αντιμετώπισης του προβλήματος. Φτιάξαμε επιτροπή επιστημόνων. Δεν είναι μόνο η καταγγελία. Είναι το πως αντιμετωπίζεις την υπόθεση, το θύμα, τον θύτη, τι λέμε στην οικογένεια, τι θα κάνει ο ψυχολόγος στα σχολεία. Σκύψαμε πάνω στο πρόβλημα και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Καθόμαστε πάνω σε μία βόμβα και είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει κανονιστική παρέμβαση στην Ευρώπη για τις πλατφόρμες που δίνουν περιεγχόμενο σε παιδιά που θα εθίζουν σε αυτό βγάζοντας πολλά λεφτά από αυτή την υπόθεση. Πρέπει να μπει ένα πλαίσιο χωρίς να στερήσεις την πρόσβαση στις πλατφόρμες. Με κανόνες που οι εταιρειες θα σέβονται. Στερούμε από τα παιδιά την παιδικότητά τους επειδή περνούν πολλή ώρα μπροστά σε ένα κινητό. Οσον αφορά τα σχολεία, γίνεται μια μεγάλη παρέμβαση για μεγαλύτερη αυτονομία, πιο ενδιαφέρον πρόγραμμα και μάθημα, διαδραστικοί πίνακες που θέλουμε να πάνε και στο νηπιαγωγείο, ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο που ξεκινά τον Σεπτέμβριο που σε απομονωμένες περιοχές θα λύσει το πρόβλημα στα παιδιά. Πολύ σημαντική δομή. Μέχρι και στη Γαύδο που είχαμε ειδικό πρόβλημα, επέλεξε το υπουργείο λύση με 3 καθηγητές ώστε να γίνονται μαθήματα δια ζώσης και τα άλλα διαδικτυακά. Σημαντική παροχή για μικρό αριθμό παιδιών, ώστε να μην αισθάνονται ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση ποιότητας.»

Τι να περιμένουμε για την επιστολική ψήφο: «Πάντα οι ευρωπαϊκές εκλογές είχαν μικρότερη συμμετοχή σε όλη την Ευρώπη. Προφανώς μας απασχολεί η αποχή. Εχω ιδρώσει τη φανέλα στη κυριολεξία για να πείσω τους πολίτες ότι έχει σημασία να συμμετέχουν στις εκλογές. Αρχίζει και εμπεδώνεται η αίσθηση ότι το ευρωκοινοβούλιο δεν είναι αδιάφορος θεσμός. Τίποτα δε με στενοχώρησε περισσότερο από το γεγονός ότι ευρωβουλευτές ζητούσαν να περικοπούν κονδύλια γιατί η Ελλάδα δεν τηρεί το κράτος δικαίου. Εβαζαν το κομματικό τους συμφέρον πάνω από το εθνικό. Μη στείλουμε τέτοιους ευρωβουλευτές αυτή τη φορά.

Για την επιστολική ψήφο: «Θεωρώ πως είχε επιτυχία. Μας λένε ότι γίναμε Ευρώπη. Η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη θυμίζει ένα μεγάλο παζλ με 10.000 κομμάτια που παλεύεις να το φτιάξεις. Καμια φορά κολάνε, δεν μπαίνουν καλά. Σιγά σιγά αχνοφαίνεται η εικόνα της ευρωπαϊκής Ελλάδας, αλλά έχουμε πολλά κομμάτια να βάλουμε για να φανεί όλη η εικόνα. Η επιστολική ψήφος φαντάζομαι ότι δεν θα έχουμε δυσκολία να βρουμε τις 200 ψήφους για την μεταρρύθμιση εν όψει εκλογών. Είμαστε ανοιχτοί να το διερευνήσουμε για τις εκλογές του 2027 και εντός συνόρων αν και είναι πιο πολύπλοκο.

Για τον υπερτουρισμό και πολιτικές περιορισμού του στην Κρήτη: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε περισσότερους επισκέπτες ως προς τις υποδομές μας. Ο τουρισμός πάει καλύτερα από πέρυσι. Χρειαζόμαστε υποδομές ασφαλείς και ποιοτικές. Από τα αεροδρόμια που αναμορφώνονται, ο ΒΟΑΚ στη Κρήτη, διαχείριση του νερού που θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση τις επόμενες δεκαετίες. Κάνουμε ολιστική μελέτη σε όλη τη Κρήτη. Πρέπει να εξοικονομούμε νερό. Οταν θα έχουμε την μελέτη, θα προσθέσουμε μέτρα.  Θέλουμε ποιοτικότερο τουρισμό. Ετσι αυξάνονται οι μισθοί. Ενα ξενοδοχείο θα αναγκαστεί να προσελκύσει εργαζόμενους και να πληρώσει περισσότερα. Υπάρχουν περιοχές που πρέπει να προσέξουμε για να μην γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Στην Ακρόπολη κατανείμουμε τους επισκέπτες κάθε μέρα. Πλησιάζουμε στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Βλέπουμε τουρίστες στη Κρήτη τον Νοέμβριο. Πειθαρχία στη δόμηση. Οργάνωση χώρου. Κάθε δήμος να έχει το δικό του πολεοδομικό σχέδιο»

Για τα ελληνοτουρκικά: «Δεν είμαι αφελής, τα προβλήματα παραμένουν. Η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας. Ας κρατήσουμε αυτή τη βελτίωση στις σχέσεις που μας βοηθά να μην είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη όπως το καλοκαίρι του 2020. Ο κόσμος το 2024 δεν είναι ίδιος με το 2019».

Για μικρές επιχειρήσεις και να βγουν κόφτες από το ΕΣΠΑ για να βοηθηθούν: «Αρκετές είναι αποκλεισμένες όντως και πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αφορούν και τις μικρές επιχειρήσεις. Θέλουμε να βοηθήσουμε με περισσότερα νέα εργαλεία»

Για το μεταναστευτικό και αν θα εξέταζε λύση τύπου «Ρουάντας» όπως έκανε η Βρετανία: «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το χειρότερο σενάριο. Η Βρετανία το δοκίμασε και έφαγε τα μούτρα της πριν καν το υλοποιήσει. Εχουμε ζητήσει συνδρομή της Αιγύπτου καθώς και από εκεί περνούν βάρκες. Δεν έχουμε έξαρση γιατί έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ευτυχώς τα κέντρα υποδοχής έχουν κενές θέσεις, μακάρι να μη χρειαστεί να τις γεμίσουμε.»

Δείτε τη διακαναλική συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ:

https://creta24.gr/evroekloges-2024-live-i-diakanaliki-synentefxi-tou-prothypourgou-apo-tin-kriti/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button