Xania

Ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση στα Χανιά

Όπως τονίστηκε σήμερα, στόχος είναι η διαμόρφωση πράσινης διαδρομής και ποδηλατόδρομου στις οδούς Χ. Γιάνναρη, Σκαλίδη & Πειραιώς – Π. Σημανδηράκης: «Η περιόδος των μεγάλων έργων στα Χανιά, έχει ξεκινήσει»

Ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα οι παρεμβάσεις ανάπλασης στο κέντρο της πόλης των Χανίων για τη “Διαμόρφωση Πράσινης Διαδρομής και Ποδηλατοδρόμου στον Άξονα των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς του Δήμου Χανίων”.

Στο πλαίσιο εκκίνησης του έργου έγινε η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων και το «παρών» έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Καλογριδάκης, και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Πριν την έναρξη της υπογραφής, τονίστηκε από τον Δήμαρχο Χανίων ότι το έργο είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο, Θωμά Ναούμ, η εταιρεία του οποίου έχει αναλάβει την εκτέλεσή του.

 «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για τον Δήμο Χανίων, καθώς υπογράφουμε και εκκινούμε τις εργασίες για τη μεγάλη ανάπλαση στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη και την οδό Σκαλίδη, μία ανάπλαση, που έρχεται να εκκινήσει ουσιαστικά τις πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, που θα δουν οι πολίτες των Χανίων και οι επισκέπτες τους επόμενους μήνες. Οι παρεμβάσεις κυριολεκτικά θα μεταμορφώσουν το κέντρο της πόλης των Χανίων και θα δώσουν άλλη λειτουργικότητα και αισθητική», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων, τονίζοντας ότι το έργο θα δώσει στον συγκεκριμένο κεντρικό άξονα αυτά, τα οποία έχει ανάγκη. 

dromoi

«Η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και η  βελτιστοποίηση της προσβασιμότητας και της προσπελασιμότητας των πολιτών και των επισκεπτών, η δημιουργία σύγχρονου ποδηλατόδρομου, καθώς και η φύτευση δέντρων και η προσθήκη αστικού εξοπλισμού, όλα αυτά, που συνθέτουν την εικόνα ενός σύγχρονου και λειτουργικού κέντρου, έγιναν χάρη στις πολύ σκληρές προσπάθειες της Τεχνικής μας Υπηρεσίας και των συμβούλων αρχιτεκτόνων, οι οποίοι για πολλά χρόνια προσπάθησαν, σχεδίασαν, βρήκαμε τη χρηματοδότηση και ξεπεράσαμε τις πολλές δυσκολίες για να βρεθούμε σήμερα στην ευχάριστη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Σημανδηράκης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μία αναλυτική ενημέρωση με τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους των περιοχών. 

Παράλληλα ο κ. Σημανδηράκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σ. Αρναουτάκη και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στις προσπάθειες που ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ειδικότερα στον τ. Δήμαρχο, Τ. Βάμβουκα και τ. Αντιδήμαρχο Γ. Ξανθουδάκη, για την εκκίνηση της μελέτης και την αναζήτηση χρηματοδότησης του έργου. 

«Θέλω όμως να υπενθυμίσω σε όλους τους πολίτες και τους επιχειρηματίες των περιοχών ότι η όχληση, που θα προκληθεί είναι παροδική, το τελικό όμως αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο και θα καθορίσει την εικόνα, τη λειτουργία και γενικά την αίσθηση της πόλης στους πολίτες και στους χιλιάδες των επισκεπτών. Επομένως παρακαλώ για την κατανόηση όλων, ο Δήμος, η Τεχνική μας Υπηρεσία, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος είναι στη διάθεση όλων, ώστε τους επόμενους μήνες μαζί να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα θα προκληθούν από το πολύ μεγάλο και πολύ σημαντικό αυτό έργο».

dromoi

Ο Δήμαρχος Χανίων γνωστοποίησε επίσης ότι σύμφωνα με τη μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων δεν θα διακοπεί σε καμία φάση της εκτέλεσης του έργου συνολικά η κυκλοφορία, ενώ θα υπάρχουν και οι απαραίτητες ανακοινώσεις. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Σημανδηράκης υπάρχει συνεννόηση και με τις Υπηρεσίες κοινής ωφελείας για τα δίκτυά τους, ενώ έχουν βρεθεί και οι χώροι για την τοποθέτηση των νέων μετασχηματιστών.

«Η συγκεκριμένη περίοδος ίσως θα πρέπει να χαρακτηριστεί η περίοδος με τα μεγάλα έργα στον Δήμο Χανίων και ένα από τα μεγάλα έργα είναι αυτό, που υπογράψαμε σήμερα. Από τη μεριά μου θέλω να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία για όλο αυτό τον αγώνα, που κάνει», τόνισε ο Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Μιχάλης Καλογριδάκης, προσθέτοντας ότι «θέλουμε και προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι στις προσδοκίες των πολιτών για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε σωστά όλα αυτά τα μεγάλα έργα».  

Την παρουσίαση του αρχιτεκτονικού σχέδιο του έργου, που ξεκινά άμεσα, πραγματοποίησε η αρχιτέκτονας και Ειδική Συνεργάτις του Δημάρχου σε θέματα τεχνικών έργων, Μαρίνα Μιχαηλίδου. Στους βασικούς στόχους του έργου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: 

Η οργάνωση των πεζοδρομίων, των διαβάσεων και της σήμανσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των πεζών.

Η ασφαλής χρήση του ποδηλάτου με τη διαμόρφωση προστατευμένων διαδρόμων αποκλειστικής κίνησης ποδηλάτων, διαχωρισμένων από τη μηχανοκίνηση αλλά και από τη διέλευση πεζών.

Η διευθέτηση των λωρίδων κίνησης οχημάτων και των κυκλοφοριακών κόμβων και η εξασφάλιση των κατάλληλων ακτινών στροφής οχημάτων, λεωφορείων, μικρών φορτηγών και πυροσβεστικών οχημάτων,  όπου είναι απαραίτητη η διέλευσή τους. 

Επισημαίνεται ότι η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ενώ η συνολική χρηματοδότηση του έργου, που προσεγγίζει τα  2.780.000 ευρώ, προέρχεται από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης  (Β.Α.Α.) του Δήμου Χανίων και είναι ενταγμένο στον άξονα προτεραιότητας: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014 – 2020». Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου προσεγγίζει τους δεκαοκτώ (18) μήνες. 

πηγή: apokoronaslife

%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ac/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button